Muffinki z truskawkami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
- Masło (100 g)
- Mleko 3,2% (130 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (200 g)
- Truskawki (400 g)
Przepis na muffinki z truskawkami krok po kroku
Masło rozpuszczamy w rondelku. Następnie do miski dodajemy jajka, mleko i masło. Składniki mieszamy rózgą lub mikserem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Do osobnej miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Mieszamy produkty sypkie.
Następnie wlewamy do nich masę z jajek. Całość delikatnie mieszamy do momentu połączenia się składników.
Na koniec do ciasta wrzucamy pokrojone truskawki. Ponowie mieszamy.
Ciasto na muffinki przelewamy do papilotek. Babeczki pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 st. C.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat muffinek z truskawkami
Pyszne muffinki z truskawkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Ciasto na muffinki w połączeniu z truskawkami jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że babeczki z owocami znikną w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić muffinki z truskawkami? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku masło rozpuszczamy w rondelku. Następnie do miski dodajemy jajka, mleko i masło. Składniki mieszamy rózgą lub mikserem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Mieszamy produkty sypkie. Następnie wlewamy do nich masę z jajek. Całość delikatnie mieszamy do momentu połączenia się składników. Na koniec do ciasta wrzucamy pokrojone truskawki. Ponowie mieszamy. Ciasto na muffinki przelewamy do papilotek. Babeczki pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na muffinki z truskawkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Smaczne muffinki z owocami odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego deseru.
Alergeny w muffinkach z truskawkami
Lista alergenów dla muffinek z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze muffinek z truskawkami
Babeczki mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.