Muffinki z dżemem

Opublikowano: 20.05.2022 r., 12:37 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
muffinki z dżemem
Muffinki z dżemem
Idealne łakocie z dodatkiem dżemu, które bez problemu przygotujesz samodzielnie w swoim domu? To możliwe, koniecznie poznaj mój przepis na muffinki z dżemem.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 20 min
163 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (500 g)
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Dżem śliwkowy niskosłodzony 1 słoiczek (200 g)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (10 g)
  • Mleko 2% 1/4 szklanki (60 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka do babeczek, miska

Przepis na muffinki z dżemem krok po kroku

Masło przełóż do miski, dodaj cukier i ucieraj na gładką masę.

Wbij jajka i wymieszaj. W osobnej misce połącz suche składniki.

Suche składniki wsyp do miski z mokrymi i wymieszaj rózgą.

Na samym końcu wlej mleko.

Tak przygotowaną masę przełóż do specjalnych foremek do babeczek.

Dodaj odrobinę dżemu i ponownie ciasto.

Upiecz babeczki w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na muffinki z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat muffinek z dżemem

Naszła Cię ochota na słodką przekąskę lub nadchodzi okazja, która nie obejdzie się bez słodyczy? Postaw na domowe muffinki z dżemem, które są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego wszystkiego pyszne.

Będą dobre nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Babeczki świetnie sprawdzą się na imprezę wśród dorosłych, ale i na zabawę dla najmłodszych.

Pamiętaj, że warto przygotowywać domowe wypieki od początku do końca samodzielnie, wtedy masz pewność, co znajduje się w środku. Dzięki temu nasze słodkie wypieki będą wolne od barwników i konserwantów, nie polecam korzystać z gotowych mieszanek, aby przygotować muffinki.

Za chwilę zobaczysz, jak prosty jest mój przepis na muffinki z dżemem, przygotujesz je od podstaw w 15 minut w swojej kuchni.

Wystarczy, że zaopatrzysz się w mąkę, ja skorzystałam z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Jeśli więc cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na mąkę, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka gryczana lub mieszanka mąk bezglutenowych.

Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier, jajko, masło, dżem o dowolnym smaku, mleko i odrobina proszku do pieczenia.

Skoro mamy wszystkie potrzebne składniki, możemy zacząć przygotowywać ciasto.

Zatem, jak zrobić muffinki z dżemem?

W pierwszej kolejności utrzyj masło z cukrem do momentu otrzymania gładkiej, puszystej masy. Wbij jajka i delikatnie wymieszaj, a w tym samym czasie w osobnej misce połącz wszystkie suche składniki. Następnie połącz mokre składniki ze suchymi i dokładnie wymieszaj. Już na samym końcu wlej mleko i wyrób gładkie ciasto bez grudek.

Tak przygotowane ciasto przełóż do specjalnych foremek, do środka dodaj po jednej łyżce dżemu, a na górę jeszcze odrobinę ciasta.

Upiecz babeczki w piekarniku. Po 15-20 minutach najlepsze, domowe wypieki na słodko będą dobre do spożycia.

Będzie to świetny pomysł na przekąskę, ale też na śniadanie czy na deser. Koniecznie wypróbuj mój przepis z serem białym i przekonaj się, jakie są dobre w smaku.

Alergeny w muffinkach z dżemem

Lista alergenów dla muffinek z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze muffinek z dżemem

na 100g gotowej potrawy

Jeśli masz możliwość, skorzystaj z domowych przetworów (dżem/konfitura).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
326.68
163.34
Białko (g)
7.82
3.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
50.64
25.32
Węglowodany przyswajalne (g)
50.35
25.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
10.78
5.39
Tłuszcze nasycone (g)
7.28
3.64
Tłuszcze nienasycone (g)
3.50
1.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.03
Tiamina (mg)
0.43
0.22
Ryboflawina (mg)
0.26
0.13
Niacyna (mg)
2.93
1.47
Foliany (µg (mcg))
73.36
36.68

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
19.35
9.67
Potas (mg)
180.77
90.38
Wapń (mg)
61.65
30.83
Fosfor (mg)
144.29
72.15
Magnez (mg)
18.88
9.44
Żelazo (mg)
2.71
1.35
Cynk (mg)
0.64
0.32
Miedź (mg)
0.10
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z dżemem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek z dżemem

Koszt składników
23.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Dżem śliwkowy niskosłodzony
200 g
1 słoiczek
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 200 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Mleko 2%
60 ml
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 ml
Koszt składników
23.60