Przepis na muffinki z serem krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, foremka do babeczek, miska

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier, kakao i sodę oczyszczoną.

Dokładnie wymieszaj, a następnie wlej maślankę i olej rzepakowy.

Wymieszaj ciasto za pomocą rózgi.

Twaróg rozgnieć widelcem, wbij jajko i wsyp cukier waniliowy. Wymieszaj.

Ciasto wyłóż w foremkach, dodaj odrobinę twarogu i ponownie dodaj ciasto.

Upiecz babeczki w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

muffinki z serem
Muffinki z serem
Koszt przygotowania dania
7.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
133 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
100

Muffinki z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinkach z serem

Naszła Cię ochota na słodką przekąskę lub nadchodzi okazja, która nie obejdzie się bez słodyczy? Postaw na domowe muffinki z serem, które są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego wszystkiego pyszne.

Będą dobre nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Babeczki świetnie sprawdzą się na imprezę wśród dorosłych, ale i na zabawę dla najmłodszych.

Pamiętaj, że warto przygotowywać domowe wypieki od początku do końca samodzielnie, wtedy masz pewność, co znajduje się w środku. Dzięki temu nasze słodkie wypieki będą wolne od barwników i konserwantów, nie polecam korzystać z gotowych mieszanek, aby przygotować muffinki.

Za chwilę zobaczysz, jak prosty jest mój przepis na muffinki z serem, przygotujesz je od podstaw w 15 minut w swojej kuchni.

Wystarczy, że zaopatrzysz się w mąkę, ja skorzystałam z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Jeśli więc cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na mąkę, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka gryczana lub mieszanka mąk bezglutenowych.

Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier, twaróg, jajko, kakao, maślanka lub kefir i olej rzepakowy.

Skoro mamy wszystkie potrzebne składniki, możemy zacząć przygotowywać ciasto.

Zatem, jak zrobić muffinki z serem?

W pierwszej kolejności połącz ze sobą wszystkie suche produkty, czyli mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wcześniej warto przesiać mąkę przez sito, dzięki temu babeczki będą bardziej puszyste i delikatne. Następnie dodaj olej i maślankę, wymieszaj całość za pomocą rózgi.

W osobnej misce rozgnieć twaróg widelcem, dodaj jajko i odrobinę cukru waniliowego. Dokładnie wymieszaj twaróg.

Wcześniej przygotowane ciasto przełóż do specjalnych foremek, do środka dodaj po jednej łyżce twarogu, a na górę jeszcze odrobinę ciasta.

Upiecz babeczki w piekarniku. Po 15-20 minutach najlepsze, domowe łakocie z twarogiem na słodko są gotowe.

Będzie to świetny pomysł na przekąskę, ale też na śniadanie czy na deser. Koniecznie wypróbuj mój przepis z serem białym i przekonaj się, jakie są dobre w smaku.

Wartości odżywcze muffinek z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
266.78 kcal
133.39 kcal
Białko
10.64 g
5.32 g

Węglowodany w muffinkach z serem

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
48.58 g
24.29 g
Węglowodany przyswajalne
47.88 g
23.94 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
3.90 g
1.95 g
Tłuszcze nasycone
1.62 g
0.81 g
Tłuszcze nienasycone
2.29 g
1.14 g

Witaminy w przepisie na muffinki z serem

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6
0.07 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.46 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.19 mg
1.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
74.76 µg (mcg)
37.38 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki z serem

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
154.04 mg
77.02 mg
Potas
134.14 mg
67.07 mg
Wapń
42.98 mg
21.49 mg
Fosfor
118.12 mg
59.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
29.59 mg
14.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.02 mg
1.51 mg
Cynk
0.80 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z serem 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach z serem

Lista alergenów dla muffinek z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • maślanka 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania muffinek z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy chudy
200 g
1 kostka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Soda oczyszczona
10 g
2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Maślanka 2%
125 ml
1/2 szklanki
1.50
Za 330,0 ml
Liczba opakowań 1
0.57
Za 125 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
29.50
Jak oceniasz przepis na muffinki z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób