Muffinki wielkanocne
- Jajko (2 szt.)
- Masło (100 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 6 łyżek (60 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 1/2 szklanki (65 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2,5 łyżki (25 g)
- Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Skórka z cytryny - 1,5 łyżki (20 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na muffinki wielkanocne krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Jajka włóż do miseczki lub głębokiego talerza, zalej bardzo ciepłą, ale nie wrzącą wodą i odstaw na 15 minut do ocieplenia.
W rondelku roztop masło i odstaw do ostudzenia.
Do roztopionego masła dodaj skórkę i sok z cytryny.
Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubijaj mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta.
W drugiej misce wymieszaj oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do miski z jajkami. Miksuj do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy.
Na koniec dodaj masło z cytryną i jeszcze raz wymieszaj mikserem.
Masę wykładaj do foremek i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat muffinek wielkanocnych
Muffinki wielkanocne to pyszny pomysł na przystawkę lub deser na święta wielkanocne. Są nie tylko bardzo smaczne, ale również odpowiednio udekorowane i kolorowe, pięknie prezentują się na stole, stanowiąc jego ozdobę. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić muffinki wielkanocne nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do ich przygotowania nie potrzebujesz ani wyszukanych składników, zaawansowanego sprzęty, ani wygórowanych umiejętności kulinarnych, dlatego z pewnością poradzisz sobie z tym przepisem, nawet nie mając dużo czasu, ani doświadczenia w kuchni. Aby upiec pyszne, świąteczne muffinki potrzebujesz wyłącznie jajek, mąki pszennej i ziemniaczanej, proszku do pieczenia, cukru, masła oraz cytryny. Warto zastąpić cukier ksylitolem lub erytrytolem, dzięki czemu babeczki będą nie tylko słodkie i dobre w smaku, ale również będą mniej kaloryczne i będą miały mniejszy indeks glikemiczny. Masło natomiast możesz zastąpić margaryną do pieczenia dobrej jakości lub olejem rzepakowym, dzięki czemu muffinki, będą zawierały mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie i zwiększają ryzyko chorób sercowo naczyniowych. Przepis na muffinki wielkanocne jest bardzo prosty i szybki i z pewnością poradzisz sobie z nimi bez najmniejszego problemu. Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki, zwłaszcza jajka i masło były w temperaturze pokojowej, a nawet lekko ciepłe, dlatego wyjmij je z lodówki odpowiednio wcześnie. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać najlepszy, sprawdzony przepis na muffinki wielkanocne. Są one bardzo uniwersalne i możesz udekorować je na wiele sposobów. Świetnie sprawdzą się świeże owoce, domowa bita śmietana, płatki migdałowe, czy kokosowe.
Alergeny w muffinkach wielkanocnych
Lista alergenów dla muffinek wielkanocnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze muffinek wielkanocnych
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto jest mniej kaloryczne i ma niższy indeks glikemiczny. Masło można zastąpić olejem rzepakowym, aby zmniejszyć zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.