Muffinki z jagodami

Opublikowano: 09.06.2021 r., 12:50 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffinki z jagodami znajdują się na drewnianym blacie i deseczce. Dookoła rozsypane są jagody.
Muffinki z jagodami
Muffinki z jagodami są szybkie do przygotowania. Te babeczki uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Sprawdź, jak wygląda przepis na muffinki z jagodami!
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
187 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 i 1/2 szklanki (240 g)
  • Cukier 2/3 szklanki (135 g)
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie (16 g)
  • Olej rzepakowy 1/2 szklanki (125 ml)
  • Mleko 2% 1/2 szklanki (130 ml)
  • Jagody (200 g)
  • Jajko 1 jajko rozmiar L (1 szt.)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Sól 1/4 łyżeczki (1 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, sitko, miska, forma na muffiny

Przepis na muffinki z jagodami krok po kroku

W średniej misce umieść przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia. Wymieszaj.

Do dużej miski wbij jajko, a potem dodaj mleko i olej. Wymieszaj, a potem wsyp zawartość średniej miski. Mieszaj do połączenia się składników i dodaj jagody. Krótko wymieszaj ostatni raz.

W formie na muffinki umieść papilotki i do każdej z nich nałóż porcję surowej masy.

Piekarnik rozgrzej do 185 stopni (grzanie góra-dół).

Muffinki piecz ok. 20-25 min.

Jak oceniasz przepis na muffinki z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat muffinek z jagodami

Muffinki z jagodami są szybkie do przygotowania, a znikają jeszcze szybciej. Jeśli spodziewasz się gości, warto przygotować więcej tych babeczek. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli.

Jak zrobić babeczki z jagodami? Przepis na muffinki z jagodami jest prosty. W jednej misce wystarczy wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie to wszystko razem połączyć i wmieszać jagody, a potem masę rozdzielić do papilotków. Te muffinki wyjdą dobre także z borówkami mrożonymi.

Możesz przygotować muffinki bananowo-jagodowe. Do tych babeczek potrzebne będą dwa bardzo dojrzałe banany. Należy rozgnieść je za pomocą widelca lub zmiksować w blenderze, a potem dodać do mokrych składników. Jeżeli dodajesz dojrzałe banany, możesz zmniejszyć ilość cukru w tym przepisie, ponieważ takie banany są słodkie.

Muffinki jagodowe będą bardzo dobre z lukrem. Jeżeli zrobisz go z soku z cytryny i cukru pudru, to lukier będzie orzeźwiający. Z kolei słodszy lukier wyjdzie z połączenia gorącej wody z cukrem pudrem. Pamiętaj, aby lukier zrobić dopiero chwilę przed dekorowaniem muffinek, czyli gdy babeczki przestygną. Na taki lukier możesz dodać kilka jagód.

Babeczki możesz oprószyć cukrem pudrem, ale te muffinki będą też bardzo smaczne polane roztopioną i lekko przestudzoną białą czekoladą. Możesz też pokusić się na mleczną lub gorzką czekoladę wymieszaną ze śmietanką kremówką.

Jeżeli chcesz ładnie ozdobić jagodowe muffinki, możesz zdecydować się na kolorowy krem, ale potrzebny będzie rękaw kuchenny. Krem możesz przygotować z serka mascarpone, śmietanki kremówki i cukru pudru. Gdy rozdzielisz masę, do każdej z nich dodaj odrobinę barwnika, aby uzyskać różne kolory.

Ten sprawdzony i prosty przepis zakłada przygotowanie babeczek na oleju, ale olej możesz zastąpić masłem (ok. 100 g powinno wystarczyć). Masło roztop w mikrofalówce i dodaj do mokrych składników, gdy przestygnie. Możesz też zdecydować się na olej kokosowy. Część jagód możesz zostawić, aby posypać wierzch masy już umieszczonej w papilotkach. Muffinki możesz zrobić z jagodami mrożonymi.

Alergeny w muffinkach z jagodami

Lista alergenów dla muffinek z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze muffinek z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
312.29
187.38
Białko (g)
3.57
2.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
41.29
24.78
Węglowodany przyswajalne (g)
40.31
24.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
0.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
14.95
8.97
Tłuszcze nasycone (g)
1.59
0.96
Tłuszcze nienasycone (g)
13.35
8.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.38
5.63
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.97
2.38
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.65
14.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
22.21
13.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.02
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.19
1.31
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.17
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.55
12.93
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.91
1.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
54.06
32.43
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.47
4.48
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
77.40
46.44
Potas (mg)
120.50
72.30
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
45.66
27.40
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
82.02
49.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.12
4.87
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.14
1.29
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.34
0.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z jagodami 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek z jagodami

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
240 g
1 i 1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 240 g
Cukier
135 g
2/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Mleko 2%
130 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 ml
Jagody
200 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar L
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Soda oczyszczona
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 3 g
Sól
1 g
1/4 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Koszt składników
43.50