Muffinki Thermomix

Opublikowano: 18.02.2022 r., 17:14 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffinki Thermomix w plecionym koszyku
Muffinki Thermomix
Te pyszne babeczki w swoim składzie mają mleko, jajka, mąkę pszenną, masło, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Przekonaj się sam, że przepis na muffinki z Thermomixa jest naprawdę szybki i łatwy w przygotowaniu.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
154 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (10 g)
  • Cukier (70 g)
  • Cukier waniliowy (20 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (230 g)
  • Mleko 3,2% (90 ml)
  • Masło (75 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, cukier
Sprzęt kuchenny
papilotki do muffinek, forma na muffiny, thermomix

Przepis na muffinki z thermomixa krok po kroku

Masło rozpuść w naczyniu Thermomixa przez 2,5 minuty / 50 stopni / obroty 1. Odczekaj chwilę, aż ostygnie.

Dodaj jajka, mleko, 70 g wody i kilka kropli aromatu waniliowego. Wymieszaj 5 sekund / obroty 3.

Dodaj mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj 5 sekund / obroty 6.

Papilotki umieść w formie do muffinek.

Uzupełnij papilotki do połowy ciastem. Na środek wykładaj po pół łyżeczki dżemu i przykryj jeszcze odrobiną ciasta.

Piecz 20-25 minut w 190 st. C.

Jak oceniasz przepis na muffinki z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat muffinki z thermomixa

Jeśli szukasz pomysłu, jak zrobić muffinki z Thermomixa z dżemem to trafiłeś w odpowiednie miejsce.

Te pyszne babeczki w swoim składzie mają mleko, jajka, mąkę pszenną, masło, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Przekonaj się sam, że przepis na muffinki z Thermomixa jest naprawdę łatwy.

Aby wykonać te pyszne muffinki Thermomix na początku rozpuść masło w 50 stopniach przez 3 minuty. Odczekaj chwilę, aż przestygnie. Dodaj pozostałe mokre składniki i wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki i ponownie wymieszaj. Foremki na muffinki wypełnij do połowy. Na środek ciasta wyłóż pół łyżeczki dżemu i przykryj całość jeszcze łyżką ciasta. Piecz muffinki przez 20-25 minut w 190 stopniach. Gotowe, wystudzone muffinki polej lukrem lub posyp cukrem pudrem. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić muffinki w Thermomixie. Sami widzicie, że to prosty przepis. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, więc będzie to również świetna zabawa dla dzieci.

Do wykonania muffinek konieczny jest cukier waniliowy, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu babeczkom. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu, jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.

Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.

Koniecznie sprawdźcie przepis na te szybkie muffinki. Będą najlepsze z dodatkami na słodko, ale w środku możesz umieścić np. kostkę gorzkiej czekolady.

Alergeny w muffinki z thermomixa

Lista alergenów dla muffinki z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 550
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze muffinki z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

W domowych wypiekach możesz dowolnie zamieniać cukier na słodziki np. erytrol, co spowoduje, że będą mniej kaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
308.13
154.06
Białko (g)
7.68
3.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
43.62
21.81
Węglowodany przyswajalne (g)
43.47
21.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
11.95
5.98
Tłuszcze nasycone (g)
7.87
3.94
Tłuszcze nienasycone (g)
4.08
2.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.04
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
0.18
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.13
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.34
1.17
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
62.25
31.13
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
32.86
16.43
Potas (mg)
250.05
125.02
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
101.97
50.98
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
198.82
99.41
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.25
8.62
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.38
1.19
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.67
0.34
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.04
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinki z thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinki z thermomixa

Koszt składników
24.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cukier
70 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Cukier waniliowy
20 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Mąka pszenna typ 550
230 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 230 g
Mleko 3,2%
90 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 ml
Masło
75 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 75 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Dżem truskawkowy niskosłodzony
50 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
0.71
Za 50 g
Koszt składników
24.80