Muffinki z kawałkami czekolady

Opublikowano: 09.06.2021 r., 12:51 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffinki z kawałkami czekolady	 znajdują się na drewnianej podstawce. Dookoła leżą kawałki czekolady.
Muffinki z kawałkami czekolady
Muffinki z kawałkami czekolady są proste do przygotowania. Takie muffinki można podać oprószone cukrem pudrem. Sprawdź, jak zrobić babeczki z kawałkami czekolady!
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
217 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 i 1/2 szklanki (240 g)
  • Cukier 2/3 szklanki (135 g)
  • Masło 1/2 kostki (100 g)
  • Mleko 2% 1/2 szklanki (130 ml)
  • Jajko 1 jajko rozmiar L (1 szt.)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Sól 1/4 łyżeczki (1 g)
  • Czekolada mleczna 1 tabliczka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, sitko, miska, miseczka, forma na muffiny

Przepis na muffinki z kawałkami czekolady krok po kroku

Czekoladę posiekaj na drobne kawałeczki.

Masło roztop i odstaw do przestudzenia.

Do dużej miski przesiej mąkę, a potem dodaj proszek do pieczenia, cukier, sól i sodę oczyszczoną. Wymieszaj.

Do średniej miski wbij jajko. Następnie dodaj mleko, przestudzone masło i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Wymieszaj.

Mokre składniki wlej do suchych. Mieszaj do momentu połączenia się składników. Dodaj kawałki czekolady i jeszcze raz wymieszaj.

W formie na muffinki umieść papilotki. Masę na babeczki rozdziel po równo do wszystkich papilotek.

Muffinki piecz w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 20-25 min.

Jak oceniasz przepis na muffinki z kawałkami czekolady
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat muffinek z kawałkami czekolady

Muffinki z kawałkami czekolady to pyszne i bardzo popularne babeczki, które sprawdzają się w różnych sytuacjach. Można je przygotować na wycieczkę, piknik, podwieczorek czy po prostu jako słodką przekąskę dla dzieci. Te muffinki można też zrobić na niezapowiedzianą wizytę gości, ponieważ składają się z produktów, które zazwyczaj można znaleźć w lodówce lub w spiżarni, a samo przygotowanie muffinek zajmuje niewiele czasu.

Jak zrobić babeczki z kawałkami czekolady? Tak naprawdę w jednej misce wystarczy połączyć składniki mokre, a w drugiej składniki suche (w tym pokruszoną tabliczkę czekolady lub czekoladowe dropsy), a potem to wszystko razem wymieszać, rozdzielić do wgłębień w foremce i upiec.

Babeczki z czekoladą możesz przygotować też w inny sposób. Nie musisz kruszyć czekolady na małe kawałki i mieszać ich z surową masą. Czekoladę możesz dodać później. Gdy umieścisz pierwszą łyżkę masy do papilotków, wtedy na środku każdej z nich połóż po 1 kostce czekolady i przykryj ją drugą łyżką surowego ciasta.

Ten łatwy przepis zakłada zrobienie babeczek na maśle, ale możesz też zdecydować się na olej (np. kokosowy, rzepakowy). Muffinki z kawałkami czekolady można podawać bez żadnych dodatków, ale te babeczki będą dobre z cukrem pudrem, lukrem (gorąca woda i cukier puder) oraz ze śmietankowym kremem. Krem możesz dodatkowo zabarwić wybranym barwnikiem spożywczym.

Warto pamiętać o tym, że każdy piekarnik piecze inaczej. Bardzo często temperatura jest wyższa niż ta podana na wyświetlaczu. Sprawdzaj babeczki, aby się nie spiekły. Przy pierwszej próbie pieczenia muffinek możesz ustawić niższą temperaturę (np. 175 stopni, grzanie góra-dół) i w razie potrzeby piec babeczki ok. 30 minut.

Domowe muffinki są proste do przygotowania. Ten przepis na muffinki z kawałkami czekolady możesz dowolnie zmodyfikować. Zamiast siekać tabliczkę czekolady na kawałeczki, możesz umieścić kostkę czekolady w środku każdej muffinki. Do muffinek możesz dodać swoją ulubioną czekoladę, ale możesz też zdecydować się na dropsy czekoladowe.

Alergeny w muffinkach z kawałkami czekolady

Lista alergenów dla muffinek z kawałkami czekolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Czekolada mleczna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze muffinek z kawałkami czekolady

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
363.03
217.82
Białko (g)
8.01
4.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
50.76
30.46
Węglowodany przyswajalne (g)
49.78
29.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
0.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
15.76
9.45
Tłuszcze nasycone (g)
10.58
6.35
Tłuszcze nienasycone (g)
5.17
3.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.33
2.60
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
0.50
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.98
35.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
122.25
73.35
Witamina B6 (mg)
0.04
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.17
Witamina C (mg)
0.07
0.04
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.20
Witamina E (mg)
0.46
0.27
Retinol (µg (mcg))
120.56
72.34
Tiamina (mg)
0.31
0.18
Ryboflawina (mg)
0.24
0.14
Niacyna (mg)
2.20
1.32
Foliany (µg (mcg))
64.37
38.62
Beta karoten (µg (mcg))
21.08
12.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
101.89
61.14
Potas (mg)
174.14
104.48
Wapń (mg)
80.22
48.13
Fosfor (mg)
124.16
74.50
Magnez (mg)
16.51
9.90
Żelazo (mg)
2.77
1.66
Cynk (mg)
0.68
0.41
Miedź (mg)
0.12
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z kawałkami czekolady 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek z kawałkami czekolady

Koszt składników
24.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
240 g
1 i 1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 240 g
Cukier
135 g
2/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mleko 2%
130 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 ml
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar L
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Soda oczyszczona
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 3 g
Sól
1 g
1/4 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Czekolada mleczna
100 g
1 tabliczka
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Koszt składników
24.40