Przepis na muffinki z mascarpone krok po kroku

Składniki dla 22 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, blender, miska, forma na muffiny

Banany obierz i zblenduj.

Rozpuść masło i lekko przestudź.

Ubij jajka z cukrem i dodaj do nich mąkę, banany, cynamon, proszek do pieczenia i rozpuszczone masło. Dokładnie zmiksuj ciasto.

Mascarpone zmiksuj z cukrem.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Do foremek na muffinki włóż papilotki i nalej ciasto, na 3/4 wysokości foremki i wyłóż łyżkę serka na wierzch każdej muffinki.

Piecz około 30 minut w 180 C.

Po upieczeniu możesz jeszcze posypać babeczki kakao.

2 muffinki z mascarpone na białym, porcelanowym talerzyku, który stoi na niebieskiej ściereczce.
muffinki z mascarpone
Koszt przygotowania dania
17.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
201 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Muffinki z mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinkach z mascarpone

Muffinki z mascarpone można zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to nadziane babeczki po upieczeniu, a drugi polega na pieczeniu babeczek z nadzieniem w środku. Łatwiej przygotować tę pierwszą wersję, dlatego właśnie ją ci tutaj opiszę. Babeczki czekoladowe z kremem, będą zrobione z bananami, które dodamy do ciasta na muffinki oraz możemy dołożyć je później do nadzienia z serkiem mascarpone. Ciasto na babeczki, przygotowujemy jak na taki a’la chlebek bananowy. Dzięki temu babeczki wyjdą wilgotne i o smaku bananów. Chlebek bananowy jest szczególnie popularnym ciastem w Stanach Zjednoczonych. Tak naprawdę bardziej przypomina on babkę lub keks niż chleb. Dzięki bananom, które naturalnie są słodkie, można dodać mniej cukru. W zdrowszej wersji cukier możesz zamienić na dowolny słodzik, np. erytrytol. Jest to słodzik, który można znaleźć w większości sklepów spożywczych. Inna jego nazwa to erytrol i praktycznie nie posiada kalorii. Ma ich tylko 0,2 kcal/1 g, a cukier ma 4 kcal na 1 g, czyli 20 razy więcej. Dzieje się tak, ponieważ nie podlega on procesom metabolicznym w organizmie. Poliole, w tym erytrytol, nie ulegają fermentacji w jamie ustnej oraz działają antybakteryjnie, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi próchnicy. Dzięki temu mamy takie trochę fit babeczki. Jego indeks glikemiczny wynosi 0, więc jest świetnym zamiennikiem cukru w diecie osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Jest natomiast trochę mniej słodki od zwykłego cukru. Jego słodkość odpowiada ok. 80% słodkości cukru stołowego. Dzięki niemu przepis na muffinki z serkiem mascarpone będzie trochę zdrowszy. Dodatkowo ciasto można przygotować na mące pełnoziarnistej, zamiast białej i obniżyć w ten sposób indeks glikemiczny babeczek, oraz lekko ich kaloryczność.

Z upieczonych babeczek wykrawamy środek i wkładamy nadzienie z serka z bananami. Wyjęty środek możemy pokruszyć i posypać nim po wierzchu babeczki z serkiem mascarpone. W ten sposób uzyskasz pyszne, wilgotne muffinki, wypełnione serkiem z dodatkiem świeżych bananów. Posypane środkiem z babeczek wyglądają jak małe kopce kreta.

Wartości odżywcze muffinek z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(63g)
Energia (kalorie)
320.22 kcal
201.74 kcal
Białko
4.73 g
2.98 g

Węglowodany w muffinkach z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(63g)
Węglowodany
38.40 g
24.19 g
Węglowodany przyswajalne
37.31 g
23.51 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.08 g
0.68 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(63g)
Tłuszcz
17.23 g
10.85 g
Tłuszcze nasycone
13.87 g
8.74 g
Tłuszcze nienasycone
3.36 g
2.12 g
Cholesterol
73.42 mg
46.25 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na muffinki z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(63g)
Witamina B6
0.13 mg
0.08 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
2.29 mg
1.44 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.12 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
0.19 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
1.29 mg
0.82 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
36.33 µg (mcg)
22.89 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(63g)
Sód
20.14 mg
12.69 mg
Potas
217.76 mg
137.19 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
68.14 mg
42.93 mg
Fosfor
103.23 mg
65.03 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
20.14 mg
12.69 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
1.42 mg
0.89 mg
Cynk
0.42 mg
0.26 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.07 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z mascarpone 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach z mascarpone

Lista alergenów dla muffinek z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone

Cena przygotowania muffinek z mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Banan
360 g
3 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 360 g
Cukier
250 g
150 g do ciasta i 100 g do serka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Kakao niesłodzone
15 g
1,5 łyżki
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 15 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na muffinki z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób