Muffinki z mascarpone
- Mąka pszenna typ 550 (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Banan - 3 sztuki (360 g)
- Cukier - 150 g do ciasta i 100 g do serka (250 g)
- Masło (150 g)
- Kakao niesłodzone - 1,5 łyżki (15 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
- Mascarpone (250 g)
Przepis na muffinki z mascarpone krok po kroku
Banany obierz i zblenduj.
Rozpuść masło i lekko przestudź.
Ubij jajka z cukrem i dodaj do nich mąkę, banany, cynamon, proszek do pieczenia i rozpuszczone masło. Dokładnie zmiksuj ciasto.
Mascarpone zmiksuj z cukrem.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Do foremek na muffinki włóż papilotki i nalej ciasto, na 3/4 wysokości foremki i wyłóż łyżkę serka na wierzch każdej muffinki.
Piecz około 30 minut w 180 C.
Po upieczeniu możesz jeszcze posypać babeczki kakao.
-
Tort bezowy
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Pralinki
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Tarta z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tort z owocami
-
Tort marchewkowy
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Deser z mascarpone
Więcej informacji na temat muffinek z mascarpone
Muffinki z mascarpone można zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to nadziane babeczki po upieczeniu, a drugi polega na pieczeniu babeczek z nadzieniem w środku. Łatwiej przygotować tę pierwszą wersję, dlatego właśnie ją ci tutaj opiszę. Babeczki czekoladowe z kremem, będą zrobione z bananami, które dodamy do ciasta na muffinki oraz możemy dołożyć je później do nadzienia z serkiem mascarpone. Ciasto na babeczki, przygotowujemy jak na taki a’la chlebek bananowy. Dzięki temu babeczki wyjdą wilgotne i o smaku bananów. Chlebek bananowy jest szczególnie popularnym ciastem w Stanach Zjednoczonych. Tak naprawdę bardziej przypomina on babkę lub keks niż chleb. Dzięki bananom, które naturalnie są słodkie, można dodać mniej cukru. W zdrowszej wersji cukier możesz zamienić na dowolny słodzik, np. erytrytol. Jest to słodzik, który można znaleźć w większości sklepów spożywczych. Inna jego nazwa to erytrol i praktycznie nie posiada kalorii. Ma ich tylko 0,2 kcal/1 g, a cukier ma 4 kcal na 1 g, czyli 20 razy więcej. Dzieje się tak, ponieważ nie podlega on procesom metabolicznym w organizmie. Poliole, w tym erytrytol, nie ulegają fermentacji w jamie ustnej oraz działają antybakteryjnie, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi próchnicy. Dzięki temu mamy takie trochę fit babeczki. Jego indeks glikemiczny wynosi 0, więc jest świetnym zamiennikiem cukru w diecie osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Jest natomiast trochę mniej słodki od zwykłego cukru. Jego słodkość odpowiada ok. 80% słodkości cukru stołowego. Dzięki niemu przepis na muffinki z serkiem mascarpone będzie trochę zdrowszy. Dodatkowo ciasto można przygotować na mące pełnoziarnistej, zamiast białej i obniżyć w ten sposób indeks glikemiczny babeczek, oraz lekko ich kaloryczność.
Z upieczonych babeczek wykrawamy środek i wkładamy nadzienie z serka z bananami. Wyjęty środek możemy pokruszyć i posypać nim po wierzchu babeczki z serkiem mascarpone. W ten sposób uzyskasz pyszne, wilgotne muffinki, wypełnione serkiem z dodatkiem świeżych bananów. Posypane środkiem z babeczek wyglądają jak małe kopce kreta.
Alergeny w muffinkach z mascarpone
Lista alergenów dla muffinek z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
Wartości odżywcze muffinek z mascarpone
Muffinki z mascarpone mają wysoki indeks glikemiczny, który możesz obniżyć zamieniając jasną mąkę na razową, a cukier na słodzik.
Energia i białka
(63g)
Węglowodany
(63g)
Tłuszcze
(63g)
Witaminy
(63g)
Składniki mineralne
(63g)
-
mąka pszenna,
jajka,
banan,
cukier,
masło,
kakao,
mascarpone,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.