Muffinki z jabłkami

Opublikowano: 20.05.2021 r., 11:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffinki z jabłkami podane w białych papilotkach, oprószone cukrem.
Muffinki z jabłkami
Muffinki z jabłkami to pyszny pomysł na zdrowy deser dla całej rodziny. Smakują naprawdę niesamowicie i będą dobrym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 25 min
275 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jabłko 2 szt (340 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (280 g)
  • Olej rzepakowy pół szklanki (100 ml)
  • Cukier pół szklanki (100 g)
  • Mleko 2% pół szklanki (125 ml)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papilotki do muffinek, papier do pieczenia, rózga

Przepis na muffinki z jabłkami krok po kroku

W dużej misce połącz ze sobą mleko, olej i jajka.

Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier i cukier waniliowy.

Całość wymieszaj rózgą do połączenia się składników.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę oprósz je cynamonem i dodaj do ciasta.

Całość wymieszaj delikatnie łyżką.

Ciasto przełóż do papilotek, a te wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piecz babeczki przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na muffinki z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat muffinek z jabłkami

Muffinki z jabłkami to super pomysł na pyszne i zdrowe słodkości. Tak przygotowane babeczki są tak smaczne, że znikają z talerza w mgnieniu oka. To idealny pomysł na słodki podwieczorek czy drugie śniadanie. Robi się je niezwykle szybko i pięknie dekorują stół. Najlepiej podawać je oprószone cukrem pudrem. To najlepszy i najszybszy pomysł na pyszne babeczki.

Przepis na muffinki z jabłkami jest niezwykle prosty. Babeczki przygotowane są z podstawowych składników, dzięki czemu wszystkie są łatwo dostępne i tanie. Świetnie nadają się także dla początkujących kucharzy, gdyż zawsze się udają, a cały proces nie jest skomplikowany i nie da się w nim pogubić. To naprawdę idealna receptura.

Babeczki z jabłkami wychodzą niezwykle miękkie i delikatne. Jabłka posypane cynamonem świetnie komponują się ciastem biszkoptowym. Ciasto jest idealnie wilgotne i puszyste, a do tego wspaniale smakuje.

Te pyszne babeczki zaskakują wspaniałym słodkim smakiem. Są idealnie wyrośnięte i miękkie. Choć są bardzo proste, to wcale nie znaczy, że są nudne. Smakują jak mini szarlotki, a robi się je znacznie łatwiej. To świetny przepis dla miłośników tego ciasta, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.

Te szybkie babeczki będą idealne również jako awaryjne słodkości dla niezapowiedzianych gości, gdyż są robione z podstawowych składników, które zwykle znajdują się w spiżarni i robi się je w ekspresowym tempie. Są tak proste, że poradzą sobie z nimi nawet najmłodsi.

Muffinki biszkoptowe z jabłkami są pełne wspaniałego smaku i na pewno przypadną do gustu wszystkim amatorom domowych słodkości. To wszystko ze względu na idealne połączenie smakowe ciasta i kwaśnego jabłka z cynamonem. Ciasto robi się z olejem, dzięki temu całość jest dużo szybsza i prostsza. Jest również bardziej zdrowa. Te babeczki będą idealnym pomysłem na wszelkie imprezy czy przyjęcia, a także jako słodka przekąska do kawy. Można je ze sobą zabrać do pracy czy szkoły, gdyż całość nie kruszy się i jest bardzo zwarta. W wersji bardziej fit można zastąpić cukier słodzikiem.

Alergeny w muffinkach z jabłkami

Lista alergenów dla muffinek z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze muffinek z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Te babeczki to świetny pomysł na zdrowe słodkości. Jednak muszą na nie uważać osoby z insulinoopornością i cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
250.87
275.96
Białko (g)
4.38
4.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
33.53
36.88
Węglowodany przyswajalne (g)
32.36
35.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
1.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
10.89
11.98
Tłuszcze nasycone (g)
1.55
1.71
Tłuszcze nienasycone (g)
9.34
10.27
Cholesterol (mg)
56.00
61.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
33.93
37.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.01
36.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.76
1.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.26
60.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.97
8.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
26.93
29.63
Potas (mg)
131.64
144.80
Wapń (mg)
43.43
47.77
Fosfor (mg)
89.96
98.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.78
9.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.17
2.39
Cynk (mg)
0.41
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z jabłkami 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek z jabłkami

Koszt składników
21.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
340 g
2 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.94
Za 340 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
280 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 280 g
Olej rzepakowy
100 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mleko 2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
21.90