Muffinki Thermomix
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (10 g)
- Cukier (70 g)
- Cukier waniliowy (20 g)
- Mąka pszenna typ 550 (230 g)
- Mleko 3,2% (90 ml)
- Masło (75 g)
- Jajko (2 szt.)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (50 g)
Przepis na muffinki z thermomixa krok po kroku
Masło rozpuść w naczyniu Thermomixa przez 2,5 minuty / 50 stopni / obroty 1. Odczekaj chwilę, aż ostygnie.
Dodaj jajka, mleko, 70 g wody i kilka kropli aromatu waniliowego. Wymieszaj 5 sekund / obroty 3.
Dodaj mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj 5 sekund / obroty 6.
Papilotki umieść w formie do muffinek.
Uzupełnij papilotki do połowy ciastem. Na środek wykładaj po pół łyżeczki dżemu i przykryj jeszcze odrobiną ciasta.
Piecz 20-25 minut w 190 st. C.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Sernik rosa Thermomix
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat muffinki z thermomixa
Jeśli szukasz pomysłu, jak zrobić muffinki z Thermomixa z dżemem to trafiłeś w odpowiednie miejsce.
Te pyszne babeczki w swoim składzie mają mleko, jajka, mąkę pszenną, masło, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Przekonaj się sam, że przepis na muffinki z Thermomixa jest naprawdę łatwy.
Aby wykonać te pyszne muffinki Thermomix na początku rozpuść masło w 50 stopniach przez 3 minuty. Odczekaj chwilę, aż przestygnie. Dodaj pozostałe mokre składniki i wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki i ponownie wymieszaj. Foremki na muffinki wypełnij do połowy. Na środek ciasta wyłóż pół łyżeczki dżemu i przykryj całość jeszcze łyżką ciasta. Piecz muffinki przez 20-25 minut w 190 stopniach. Gotowe, wystudzone muffinki polej lukrem lub posyp cukrem pudrem. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić muffinki w Thermomixie. Sami widzicie, że to prosty przepis. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, więc będzie to również świetna zabawa dla dzieci.
Do wykonania muffinek konieczny jest cukier waniliowy, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu babeczkom. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu, jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.
Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.
Koniecznie sprawdźcie przepis na te szybkie muffinki. Będą najlepsze z dodatkami na słodko, ale w środku możesz umieścić np. kostkę gorzkiej czekolady.
Alergeny w muffinki z thermomixa
Lista alergenów dla muffinki z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- Mąka pszenna typ 550
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze muffinki z thermomixa
W domowych wypiekach możesz dowolnie zamieniać cukier na słodziki np. erytrol, co spowoduje, że będą mniej kaloryczne.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.