Muffinki z mascarpone

Opublikowano: 24.07.2021 r., 19:10 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffinki z mascarpone na talerzu
Muffinki z mascarpone
Muffinki z mascarpone to wilgotne, czekoladowe babeczki z dodatkiem banana i nadzieniem z serka mascarpone. W trakcie jedzenia po prostu rozpływają się w ustach.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Miksowanie 30 min
201 kcal
Kcal w porcji
63 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 22 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Banan - 3 sztuki (360 g)
  • Cukier - 150 g do ciasta i 100 g do serka (250 g)
  • Masło (150 g)
  • Kakao niesłodzone - 1,5 łyżki (15 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
  • Mascarpone (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, blender, miska, forma na muffiny

Przepis na muffinki z mascarpone krok po kroku

Banany obierz i zblenduj.

Rozpuść masło i lekko przestudź.

Ubij jajka z cukrem i dodaj do nich mąkę, banany, cynamon, proszek do pieczenia i rozpuszczone masło. Dokładnie zmiksuj ciasto.

Mascarpone zmiksuj z cukrem.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Do foremek na muffinki włóż papilotki i nalej ciasto, na 3/4 wysokości foremki i wyłóż łyżkę serka na wierzch każdej muffinki.

Piecz około 30 minut w 180 C.

Po upieczeniu możesz jeszcze posypać babeczki kakao.

Jak oceniasz przepis na muffinki z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat muffinek z mascarpone

Muffinki z mascarpone można zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to nadziane babeczki po upieczeniu, a drugi polega na pieczeniu babeczek z nadzieniem w środku. Łatwiej przygotować tę pierwszą wersję, dlatego właśnie ją ci tutaj opiszę. Babeczki czekoladowe z kremem, będą zrobione z bananami, które dodamy do ciasta na muffinki oraz możemy dołożyć je później do nadzienia z serkiem mascarpone. Ciasto na babeczki, przygotowujemy jak na taki a’la chlebek bananowy. Dzięki temu babeczki wyjdą wilgotne i o smaku bananów. Chlebek bananowy jest szczególnie popularnym ciastem w Stanach Zjednoczonych. Tak naprawdę bardziej przypomina on babkę lub keks niż chleb. Dzięki bananom, które naturalnie są słodkie, można dodać mniej cukru. W zdrowszej wersji cukier możesz zamienić na dowolny słodzik, np. erytrytol. Jest to słodzik, który można znaleźć w większości sklepów spożywczych. Inna jego nazwa to erytrol i praktycznie nie posiada kalorii. Ma ich tylko 0,2 kcal/1 g, a cukier ma 4 kcal na 1 g, czyli 20 razy więcej. Dzieje się tak, ponieważ nie podlega on procesom metabolicznym w organizmie. Poliole, w tym erytrytol, nie ulegają fermentacji w jamie ustnej oraz działają antybakteryjnie, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi próchnicy. Dzięki temu mamy takie trochę fit babeczki. Jego indeks glikemiczny wynosi 0, więc jest świetnym zamiennikiem cukru w diecie osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Jest natomiast trochę mniej słodki od zwykłego cukru. Jego słodkość odpowiada ok. 80% słodkości cukru stołowego. Dzięki niemu przepis na muffinki z serkiem mascarpone będzie trochę zdrowszy. Dodatkowo ciasto można przygotować na mące pełnoziarnistej, zamiast białej i obniżyć w ten sposób indeks glikemiczny babeczek, oraz lekko ich kaloryczność.

Z upieczonych babeczek wykrawamy środek i wkładamy nadzienie z serka z bananami. Wyjęty środek możemy pokruszyć i posypać nim po wierzchu babeczki z serkiem mascarpone. W ten sposób uzyskasz pyszne, wilgotne muffinki, wypełnione serkiem z dodatkiem świeżych bananów. Posypane środkiem z babeczek wyglądają jak małe kopce kreta.

Alergeny w muffinkach z mascarpone

Lista alergenów dla muffinek z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone

Wartości odżywcze muffinek z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Muffinki z mascarpone mają wysoki indeks glikemiczny, który możesz obniżyć zamieniając jasną mąkę na razową, a cukier na słodzik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(63g)
Energia (kcal)
320.22
201.74
Białko (g)
4.73
2.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(63g)
Węglowodany (g)
38.40
24.19
Węglowodany przyswajalne (g)
37.31
23.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(63g)
Tłuszcz (g)
17.23
10.85
Tłuszcze nasycone (g)
13.87
8.74
Tłuszcze nienasycone (g)
3.36
2.12
Cholesterol (mg)
73.42
46.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(63g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.08
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.29
1.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.12
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.19
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.29
0.82
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.33
22.89
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(63g)
Sód (mg)
20.14
12.69
Potas (mg)
217.76
137.19
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
68.14
42.93
Fosfor (mg)
103.23
65.03
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.14
12.69
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.42
0.89
Cynk (mg)
0.42
0.26
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.07
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z mascarpone 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek z mascarpone

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Banan
360 g
3 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 360 g
Cukier
250 g
150 g do ciasta i 100 g do serka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Kakao niesłodzone
15 g
1,5 łyżki
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 15 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Koszt składników
31.00