Muffinki wielkanocne

Opublikowano: 08.05.2022 r., 10:54 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wielkanocne muffinki z dekoracją
Muffinki wielkanocne
Muffinki wielkanocne to obowiązkowy deser na świątecznym stole.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 25 min
237 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło (100 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 6 łyżek (60 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 1/2 szklanki (65 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2,5 łyżki (25 g)
  • Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Skórka z cytryny - 1,5 łyżki (20 g)
  • Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, miska, rondelek, forma na muffiny

Przepis na muffinki wielkanocne krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Jajka włóż do miseczki lub głębokiego talerza, zalej bardzo ciepłą, ale nie wrzącą wodą i odstaw na 15 minut do ocieplenia.

W rondelku roztop masło i odstaw do ostudzenia.

Do roztopionego masła dodaj skórkę i sok z cytryny.

Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubijaj mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta.

W drugiej misce wymieszaj oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do miski z jajkami. Miksuj do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy.

Na koniec dodaj masło z cytryną i jeszcze raz wymieszaj mikserem.

Masę wykładaj do foremek i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.

Jak oceniasz przepis na muffinki wielkanocne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat muffinek wielkanocnych

Muffinki wielkanocne to pyszny pomysł na przystawkę lub deser na święta wielkanocne. Są nie tylko bardzo smaczne, ale również odpowiednio udekorowane i kolorowe, pięknie prezentują się na stole, stanowiąc jego ozdobę. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić muffinki wielkanocne nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do ich przygotowania nie potrzebujesz ani wyszukanych składników, zaawansowanego sprzęty, ani wygórowanych umiejętności kulinarnych, dlatego z pewnością poradzisz sobie z tym przepisem, nawet nie mając dużo czasu, ani doświadczenia w kuchni. Aby upiec pyszne, świąteczne muffinki potrzebujesz wyłącznie jajek, mąki pszennej i ziemniaczanej, proszku do pieczenia, cukru, masła oraz cytryny. Warto zastąpić cukier ksylitolem lub erytrytolem, dzięki czemu babeczki będą nie tylko słodkie i dobre w smaku, ale również będą mniej kaloryczne i będą miały mniejszy indeks glikemiczny. Masło natomiast możesz zastąpić margaryną do pieczenia dobrej jakości lub olejem rzepakowym, dzięki czemu muffinki, będą zawierały mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie i zwiększają ryzyko chorób sercowo naczyniowych. Przepis na muffinki wielkanocne jest bardzo prosty i szybki i z pewnością poradzisz sobie z nimi bez najmniejszego problemu. Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki, zwłaszcza jajka i masło były w temperaturze pokojowej, a nawet lekko ciepłe, dlatego wyjmij je z lodówki odpowiednio wcześnie. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać najlepszy, sprawdzony przepis na muffinki wielkanocne. Są one bardzo uniwersalne i możesz udekorować je na wiele sposobów. Świetnie sprawdzą się świeże owoce, domowa bita śmietana, płatki migdałowe, czy kokosowe.

Alergeny w muffinkach wielkanocnych

Lista alergenów dla muffinek wielkanocnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze muffinek wielkanocnych

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto jest mniej kaloryczne i ma niższy indeks glikemiczny. Masło można zastąpić olejem rzepakowym, aby zmniejszyć zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
339.01
237.31
Białko (g)
6.47
4.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
33.48
23.44
Węglowodany przyswajalne (g)
32.56
22.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
0.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
23.04
16.13
Tłuszcze nasycone (g)
14.95
10.46
Tłuszcze nienasycone (g)
8.09
5.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.81
4.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.28
0.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
154.89
108.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
213.55
149.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.09
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.61
6.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
210.17
147.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.13
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.15
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.33
0.93
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.99
28.69
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
39.60
27.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
46.40
32.48
Potas (mg)
214.38
150.07
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
67.53
47.27
Fosfor (mg)
142.55
99.78
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.85
10.40
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.57
1.10
Cynk (mg)
0.60
0.42
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek wielkanocnych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek wielkanocnych

Koszt składników
48.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
60 g
6 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Mąka pszenna typ 550
65 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 65 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
25 g
2,5 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Proszek do pieczenia
3 g
1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Skórka z cytryny
20 g
1,5 łyżki
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
48.60