Muffinki z nutellą
- Mąka orkiszowa - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Krem czekoladowy typu nutella (200 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
Przepis na muffinki z nutellą krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej piany.
Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj do połączenia składników.
Wlej olej, mleko i zmiksuj krótko.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
Napełniaj je ciastem do połowy wysokości.
Do każdej babeczki dodaj po łyżeczce nutelli i dopełnij ciastem do 3/4 wysokości.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
Babeczki wystudź i umieść na paterze.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat muffinek z nutellą
Muffinki z nutellą to bardzo dobry pomysł na słodki deser nie tylko dla dzieci. Pyszne muffinki są bardzo czekoladowe i wilgotne. Przepis na muffinki z nutellą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, jajka, olej rzepakowy, kakao, mleko, proszek do pieczenia, cukier, nutella.
Jak zrobić muffinki z nutellą? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej piany. Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj do połączenia składników. Wlej olej, mleko i zmiksuj krótko. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełniaj je ciastem do połowy wysokości. Do każdej babeczki dodaj po łyżeczce nutelli i dopełnij ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Babeczki wystudź i umieść na paterze.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Nutella jest słodkim kremem czekoladowym z dodatkiem orzechów. Zawiera bardzo dużą ilość cukru i tłuszczu palmowego. Powinniśmy unikać tego typu gotowych wyrobów sklepowych. Zdrowszą wersją nutelli jest ta przygotowana w domu na bazie oleju kokosowego lub musu z awokado. Staraj się, aby Twoje codzienne wybory żywieniowe miały korzystny wpływ na zdrowie.
Podsumowując pyszne babeczki z nutellą są bardzo mocno czekoladowe. Można je podać jako deser na wiele różnych okazji. Z pewnością skradną podniebienia wszystkich domowych łasuchów. Sprawdzony przepis na domowe babeczki możesz wykorzystać także jako deser dla niezapowiedzianych gości. Babeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.
Alergeny w muffinkach z nutellą
Lista alergenów dla muffinek z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
- Mleko 3,2%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
Wartości odżywcze muffinek z nutellą
Muffinki z nutellą to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru. Babeczki są także źródłem błonnika pokarmowego. Babeczki powinny występować w naszej diecie nie częściej niż raz w tygodniu.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.