Muffinki z jabłkiem i cynamonem

Opublikowano: 08.09.2022 r., 14:45 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffinki z jabłkiem i cynamonem
Muffinki z jabłkiem i cynamonem
Pomysł na najbardziej klasyczne połączenie, jakim jest jabłko i cynamon? Muffinki z jabłkiem i cynamonem są dobre, gdy właśnie taki zestaw lubisz.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 25 min
169 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (195 g)
  • Cukier (165 g)
  • Jogurt naturalny (200 ml)
  • Olej rzepakowy (85 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Jabłko 2 szt (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny

Przepis na muffinki z jabłkiem i cynamonem krok po kroku

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. z termoobiegiem i przygotuj blachę i papilotki (15 szt).

Mąkę przesiej z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżką cynamonu. Dodaj cukier.

Jogurt, jajka oraz olej zmiksuj chwilę.

Dodaj suche składniki i ponownie miksuj do połączenia składników.

Obierz jabłka i umyj je.

Pokrój owoce w drobną kostkę, dodaj do masy i wymieszaj łyżką.

Napełnij papilotki ciastem i piecz 25 minut do suchego patyczka.

Jak oceniasz przepis na muffinki z jabłkiem i cynamonem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat muffinek z jabłkiem i cynamonem

Pomysł na najbardziej klasyczne połączenie, jakim jest jabłko i cynamon? Muffinki z jabłkiem i cynamonem są dobre, gdy właśnie taki zestaw lubisz. Jest to prosty przepis, z którego powstają mięciutkie, smaczne i aromatyczne babeczki. Jak zrobisz muffinki z jabłkiem i cynamonem, możesz je zabrać do pracy albo na studia. Najlepsze są jeszcze ciepłe, a posypane cukrem pudrem na pewno Ci posmakują. Przepis na muffinki z jabłkiem i cynamonem sprawdzi się też jako domowy wypiek dla dziecka do szkoły na pyszne drugie śniadanie.

Muffinki z jabłkiem i cynamonem są dobrym pomysłem na to, by zrobić coś ciekawego na słodko. Zastanawiasz się jak zrobić muffinki z jabłkiem i cynamonem? To banalne i naprawdę szybkie. Pyszne babeczki jogurtowe składają się z najprostszych składników, takich jak mąka, olej, cukier, jogurt, jajka, jabłka, proszek do pieczenia i cynamon.

Do przepisu na muffinki z jabłkiem i cynamonem potrzebujesz tylko kilku składników. Takim prostym przepisem szybko zrobisz cos słodkiego dla bliskich. Jak zrobić muffinki z jabłkiem i cynamonem? Jest jedna ważna kwestia, o której powinieneś pamiętać. Przed zrobieniem przepisu na muffinki z jabłkiem i cynamonem powinieneś mieć wszystkie produkty w temperaturze pokojowej. Wyjmij jogurt i jajka lodówki na minimum 2 godziny przed przystąpieniem do przygotowywania babeczek. Ten prosty przepis polega na tym, by najpierw wymieszać ze sobą mokre produkty (olej, jogurt, jajka), a oddzielnie suche (mąkę, proszek do pieczenia i cynamon). Następnie do mokrych składników dodaje się suche i wszystko miesza do połączenia składników. Do przepisu na muffinki z jabłkiem i cynamonem, jabłka należy pokroić w niewielką kostkę i dodać je do masy. Wymieszane ciasto na muffiny wyłóż do papilotek, a następnie upiecz do suchego patyczka. W ten sposób powstają smaczne muffinki z jabłkiem i cynamonem dobre na każdy dzień. Pyszny dodatek do babeczek to cukier puder. Dobry pomysł na wzbogacenie deseru to także lukier.

*Przepis na muffinki z jabłkiem można wzbogacić o dodatek aromatu waniliowego, pomarańczowego lub cytrynowego. Będą jeszcze smaczniejsze.

Jeśli chcesz ograniczać cukier, zamień go na erytytol. Zaoszczędzisz trochę kilokalorii. Mąkę można także wymienić na taką, która ma wyższy typ. Dzięki temu obniży się indeks glikemiczny. Dodatkowo wzrośnie ilość błonnika, witamin oraz minerałów. Na plus jest spora ilość cynamonu. Właśnie on ma bardzo korzystne działanie przeciw nowotworom. Zapobiega także poważnym chorobom, takim jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.

Alergeny w muffinkach z jabłkiem i cynamonem

Lista alergenów dla muffinek z jabłkiem i cynamonem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze muffinek z jabłkiem i cynamonem

na 100g gotowej potrawy

Cynamon jest przyprawą, która ma bardzo silne właściwości zapobiegające chorobie Parkinsona oraz Alzheimera. To mocny przeciwutleniacz, który jest bardzo pożądany w diecie. Dobrze radzi sobie z walką z wolnymi rodnikami. Cynamonu powinny unikać kobiety w ciąży — działa rozkurczowo.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
241.55
169.09
Białko (g)
5.12
3.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
34.43
24.10
Węglowodany przyswajalne (g)
33.75
23.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
9.48
6.64
Tłuszcze nasycone (g)
1.40
0.98
Tłuszcze nienasycone (g)
8.09
5.66
Cholesterol (mg)
39.17
27.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.27
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.83
24.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
30.68
21.48
Potas (mg)
114.95
80.47
Wapń (mg)
48.94
34.26
Fosfor (mg)
76.17
53.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.91
9.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.27
0.89
Cynk (mg)
0.53
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z jabłkiem i cynamonem 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek z jabłkiem i cynamonem

Koszt składników
23.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
195 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 195 g
Cukier
165 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 165 g
Jogurt naturalny
200 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 ml
Olej rzepakowy
85 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.59
Za 85 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Jabłko
300 g
2 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Koszt składników
23.10