Przepis na muffinki pizzowe krok po kroku
- Mąka pszenna typ 550 280 g 2 szklanki
- Drożdże suche 7 g 1 opakowanie
- Cukier 3 g 1 szczypta
- Oliwa z oliwek 12 ml 1 łyżka
- Przecier pomidorowy bez soli 120 g 1/2 szklanki
- Pieczarki 250 g
- Ser Mozzarella 186 g 1,5 kulki
Do miski przesyp mąkę, zrób wgłębienie i wsyp do niego drożdże, szczyptę cukru, sporą szczyptę soli i oliwę.
Stopniowo dolewaj niepełną szklankę (około 200 ml) ciepłej wody i wyrabiaj ciasto.
Gdy ciasto się już połączy wyłóż je na blat lub stolnicę i wyrabiaj około 5 minut.
Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.
Pieczarki pokrój i odstaw.
Jedną kulkę mozzarelli pokrój w 24 kostki a połówkę drugiej zetrzyj na tarce.
Do przecieru dodaj sporą szczyptę soli, oregano i bazylii.
Do wgłębień w foremce do babeczek włóż papilotki lub nasmaruj je oliwą.
Ciasto podziel na 24 porcje.
Każdą porcję ciasta rozciągnij, posmaruj łyżką przecieru, dodaj trochę pieczarek i kosteczkę mozzarelli. Zlep brzegi i przełóż do foremki.
Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Piecz 15 minut w 220 stopniach z włączoną funkcją grzałki góra dół.
Pod koniec pieczenia posyp babeczki serem mozzarella.
-
Pancetta
-
Bruschetta
-
Focaccia
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sałatka z mozzarellą
-
Antipasti
-
Pizzerinki
-
Carpaccio wołowe
-
Prosciutto crudo
-
Sałatka caprese
-
Sałatka ze szparagami
-
Panzerotti
-
Mozzarella z pomidorami
-
Bruschetta z pomidorami
-
Paluchy pizzowe
-
Panzanella
-
Papryczki nadziewane serem
-
Bycze jądra
-
Włoskie przystawki

(liczba kalorii)
Muffinki pizzowe - cechy przepisu
Więcej o muffinkach pizzowych
Pojawienie się pierwszej pizzy we Włoszech datuje się na około 500 rok, swoją nazwę zyskała w 997 roku. Była najpierw daniem biednych neapolitańczyków, na uwagę wyższych sfer musiała długo czekać. Jednak największą popularność w Europie zyskała w momencie pojawienia się pomidorów i dodania do niej sosu. Margherita to najstarszy, nazwany rodzaj pizzy. Raffaele Esposito był pierwszym założycielem pizzerii, które były znane w całym mieście ze swojego wyjątkowego smaku. Skuszona opiniami, pizzerię odwiedziła królowa Małgorzata Sabaudzka. Raffaele przygotował na królowej wyjątkową pizzę w kolorach patriotycznych. Przygotowana była z sosem pomidorowy, serem mozzarella oraz świeżą bazylią co miało symbolizować kolory flagi włoskiej. Tak właśnie, w XIX wieku powstała pierwsza, znana nam do dziś pizza. Pizza neapolitańska została certyfikowanym wyrobem tradycyjnym w 2010 roku a w grudniu 2018 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Co musi mieć pizza aby była nazwa neapolitańska? Tradycyjnie ciasto robi się jedynie z mąki typu 00, drożdży, soli i wody. Wyrabiane jest jedynie ręcznie i pozostawiane na minimum 8 godzin do wyrośnięcia. Porcję ciasta rozciąga się ręcznie tak aby pozostawić napuchnięte brzegi, na grubość maksymalnie 3 mm. Tradycyjnie ma średnicę 30-35 cm oraz pieczona jest w piecu opalanym drewnem w temperaturze 450-550 stopni przez 60-90 sekund. Po upieczeniu brzegi osiągają wysokość do 2 cm a środek ma 3-4 mm grubości.
Muffinki pizzowe jest nowoczesna wariacja na temat tradycyjnego dania. Drożdżowe muffinki pizzowe z pieczarkami są inspirowane tradycyjnym, włoskim calzone oraz amerykański muffinkami. Możesz je przygotować z masłem czosnkowym lub sosem pomidorowym i innymi dodatkami. Ciasto na muffinki pizzowe jest klasycznym, drożdżowym ciastem, jest puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Przepis na muffinki pizzowe jest prosty w wykonaniu, wymaga jedynie poświęcenia mu odrobiny czasu.
Mini pizza w formie babeczki jest świetnym pomysłem jako imprezowa przekąska, kolacja lub przekąska do szkoły lub do pracy.
Wartości odżywcze muffinki pizzowej
Energia i białka
(88g)
Węglowodany w muffinkach pizzowych
(88g)
Tłuszcze
(88g)
Witaminy w przepisie na muffinki pizzowe
(88g)
Składniki mineralne w przepisie na muffinki pizzowe
(88g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w muffinkach pizzowych
Lista alergenów dla muffinki pizzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella