Przepis na muffinki z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, papilotki do muffinek, papier do pieczenia, rózga

W dużej misce połącz ze sobą mleko, olej i jajka.

Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier i cukier waniliowy.

Całość wymieszaj rózgą do połączenia się składników.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę oprósz je cynamonem i dodaj do ciasta.

Całość wymieszaj delikatnie łyżką.

Ciasto przełóż do papilotek, a te wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piecz babeczki przez 25 minut.

Muffinki z jabłkami podane w białych papilotkach, oprószone cukrem.
muffinki z jabłkami
Koszt przygotowania dania
5.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
275 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
82

Muffinki z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinkach z jabłkami

Muffinki z jabłkami to super pomysł na pyszne i zdrowe słodkości. Tak przygotowane babeczki są tak smaczne, że znikają z talerza w mgnieniu oka. To idealny pomysł na słodki podwieczorek czy drugie śniadanie. Robi się je niezwykle szybko i pięknie dekorują stół. Najlepiej podawać je oprószone cukrem pudrem. To najlepszy i najszybszy pomysł na pyszne babeczki.

Przepis na muffinki z jabłkami jest niezwykle prosty. Babeczki przygotowane są z podstawowych składników, dzięki czemu wszystkie są łatwo dostępne i tanie. Świetnie nadają się także dla początkujących kucharzy, gdyż zawsze się udają, a cały proces nie jest skomplikowany i nie da się w nim pogubić. To naprawdę idealna receptura.

Babeczki z jabłkami wychodzą niezwykle miękkie i delikatne. Jabłka posypane cynamonem świetnie komponują się ciastem biszkoptowym. Ciasto jest idealnie wilgotne i puszyste, a do tego wspaniale smakuje.

Te pyszne babeczki zaskakują wspaniałym słodkim smakiem. Są idealnie wyrośnięte i miękkie. Choć są bardzo proste, to wcale nie znaczy, że są nudne. Smakują jak mini szarlotki, a robi się je znacznie łatwiej. To świetny przepis dla miłośników tego ciasta, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.

Te szybkie babeczki będą idealne również jako awaryjne słodkości dla niezapowiedzianych gości, gdyż są robione z podstawowych składników, które zwykle znajdują się w spiżarni i robi się je w ekspresowym tempie. Są tak proste, że poradzą sobie z nimi nawet najmłodsi.

Muffinki biszkoptowe z jabłkami są pełne wspaniałego smaku i na pewno przypadną do gustu wszystkim amatorom domowych słodkości. To wszystko ze względu na idealne połączenie smakowe ciasta i kwaśnego jabłka z cynamonem. Ciasto robi się z olejem, dzięki temu całość jest dużo szybsza i prostsza. Jest również bardziej zdrowa. Te babeczki będą idealnym pomysłem na wszelkie imprezy czy przyjęcia, a także jako słodka przekąska do kawy. Można je ze sobą zabrać do pracy czy szkoły, gdyż całość nie kruszy się i jest bardzo zwarta. W wersji bardziej fit można zastąpić cukier słodzikiem.

Wartości odżywcze muffinek z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
250.87 kcal
275.96 kcal
Białko
4.38 g
4.82 g

Węglowodany w muffinkach z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
33.53 g
36.88 g
Węglowodany przyswajalne
32.36 g
35.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.17 g
1.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
10.89 g
11.98 g
Tłuszcze nasycone
1.55 g
1.71 g
Tłuszcze nienasycone
9.34 g
10.27 g
Cholesterol
56.00 mg
61.60 mg

Witaminy w przepisie na muffinki z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A
33.93 µg (mcg)
37.32 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.22 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
33.01 µg (mcg)
36.31 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.24 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.76 mg
1.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
55.26 µg (mcg)
60.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
7.97 µg (mcg)
8.76 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
26.93 mg
29.63 mg
Potas
131.64 mg
144.80 mg
Wapń
43.43 mg
47.77 mg
Fosfor
89.96 mg
98.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
8.78 mg
9.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.17 mg
2.39 mg
Cynk
0.41 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z jabłkami 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach z jabłkami

Lista alergenów dla muffinek z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania muffinek z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
340 g
2 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.94
Za 340 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
280 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 280 g
Olej rzepakowy
100 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mleko 2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
21.90
Jak oceniasz przepis na muffinki z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób