Przepis na muffinki z masłem orzechowym krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek budyniowy i proszek do pieczenia.

Połącz ze szklanką wody, jajkami i olejem.

Do masy na ciasto dodaj masło orzechowe i dokładnie rozmieszaj rózgą.

Foremki na babeczki wypełnij ciastem.

Piecz w 180 st. C przez 15 minut.

Muffinki z masłem orzechowym podane z cynamonem.
muffinki z masłem orzechowym
Koszt przygotowania dania
19.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
422 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Muffinki z masłem orzechowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinkach z masłem orzechowym

Muffinki z masłem orzechowym to doskonały wybór na pyszne domowe słodkości, które zawsze się udają. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka chwil i proste produkty. Są niezwykle łatwe w przygotowaniu i można je zrobić w ekspresowym tempie. Są bardzo smaczne i pełne korzennych przypraw. To idealny i sprawdzony pomysł dla wszystkich miłośników słodkości w niecodziennym wydaniu. Te babeczki pozwalają przenieść jesienny klimat wprost do twojej kuchni i przygotować deser, który zachwyca każdego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinki z masłem orzechowym, które będą niezwykle smaczne, a przy okazji naprawdę ciekawe i szybkie, to ten przepis sprawdzi się idealnie. W dodatku nie muszą spędzać w piekarniku długiego czasu, ich pieczenie zajmuje 15 minut. Ten prosty przepis jest idealny dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Te słodkości można przygotować w kilkanaście minut, są tak łatwe, że z łatwością poradzą sobie z nimi nawet dzieci.

Przepis na muffinki z masłem orzechowym stanowi doskonały pomysł na fit deser, który nie tylko pięknie wygląda, ale również dobrze smakuje i nie zawiera dużej ilości kalorii. Sprawdzą się świetnie na wszelkiego rodzaju uroczystości. Pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. To najlepsze rozwiązanie na przyjęcia dla dzieci. Wspaniale sprawdzają się jako propozycja na drugie śniadanie, czy szybki deser do zabrania ze sobą. Nie są klejące, nie mają kremu, dlatego wspaniale sprawdzą się do zabierania ze sobą w lunch boksie. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom prostych deserów. Do ich przygotowania używa się tylko kilku składników. Głównym jest oczywiście masło orzechowe, które wspaniale komponuje się z korzennymi przyprawami. Całość jest łatwa, prosta i niezwykle odżywcza. To duża porcja białka, a także zdrowych kwasów tłuszczowych. Do babeczek dobrze jest wybrać odpowiednią mąkę. Najlepiej sprawdzi się pszenna o niskim typie, idealnie wybrać typ 450 czy 500. Oczywiście można też babeczki zrobić na bazie mąk bezglutenowych, jednak w tym wypadku najlepiej użyć gotowej mieszanki mąk, dostępnej w sklepach. To dobre rozwiązanie, gdyż ma się pewność, że babeczki nie będą się rozpadać. Te pyszne słodkości na pewno zasmakują miłośnikom orzechów.

Wartości odżywcze muffinek z masłem orzechowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kalorie)
444.29 kcal
422.08 kcal
Białko
10.90 g
10.36 g

Węglowodany w muffinkach z masłem orzechowym

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany
44.18 g
41.97 g
Węglowodany przyswajalne
43.12 g
40.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.06 g
1.01 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz
26.15 g
24.85 g
Tłuszcze nasycone
5.01 g
4.76 g
Tłuszcze nienasycone
21.14 g
20.08 g
Cholesterol
70.31 mg
66.79 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na muffinki z masłem orzechowym

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina B6
0.15 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.38 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.56 mg
4.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
65.11 µg (mcg)
61.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki z masłem orzechowym

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód
141.30 mg
134.23 mg
Potas
215.69 mg
204.90 mg
Wapń
41.24 mg
39.17 mg
Fosfor
165.86 mg
157.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
47.92 mg
45.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.17 mg
2.06 mg
Cynk
1.07 mg
1.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z masłem orzechowym 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach z masłem orzechowym

Lista alergenów dla muffinek z masłem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania muffinek z masłem orzechowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
250 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 2
11.90
Za 250 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Koszt składników
40.10
Jak oceniasz przepis na muffinki z masłem orzechowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób