Przepis na muffinki wytrawne krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, papilotki do muffinek, praska do czosnku, miska, patelnia, forma na muffiny

Masło (100 g) rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy je do wystudzenia.

Na pozostałym maśle podsmażamy czosnek. Następnie dodajemy szpinak i smażymy go tak długo, aż cała woda odparuje. Doprawiamy go solą i pieprzem.

Do miski dodajemy jogurt naturalny, jajka i rozpuszczone masło. Mieszamy składniki. Następnie dodajemy szpinak i fetę pokrojoną w kostkę. Ponowie całość mieszamy.

Na koniec wsypujemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Składniki łączymy, mieszając do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto przelewamy do papilotek. Babeczki wytrawne pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Muffinki wytawne na tacy
Muffinki wytrawne
Koszt przygotowania dania
34.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
297 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
83

Muffinki wytrawne - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinkach wytrawnych

Pyszne muffinki wytrawne ze szpinakiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek lub kolację. Ciasto na muffinki w połączeniu ze szpinakiem jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że babeczki znikną w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić muffinki wytrawne? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku masło (100 g) rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy je do wystudzenia. Na pozostałym maśle podsmażamy czosnek. Następnie dodajemy szpinak i smażymy go tak długo, aż cała woda odparuje. Doprawiamy go solą i pieprzem. Do miski dodajemy jogurt naturalny, jajka i rozpuszczone masło. Mieszamy składniki. Następnie dodajemy szpinak i fetę pokrojoną w kostkę. Ponowie całość mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Składniki łączymy, mieszając do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Jak upiec muffinki wytrawne? Ciasto przelewamy do papilotek. Babeczki wytrawne pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na muffinki wytrawne nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Smaczne muffinki ze szpinakiem odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.

Wartości odżywcze muffinek wytrawnych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
198.20 kcal
297.30 kcal
Białko
7.55 g
11.32 g

Węglowodany w muffinkach wytrawnych

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
20.84 g
31.26 g
Węglowodany przyswajalne
19.84 g
29.76 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
1.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
9.40 g
14.11 g
Tłuszcze nasycone
6.32 g
9.48 g
Tłuszcze nienasycone
3.08 g
4.62 g
Tłuszcze jednonasycone
2.50 g
3.75 g
Tłuszcze wielonasycone
0.58 g
0.87 g
Cholesterol
67.00 mg
100.50 mg
Brak danych dla: szpinak mrożony.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na muffinki wytrawne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
201.86 µg (mcg)
302.79 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.20 mg
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
0.39 µg (mcg)
Witamina C
1.39 mg
2.09 mg
Witamina D
0.54 µg (mcg)
0.81 µg (mcg)
Witamina E
0.32 mg
0.47 mg
Retinol
76.35 µg (mcg)
114.52 µg (mcg)
Tiamina
0.26 mg
0.39 mg
Ryboflawina
0.38 mg
0.56 mg
Niacyna
1.81 mg
2.71 mg
Foliany
85.32 µg (mcg)
127.98 µg (mcg)
Beta karoten
1508.45 µg (mcg)
2262.67 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na muffinki wytrawne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
220.68 mg
331.02 mg
Potas
185.83 mg
278.74 mg
Wapń
160.58 mg
240.87 mg
Fosfor
141.27 mg
211.90 mg
Magnez
28.48 mg
42.72 mg
Żelazo
2.34 mg
3.52 mg
Cynk
1.07 mg
1.61 mg
Miedź
0.08 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek wytrawnych 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach wytrawnych

Lista alergenów dla muffinek wytrawnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Jogurt naturalny
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania muffinek wytrawnych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
450 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 450 g
Szpinak mrożony
430 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.82
Za 430 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Jogurt naturalny
500 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 3
5.00
Za 500 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser Feta
300 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 300 g
Koszt składników
46.70
Jak oceniasz przepis na muffinki wytrawne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób