Przepis na muffinki z twarogiem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska

Do miski dodaj masło i cukier o temperaturze pokojowej. Wymieszaj mikserem ręcznym.

Dodaj jajko i mleko. Wymieszaj, a następnie dodaj twarożek.

W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, mąkę pełnoziarnistą, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.

Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj, aż się połączą.

Rozłóż ciasto do foremek na muffinki. Piecz przez 20 minut.

Muffinki z twarogiem podane na desce.
muffinki z twarogiem
Koszt przygotowania dania
9.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
192 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Muffinki z twarogiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinkach z twarogiem

Muffinki z twarogiem to doskonała opcja na pyszny deser, który doskonale sprawdzi się na co dzień. Są niezwykle puszyste i miękkie. Idealne na co dzień.

Przepis na muffinki z twarogiem jest naprawdę prosty, dlatego spokojnie sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. W tej wersji stanowią również lepszy wybór dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą, to dlatego, że ich podstawą jest twaróg, który ma niski indeks glikemiczny. Dzięki czemu nie podnoszą one cukru w tak gwałtowny sposób. Do ich przygotowania najlepiej wybrać jak najdrobniej zmielony twaróg. Wspaniale sprawdzi się ten, którego używa się do przygotowywania serników, Powinien on być nieco słodki i niezbyt kwaśny. Zbyt duża kwaśność sera sprawi, że babeczki staną się niezbyt smaczne. Idealnie w takich dania sprawdza się twaróg o obniżonej zawartości tłuszczów. Jego wykorzystanie pozwala na zredukowanie nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie, które mają niekorzystne działanie na układ krwionośny, przez co mogą przyczyniać się do chorób serca. Dodatkowo twaróg o obniżonej zawartości tłuszczu ma mniejszą kaloryczność, więc lepiej sprawdzi się na diecie redukcyjnej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinki z twarogiem, które będą smaczne, a przy okazji ciekawe, to ten przepis będzie idealny. Na pewno przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale również najmłodszym domownikom. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka produktów i foremki na muffinki. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący amator wypieków. Choć są niezwykle proste, wcale nie są nudne. Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci, ze względu na pyszny słodki smak i dużą zawartość warzywa. Ciasto robione jest z olejem, dzięki czemu całość jest zdrowsza i szybsza w wykonaniu. Wykonanie ciasta jest naprawdę proste. To doskonała opcja dla miłośników sera na słodko. Są tak pyszne, że świetnie sprawdzą się na deser, zwłaszcza dla dzieci. To dobre rozwiązanie również na drugie śniadanie, zwłaszcza z dodatkiem pysznego owocu. W dodatku wszystkie składniki można bez problemu znaleźć w każdym sklepie. Jeśli szukasz inspiracji na to, jak upiec naprawdę pyszne muffinki, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę.

Wartości odżywcze muffinek z twarogiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(71g)
Energia (kalorie)
271.34 kcal
192.65 kcal
Białko
9.32 g
6.62 g

Węglowodany w muffinkach z twarogiem

Na 100g
Na porcję
(71g)
Węglowodany
41.69 g
29.60 g
Węglowodany przyswajalne
39.74 g
28.22 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.95 g
1.38 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(71g)
Tłuszcz
8.45 g
6.00 g
Tłuszcze nasycone
5.64 g
4.00 g
Tłuszcze nienasycone
2.81 g
1.99 g
Tłuszcze jednonasycone
2.20 g
1.56 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.61 g
0.43 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
48.69 mg
34.57 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na muffinki z twarogiem

Na 100g
Na porcję
(71g)
Witamina B6
0.12 mg
0.09 mg
Brak danych dla: cukier kokosowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.26 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.20 mg
Brak danych dla: cukier kokosowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.14 mg
Brak danych dla: cukier kokosowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.13 mg
1.51 mg
Brak danych dla: cukier kokosowy.
czytaj dalej
Foliany
42.08 µg (mcg)
29.88 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier kokosowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki z twarogiem

Na 100g
Na porcję
(71g)
Sód
120.75 mg
85.73 mg
Potas
318.69 mg
226.27 mg
Wapń
123.64 mg
87.79 mg
Fosfor
193.39 mg
137.31 mg
Brak danych dla: cukier kokosowy.
czytaj dalej
Magnez
35.54 mg
25.23 mg
Brak danych dla: cukier kokosowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.85 mg
1.32 mg
Cynk
0.91 mg
0.65 mg
Brak danych dla: cukier kokosowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.07 mg
Brak danych dla: cukier kokosowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z twarogiem 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach z twarogiem

Lista alergenów dla muffinek z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania muffinek z twarogiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
130 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
130 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cukier kokosowy
100 g
6.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
50 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Twaróg sernikowy
200 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Koszt składników
40.60
Jak oceniasz przepis na muffinki z twarogiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób