Muffinki waniliowe

Opublikowano: 07.09.2022 r., 10:24 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffinki waniliowe
Muffinki waniliowe
Nieziemsko smaczne, intensywnie waniliowe i mięciutkie – muffinki waniliowe dobre dla dzieci i starszych. Proste, szybkie i idealne na podwieczorek.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 30 min
211 kcal
Kcal w porcji
57 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (170 g)
  • Masło (150 g)
  • Cukier (150 g)
  • Mleko 2% 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, aromat waniliowy, laska wanilii, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny

Przepis na muffinki waniliowe krok po kroku

Nagrzej piekarnik na 160 st. C. z termoobiegiem. Do formy na muffinki wyłóż papilotki (12 szt.).

Roztop masło, ostudź.

Wymieszaj mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz szczyptę soli.

Roztopione, zimne masło zmiksuj z jajkami, mlekiem, cukrem, aromatem waniliowym, łyżką cukru z prawdziwą wanilią oraz ziarenkami wanilii z dwóch lasek wanilii (do połączenia składników).

Dodaj mąkę i wymieszaj wszystko łyżką do uzyskania jednolitej masy.

Przełóż ciasto do 12 papilotek (wypełniając 3/4 wysokości).

Piecz około 30 minut do suchego patyczka.

Jak oceniasz przepis na muffinki waniliowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat muffinek waniliowych

Nieziemsko smaczne, intensywnie waniliowe i mięciutkie – muffinki waniliowe dobre dla dzieci i starszych. Proste, szybkie i idealne na podwieczorek. Możesz wziąć je ze sobą na wyjazd lub dać dla dziecka do szkoły. Przepis na muffinki waniliowe to proste składniki, a także szybkie przygotowanie. Są tak pyszne, że zostaną zjedzone w bardzo krótkim czasie. Muffinki waniliowe, po upieczeniu w piekarniku, możesz posypać cukrem pudrem. Poznaj sposób jak zrobić muffinki waniliowe. Domowe wypieki są najlepsze, więc korzystaj.

Muffinki waniliowe są pyszne, ponieważ zawierają dużą ilość wanilii. Znajduje się w niej laska wanilii, aromat waniliowy oraz cukier z prawdziwą wanilią. Jest więc potrójna dawka tejże przyprawy. Pasują nie tylko na podwieczorki. Idealnie słodkie babeczki z piekarnika, są strzałem w dziesiątkę, gdy chcesz zrobić coś słodkiego dla bliskich.

Takie słodkości, jak muffinki waniliowe, sprawdzą się świetnie na podwieczorek dla dzieci. Dobre będą też, gdy weźmiesz je ze sobą do pracy. Jak zrobić muffinki waniliowe? Zacznij od przygotowania piekarnika (rozgrzej) i formy (wyłóż 12 papilotek). W razie, gdyby zaszła potrzeba, zwiększ ilość papilotek. Przepis na muffinki waniliowe ma w składzie masło, więc je należy najpierw roztopić. Koniecznie je ostudź, ponieważ nie można dodać gorącego masła do reszty składników. W jednej misce umieść mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. W drugiej natomiast wymieszaj jajka, cukier, masło, mleko i dodatek aromatów waniliowych. Laskę należy rozciąć wzdłuż, a następnie nożem „zebrać” zawartość środka laski wanilii. Ziarenka dodaj do ciasta. Jeżeli zdarzy się tak, że nie będziesz miał możliwości użycia laski wanilii, dodaj kolejną łyżkę cukru z prawdziwą wanilią. Mokre składniki wymieszaj z suchymi. Przełóż ciasto do papilotek i upiecz muffinki w piekarniku. Dobre będzie sprawdzenie patyczkiem, czy muffinki waniliowe są upieczone. Jak zrobisz muffinki waniliowe, po ostudzeniu możesz posypać je cukrem pudrem. Będą jeszcze pyszniejsze.

W celu zmniejszenia wartości indeksu glikemicznego mąkę pszenną typu 500 wymień na wyższy typ, np. 1850. Możesz też cukier wymienić na erytrytol. Masło można z powodzeniem zastąpić olejem – obniża to ilość kwasów tłuszczowych nasyconych. Takimi smacznymi babeczkami zadowolisz nawet najbardziej wybrednych.

* Do przepisu na muffinki waniliowe nie potrzeba miksera, dobrze jest wymieszać wszystko łyżką. Jeśli chcesz, możesz jednak skorzystać z miksera. Pamiętaj, by nie miksować zbyt długo.

Alergeny w muffinkach waniliowych

Lista alergenów dla muffinek waniliowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

W przepisie na muffinki waniliowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze muffinek waniliowych

na 100g gotowej potrawy

Babeczki mają wysoki indeks glikemiczny i kaloryczność. Można zmniejszyć te wartości poprzez zamianę cukru na ksylitol albo erytrytol, a mąki wysokooczyszczonej na mąkę z wysokim typem. By zmniejszyć ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, możesz użyć oleju zamiast masła.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(57g)
Energia (kcal)
371.85
211.95
Białko (g)
7.03
4.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(57g)
Węglowodany (g)
40.68
23.19
Węglowodany przyswajalne (g)
40.68
23.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(57g)
Tłuszcz (g)
20.81
11.86
Tłuszcze nasycone (g)
13.60
7.75
Tłuszcze nienasycone (g)
7.21
4.11
Cholesterol (mg)
138.22
78.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(57g)
Witamina A (µg (mcg))
195.20
111.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.56
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.77
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
192.33
109.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.14
Ryboflawina (mg)
0.24
0.14
Niacyna (mg)
1.68
0.96
Foliany (µg (mcg))
48.45
27.62
Beta karoten (µg (mcg))
35.05
19.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(57g)
Sód (mg)
40.43
23.05
Potas (mg)
81.49
46.45
Wapń (mg)
32.19
18.35
Fosfor (mg)
91.15
51.96
Magnez (mg)
13.12
7.48
Żelazo (mg)
1.83
1.04
Cynk (mg)
0.63
0.36
Miedź (mg)
0.07
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek waniliowych 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek waniliowych

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 500
170 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 170 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mleko 2%
45 ml
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 ml
Koszt składników
19.00