Muffinki z serem
- Ser twarogowy chudy - 1 kostka (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Soda oczyszczona - 2 łyżeczki (10 g)
- Maślanka 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na muffinki z serem krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier, kakao i sodę oczyszczoną.
Dokładnie wymieszaj, a następnie wlej maślankę i olej rzepakowy.
Wymieszaj ciasto za pomocą rózgi.
Twaróg rozgnieć widelcem, wbij jajko i wsyp cukier waniliowy. Wymieszaj.
Ciasto wyłóż w foremkach, dodaj odrobinę twarogu i ponownie dodaj ciasto.
Upiecz babeczki w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat muffinek z serem
Naszła Cię ochota na słodką przekąskę lub nadchodzi okazja, która nie obejdzie się bez słodyczy? Postaw na domowe muffinki z serem, które są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego wszystkiego pyszne.
Będą dobre nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Babeczki świetnie sprawdzą się na imprezę wśród dorosłych, ale i na zabawę dla najmłodszych.
Pamiętaj, że warto przygotowywać domowe wypieki od początku do końca samodzielnie, wtedy masz pewność, co znajduje się w środku. Dzięki temu nasze słodkie wypieki będą wolne od barwników i konserwantów, nie polecam korzystać z gotowych mieszanek, aby przygotować muffinki.
Za chwilę zobaczysz, jak prosty jest mój przepis na muffinki z serem, przygotujesz je od podstaw w 15 minut w swojej kuchni.
Wystarczy, że zaopatrzysz się w mąkę, ja skorzystałam z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Jeśli więc cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na mąkę, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka gryczana lub mieszanka mąk bezglutenowych.
Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier, twaróg, jajko, kakao, maślanka lub kefir i olej rzepakowy.
Skoro mamy wszystkie potrzebne składniki, możemy zacząć przygotowywać ciasto.
Zatem, jak zrobić muffinki z serem?
W pierwszej kolejności połącz ze sobą wszystkie suche produkty, czyli mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wcześniej warto przesiać mąkę przez sito, dzięki temu babeczki będą bardziej puszyste i delikatne. Następnie dodaj olej i maślankę, wymieszaj całość za pomocą rózgi.
W osobnej misce rozgnieć twaróg widelcem, dodaj jajko i odrobinę cukru waniliowego. Dokładnie wymieszaj twaróg.
Wcześniej przygotowane ciasto przełóż do specjalnych foremek, do środka dodaj po jednej łyżce twarogu, a na górę jeszcze odrobinę ciasta.
Upiecz babeczki w piekarniku. Po 15-20 minutach najlepsze, domowe łakocie z twarogiem na słodko są gotowe.
Będzie to świetny pomysł na przekąskę, ale też na śniadanie czy na deser. Koniecznie wypróbuj mój przepis z serem białym i przekonaj się, jakie są dobre w smaku.
Alergeny w muffinkach z serem
Lista alergenów dla muffinek z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
- maślanka 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze muffinek z serem
Mąkę pszenną możesz zamienić na dowolny rodzaj, jeśli nie chcesz, aby Twoje babeczki były kakaowe po prostu pomiń ten składnik.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.