Przepis na muffinki z jabłkami krok po kroku
- Jabłko 340 g 2 szt
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 280 g 2 szklanki
- Olej rzepakowy 100 ml pół szklanki
- Cukier 100 g pół szklanki
- Mleko 2% 125 ml pół szklanki
- Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
- Jajko 3 szt.
W dużej misce połącz ze sobą mleko, olej i jajka.
Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier i cukier waniliowy.
Całość wymieszaj rózgą do połączenia się składników.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę oprósz je cynamonem i dodaj do ciasta.
Całość wymieszaj delikatnie łyżką.
Ciasto przełóż do papilotek, a te wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piecz babeczki przez 25 minut.
Często zadawane pytania
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Ciasto dyniowe
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto francuskie na słono
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Ciasteczka orzeszki
-
Frytki z marchewki
-
Sernik dyniowy
-
Muffinki dyniowe
-
Paluchy wiedźmy
-
Muffinki z budyniem
-
Ciasteczka na halloween
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Racuchy z dyni
-
Brownie z truskawkami
-
Chipsy domowe
-
Przekąski na Halloween

(liczba kalorii)
Muffinki z jabłkami - cechy przepisu
Więcej o muffinkach z jabłkami
Muffinki z jabłkami to super pomysł na pyszne i zdrowe słodkości. Tak przygotowane babeczki są tak smaczne, że znikają z talerza w mgnieniu oka. To idealny pomysł na słodki podwieczorek czy drugie śniadanie. Robi się je niezwykle szybko i pięknie dekorują stół. Najlepiej podawać je oprószone cukrem pudrem. To najlepszy i najszybszy pomysł na pyszne babeczki.
Przepis na muffinki z jabłkami jest niezwykle prosty. Babeczki przygotowane są z podstawowych składników, dzięki czemu wszystkie są łatwo dostępne i tanie. Świetnie nadają się także dla początkujących kucharzy, gdyż zawsze się udają, a cały proces nie jest skomplikowany i nie da się w nim pogubić. To naprawdę idealna receptura.
Babeczki z jabłkami wychodzą niezwykle miękkie i delikatne. Jabłka posypane cynamonem świetnie komponują się ciastem biszkoptowym. Ciasto jest idealnie wilgotne i puszyste, a do tego wspaniale smakuje.
Te pyszne babeczki zaskakują wspaniałym słodkim smakiem. Są idealnie wyrośnięte i miękkie. Choć są bardzo proste, to wcale nie znaczy, że są nudne. Smakują jak mini szarlotki, a robi się je znacznie łatwiej. To świetny przepis dla miłośników tego ciasta, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.
Te szybkie babeczki będą idealne również jako awaryjne słodkości dla niezapowiedzianych gości, gdyż są robione z podstawowych składników, które zwykle znajdują się w spiżarni i robi się je w ekspresowym tempie. Są tak proste, że poradzą sobie z nimi nawet najmłodsi.
Muffinki biszkoptowe z jabłkami są pełne wspaniałego smaku i na pewno przypadną do gustu wszystkim amatorom domowych słodkości. To wszystko ze względu na idealne połączenie smakowe ciasta i kwaśnego jabłka z cynamonem. Ciasto robi się z olejem, dzięki temu całość jest dużo szybsza i prostsza. Jest również bardziej zdrowa. Te babeczki będą idealnym pomysłem na wszelkie imprezy czy przyjęcia, a także jako słodka przekąska do kawy. Można je ze sobą zabrać do pracy czy szkoły, gdyż całość nie kruszy się i jest bardzo zwarta. W wersji bardziej fit można zastąpić cukier słodzikiem.
Wartości odżywcze muffinek z jabłkami
Energia i białka
(110g)
Węglowodany w muffinkach z jabłkami
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy w przepisie na muffinki z jabłkami
(110g)
Składniki mineralne w przepisie na muffinki z jabłkami
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w muffinkach z jabłkami
Lista alergenów dla muffinek z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko