Muffiny bananowe
- Banan - 2 sztuki (200 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (60 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na muffiny bananowe krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko, wbij jajko, wsyp proszek do pieczenia.
Dodaj rozgnieciony banan, wsyp cukier i wlej olej. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto rozlej do foremek i wstaw do piekarnika.
Upiecz babeczki przez 20 minut w 180 st. C.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Babka drożdżowa
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat muffinów bananowych
Małe, słodkie babeczki to najprostsza domowa łakoć, którą możesz przygotować w swoim domu, gdy najdzie Cię ochota na słodycze.
Muffiny bananowe charakteryzują się swoją wyjątkową delikatnością, są niezwykle puszyste i smaczne. Dlatego będą idealne nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.
Babeczki są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo pyszne w smaku, możesz je przygotować nie tylko jako domowe łakocie, świetnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęcie dla dzieci.
Zatem, jak zrobić muffiny bananowe?
Przepis jest bardzo prosty i szybki, ciasto nie jest drożdżowe, dlatego wykonasz je ekspresowo. Będziesz potrzebować jedynie odrobiny mąki, w moim przepisie skorzystałam ze zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli, zmagasz się z chorobami glutenozależnymi i musisz eliminować gluten ze swojej codzienne diety, zamień ją na mąkę naturalnie bezglutenową np. kukurydziana, gryczana lub skorzystaj z bezglutenowych mieszanek. Dodatkowo będą nam potrzebne banany, mleko, olej rzepakowy i cukier.
Wystarczy, że w jednej misce wymieszasz suche składniki, a do drugiej wbijesz jajka, dodaj rozgniecione banany.
Składniki, w każdej misce wymieszaj dokładnie, a następnie połącz je najlepiej za pomocą rózgi. Masa ciasta powinna być gęsta i jednolita, nie powinna mieć grudek.
Tak przygotowane ciasto przelej ostrożnie do specjalnych foremek na babeczki, upiecz je w piekarniku przez 20-25 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu, gdy muffiny ostygną, posyp je cukrem pudrem, pyszny deser gotowy.
Najlepsze domowe wypieki wynikają ze swojej prostoty, taki właśnie jest przepis na muffiny bananowe. Zwróć uwagę w jak szybki i prosty sposób, możesz przygotować pyszne słodycze od podstaw w swoim domu. Nie ma potrzeby korzystania z gotowych mieszanek dostępnych w sklepie. Ich skład zazwyczaj zostawia wiele do życzenia. Niestety, bardzo często zawierają zbyt duże ilości cukru, który jest zbędny oraz barwniki i konserwanty, a wszystko po to, aby ich termin przydatności był dłuższy, a wygląd i zapach atrakcyjniejszy. Postaw na dobre, domowe wypieki i ciesz się słodkim smakiem bez zbędnych dodatków, które nie są korzystne dla naszego zdrowia.
Alergeny w muffinach bananowych
Lista alergenów dla muffinów bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze muffinów bananowych
Babeczki możesz przygotować z dodatkiem kakao lub czekolady.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.