Muffinki wytrawne
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (450 g)
- Szpinak mrożony (430 g)
- Masło (120 g)
- Jogurt naturalny (500 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Ser Feta (300 g)
Przepis na muffinki wytrawne krok po kroku
Masło (100 g) rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy je do wystudzenia.
Na pozostałym maśle podsmażamy czosnek. Następnie dodajemy szpinak i smażymy go tak długo, aż cała woda odparuje. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Do miski dodajemy jogurt naturalny, jajka i rozpuszczone masło. Mieszamy składniki. Następnie dodajemy szpinak i fetę pokrojoną w kostkę. Ponowie całość mieszamy.
Na koniec wsypujemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Składniki łączymy, mieszając do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto przelewamy do papilotek. Babeczki wytrawne pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 st. C.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat muffinek wytrawnych
Pyszne muffinki wytrawne ze szpinakiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek lub kolację. Ciasto na muffinki w połączeniu ze szpinakiem jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że babeczki znikną w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić muffinki wytrawne? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku masło (100 g) rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy je do wystudzenia. Na pozostałym maśle podsmażamy czosnek. Następnie dodajemy szpinak i smażymy go tak długo, aż cała woda odparuje. Doprawiamy go solą i pieprzem. Do miski dodajemy jogurt naturalny, jajka i rozpuszczone masło. Mieszamy składniki. Następnie dodajemy szpinak i fetę pokrojoną w kostkę. Ponowie całość mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Składniki łączymy, mieszając do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Jak upiec muffinki wytrawne? Ciasto przelewamy do papilotek. Babeczki wytrawne pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na muffinki wytrawne nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Smaczne muffinki ze szpinakiem odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.
Alergeny w muffinkach wytrawnych
Lista alergenów dla muffinek wytrawnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Jogurt naturalny
- Ser Feta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze muffinek wytrawnych
Babeczki mają wysoki IG przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.