Przepis na muffinki pizzowe krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
piekarnik, foremka do babeczek, papilotki do muffinek, tarka, duża miska

Do miski przesyp mąkę, zrób wgłębienie i wsyp do niego drożdże, szczyptę cukru, sporą szczyptę soli i oliwę.

Stopniowo dolewaj niepełną szklankę (około 200 ml) ciepłej wody i wyrabiaj ciasto.

Gdy ciasto się już połączy wyłóż je na blat lub stolnicę i wyrabiaj około 5 minut.

Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.

Pieczarki pokrój i odstaw.

Jedną kulkę mozzarelli pokrój w 24 kostki a połówkę drugiej zetrzyj na tarce.

Do przecieru dodaj sporą szczyptę soli, oregano i bazylii.

Do wgłębień w foremce do babeczek włóż papilotki lub nasmaruj je oliwą.

Ciasto podziel na 24 porcje.

Każdą porcję ciasta rozciągnij, posmaruj łyżką przecieru, dodaj trochę pieczarek i kosteczkę mozzarelli. Zlep brzegi i przełóż do foremki.

Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Piecz 15 minut w 220 stopniach z włączoną funkcją grzałki góra dół.

Pod koniec pieczenia posyp babeczki serem mozzarella.

Muffinki pizzowe podane w jasnej, drewnianej skrzynce z jasną ściereczką, na szarym blacie
Muffinki pizzowe
Koszt przygotowania dania
13.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
186 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Muffinki pizzowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o muffinkach pizzowych

Pojawienie się pierwszej pizzy we Włoszech datuje się na około 500 rok, swoją nazwę zyskała w 997 roku. Była najpierw daniem biednych neapolitańczyków, na uwagę wyższych sfer musiała długo czekać. Jednak największą popularność w Europie zyskała w momencie pojawienia się pomidorów i dodania do niej sosu. Margherita to najstarszy, nazwany rodzaj pizzy. Raffaele Esposito był pierwszym założycielem pizzerii, które były znane w całym mieście ze swojego wyjątkowego smaku. Skuszona opiniami, pizzerię odwiedziła królowa Małgorzata Sabaudzka. Raffaele przygotował na królowej wyjątkową pizzę w kolorach patriotycznych. Przygotowana była z sosem pomidorowy, serem mozzarella oraz świeżą bazylią co miało symbolizować kolory flagi włoskiej. Tak właśnie, w XIX wieku powstała pierwsza, znana nam do dziś pizza. Pizza neapolitańska została certyfikowanym wyrobem tradycyjnym w 2010 roku a w grudniu 2018 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Co musi mieć pizza aby była nazwa neapolitańska? Tradycyjnie ciasto robi się jedynie z mąki typu 00, drożdży, soli i wody. Wyrabiane jest jedynie ręcznie i pozostawiane na minimum 8 godzin do wyrośnięcia. Porcję ciasta rozciąga się ręcznie tak aby pozostawić napuchnięte brzegi, na grubość maksymalnie 3 mm. Tradycyjnie ma średnicę 30-35 cm oraz pieczona jest w piecu opalanym drewnem w temperaturze 450-550 stopni przez 60-90 sekund. Po upieczeniu brzegi osiągają wysokość do 2 cm a środek ma 3-4 mm grubości.

Muffinki pizzowe jest nowoczesna wariacja na temat tradycyjnego dania. Drożdżowe muffinki pizzowe z pieczarkami są inspirowane tradycyjnym, włoskim calzone oraz amerykański muffinkami. Możesz je przygotować z masłem czosnkowym lub sosem pomidorowym i innymi dodatkami. Ciasto na muffinki pizzowe jest klasycznym, drożdżowym ciastem, jest puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Przepis na muffinki pizzowe jest prosty w wykonaniu, wymaga jedynie poświęcenia mu odrobiny czasu.

Mini pizza w formie babeczki jest świetnym pomysłem jako imprezowa przekąska, kolacja lub przekąska do szkoły lub do pracy.

Wartości odżywcze muffinki pizzowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(88g)
Energia (kalorie)
211.37 kcal
186.00 kcal
Białko
10.93 g
9.62 g

Węglowodany w muffinkach pizzowych

Na 100g
Na porcję
(88g)
Węglowodany
27.17 g
23.91 g
Węglowodany przyswajalne
26.39 g
23.23 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(88g)
Tłuszcz
6.93 g
6.10 g
Tłuszcze nasycone
4.07 g
3.58 g
Tłuszcze nienasycone
2.86 g
2.51 g

Witaminy w przepisie na muffinki pizzowe

Na 100g
Na porcję
(88g)
Witamina B6
0.09 mg
0.08 mg
Tiamina
0.43 mg
0.38 mg
Ryboflawina
0.36 mg
0.32 mg
Niacyna
3.75 mg
3.30 mg
Foliany
74.42 µg (mcg)
65.49 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na muffinki pizzowe

Na 100g
Na porcję
(88g)
Sód
112.16 mg
98.70 mg
Potas
219.79 mg
193.41 mg
Wapń
119.33 mg
105.01 mg
Fosfor
153.06 mg
134.69 mg
Magnez
19.11 mg
16.82 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
2.33 mg
2.05 mg
Cynk
1.25 mg
1.10 mg
Miedź
0.20 mg
0.18 mg
Mangan
0.29 mg
0.26 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinki pizzowej 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach pizzowych

Lista alergenów dla muffinki pizzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania muffinki pizzowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
280 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 280 g
Drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
3 g
1 szczypta
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Oliwa z oliwek
12 ml
1 łyżka
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 12 ml
Przecier pomidorowy bez soli
120 g
1/2 szklanki
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Ser Mozzarella
186 g
1,5 kulki
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 2
6.70
Za 186 g
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na muffinki pizzowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób