Przepis na muffinki z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, cukier
To będzie niezbędne
papilotki do muffinek, forma na muffiny, thermomix

Masło rozpuść w naczyniu Thermomixa przez 2,5 minuty / 50 stopni / obroty 1. Odczekaj chwilę, aż ostygnie.

Dodaj jajka, mleko, 70 g wody i kilka kropli aromatu waniliowego. Wymieszaj 5 sekund / obroty 3.

Dodaj mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj 5 sekund / obroty 6.

Papilotki umieść w formie do muffinek.

Uzupełnij papilotki do połowy ciastem. Na środek wykładaj po pół łyżeczki dżemu i przykryj jeszcze odrobiną ciasta.

Piecz 20-25 minut w 190 st. C.

Muffinki Thermomix w plecionym koszyku
Muffinki Thermomix
Koszt przygotowania dania
6.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
154 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Muffinki Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinki z Thermomixa

Jeśli szukasz pomysłu, jak zrobić muffinki z Thermomixa z dżemem to trafiłeś w odpowiednie miejsce.

Te pyszne babeczki w swoim składzie mają mleko, jajka, mąkę pszenną, masło, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Przekonaj się sam, że przepis na muffinki z Thermomixa jest naprawdę łatwy.

Aby wykonać te pyszne muffinki Thermomix na początku rozpuść masło w 50 stopniach przez 3 minuty. Odczekaj chwilę, aż przestygnie. Dodaj pozostałe mokre składniki i wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki i ponownie wymieszaj. Foremki na muffinki wypełnij do połowy. Na środek ciasta wyłóż pół łyżeczki dżemu i przykryj całość jeszcze łyżką ciasta. Piecz muffinki przez 20-25 minut w 190 stopniach. Gotowe, wystudzone muffinki polej lukrem lub posyp cukrem pudrem. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić muffinki w Thermomixie. Sami widzicie, że to prosty przepis. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, więc będzie to również świetna zabawa dla dzieci.

Do wykonania muffinek konieczny jest cukier waniliowy, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu babeczkom. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu, jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.

Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.

Koniecznie sprawdźcie przepis na te szybkie muffinki. Będą najlepsze z dodatkami na słodko, ale w środku możesz umieścić np. kostkę gorzkiej czekolady.

Wartości odżywcze muffinki z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
308.13 kcal
154.06 kcal
Białko
7.68 g
3.84 g

Węglowodany w muffinki z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
43.62 g
21.81 g
Węglowodany przyswajalne
43.47 g
21.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
11.95 g
5.98 g
Tłuszcze nasycone
7.87 g
3.94 g
Tłuszcze nienasycone
4.08 g
2.04 g

Witaminy w przepisie na muffinki z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6
0.07 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.35 mg
0.18 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.13 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.34 mg
1.17 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany
62.25 µg (mcg)
31.13 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
32.86 mg
16.43 mg
Potas
250.05 mg
125.02 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
101.97 mg
50.98 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
198.82 mg
99.41 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
17.25 mg
8.62 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.38 mg
1.19 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.67 mg
0.34 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinki z Thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinki z Thermomixa

Lista alergenów dla muffinki z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 550
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania muffinki z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cukier
70 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Cukier waniliowy
20 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Mąka pszenna typ 550
230 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 230 g
Mleko 3,2%
90 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 ml
Masło
75 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 75 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Dżem truskawkowy niskosłodzony
50 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
0.71
Za 50 g
Koszt składników
24.80
Jak oceniasz przepis na muffinki z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób