Muffinki z twarogiem
- Mąka pszenna typ 500 (130 g)
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista (130 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Masło (50 g)
- Cukier kokosowy (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 2% (50 ml)
- Twaróg sernikowy (200 g)
Przepis na muffinki z twarogiem krok po kroku
Do miski dodaj masło i cukier o temperaturze pokojowej. Wymieszaj mikserem ręcznym.
Dodaj jajko i mleko. Wymieszaj, a następnie dodaj twarożek.
W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, mąkę pełnoziarnistą, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj, aż się połączą.
Rozłóż ciasto do foremek na muffinki. Piecz przez 20 minut.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat muffinek z twarogiem
Muffinki z twarogiem to doskonała opcja na pyszny deser, który doskonale sprawdzi się na co dzień. Są niezwykle puszyste i miękkie. Idealne na co dzień.
Przepis na muffinki z twarogiem jest naprawdę prosty, dlatego spokojnie sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. W tej wersji stanowią również lepszy wybór dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą, to dlatego, że ich podstawą jest twaróg, który ma niski indeks glikemiczny. Dzięki czemu nie podnoszą one cukru w tak gwałtowny sposób. Do ich przygotowania najlepiej wybrać jak najdrobniej zmielony twaróg. Wspaniale sprawdzi się ten, którego używa się do przygotowywania serników, Powinien on być nieco słodki i niezbyt kwaśny. Zbyt duża kwaśność sera sprawi, że babeczki staną się niezbyt smaczne. Idealnie w takich dania sprawdza się twaróg o obniżonej zawartości tłuszczów. Jego wykorzystanie pozwala na zredukowanie nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie, które mają niekorzystne działanie na układ krwionośny, przez co mogą przyczyniać się do chorób serca. Dodatkowo twaróg o obniżonej zawartości tłuszczu ma mniejszą kaloryczność, więc lepiej sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinki z twarogiem, które będą smaczne, a przy okazji ciekawe, to ten przepis będzie idealny. Na pewno przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale również najmłodszym domownikom. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka produktów i foremki na muffinki. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący amator wypieków. Choć są niezwykle proste, wcale nie są nudne. Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci, ze względu na pyszny słodki smak i dużą zawartość warzywa. Ciasto robione jest z olejem, dzięki czemu całość jest zdrowsza i szybsza w wykonaniu. Wykonanie ciasta jest naprawdę proste. To doskonała opcja dla miłośników sera na słodko. Są tak pyszne, że świetnie sprawdzą się na deser, zwłaszcza dla dzieci. To dobre rozwiązanie również na drugie śniadanie, zwłaszcza z dodatkiem pysznego owocu. W dodatku wszystkie składniki można bez problemu znaleźć w każdym sklepie. Jeśli szukasz inspiracji na to, jak upiec naprawdę pyszne muffinki, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę.
Alergeny w muffinkach z twarogiem
Lista alergenów dla muffinek z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- twaróg sernikowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze muffinek z twarogiem
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(71g)
Węglowodany
(71g)
Tłuszcze
(71g)
Witaminy
(71g)
Składniki mineralne
(71g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.