Muffinki owsiane

Opublikowano: 26.06.2021 r., 22:11 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffinki owsiane leżą na drewnianej desce do krojenia i białym drewnianym stole. Wokół rozsypane są płatki owsiane. Obok stoją miseczki z płatkami owsianymi i suszonymi owocami
Muffinki owsiane
Muffinki owsiane to pyszne, bezglutenowe babeczki z płatków owsianych, bez dodatku mąki. Świetnie sprawdzą się na zdrowe śniadanie, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
141 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Płatki owsiane (150 g)
  • Mleko 2% (120 ml)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (12 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) 2 łyżki (40 g)
  • Jabłko 2 sztuki (370 g)
  • Suszona żurawina lub inne suszone owoce (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, tarka, miska, forma na muffiny

Przepis na muffinki owsiane krok po kroku

Płatki zalej ciepłym mlekiem, a żurawinę wodą i zostaw żeby trochę nasiąkły.

Oddziel białka od żółtek.

Żółtka wymieszaj z masłem orzechowym, płatkami i proszkiem do pieczenia.

Masę z płatkami lekko zblenduj, tak żeby nadal były trochę widoczne płatki.

Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do masy razem z odciśniętą żurawiną.

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z resztą masy.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Napełnij foremki prawie do pełna i piecz około 30 minut w 180 C.

Jak oceniasz przepis na muffinki owsiane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat muffinek owsianych

Muffinki owsiane to pyszne i zdrowe babeczki owsiane, które świetnie nadają się na śniadanie, także dla dzieci. Są szybkie w przygotowaniu, bezglutenowe i bez mąki.

Do ich przygotowania potrzebujesz płatków owsianych, jajek, mleka, bezglutenowego lub zwykłego proszku do pieczenia, jabłka, masła orzechowego, suszonych owoców oraz oleju do posmarowania foremek na muffinki.

Babeczki owsiane zaczynamy od namoczenia suszonych owoców. Najlepiej zalać je ciepłą wodą i zostawić na całą noc. Płatki zalewamy mlekiem, najlepiej lekko podgrzanym. Dodajemy do nich jajka, masło orzechowe i proszek do pieczenia. Taką masę lekko blendujemy, tak aby nadal były widoczne całe płatki owsiane. Następnie ścieramy jabłko na tarce i dodajemy do masy, razem z odciśniętymi suszonymi owocami. Taką masę trzeba dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Foremki na muffinki smarujemy olejem, aby babeczki nie przywarły. Możesz też użyć papilotek. Przed nakładaniem masy z płatków owsianych jeszcze raz dokładnie wymieszaj ciasto. Nakładaj masę do foremek prawie do pełna, ponieważ tylko delikatnie podrosną. Następnie już tylko trzeba je upiec w 180 stopniach Celsjusza, przez około 30 minut. Zamiast muffinek możesz przygotować je w formie batonów owsianych. Wystarczy, że zamiast do foremek na muffinki wyłożysz ciasto na zwykłą, płaską blachę do pieczenia, a potem pokroisz na plastry, takiej długości i szerokości, jakiej chcesz ostatecznie otrzymać batony.

Nie wiem, czy zauważyłaś, że przepis na muffinki owsiane nie zawiera cukru ani słodzika. Mimo tego bebeczki są słodkie, dzięki cukrowi, który naturalnie zawarty jest w owocach, czyli w jabłku i suszonych owocach. Jeśli wolisz słodsze babeczki, możesz też dodać banana lub słodzik. Dzięki temu nasze babeczki są fit, mają niski indeks glikemiczny oraz są bezglutenowe. Możesz podawać je z jogurtem lub twarożkiem oraz świeżymi owocami. Świetnie sprawdzą się także jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy, ponieważ bez problemu możesz je spakować i zjeść gdzie tylko masz na to ochotę.

Alergeny w muffinkach owsianych

Lista alergenów dla muffinek owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Wartości odżywcze muffinek owsianych

na 100g gotowej potrawy

Muffinki owsiane są babeczkami i niskim indeksie glikemicznym oraz są bezglutenowe (jeżeli płatki i proszek do pieczenia będzie bezglutenowy).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
166.12
141.20
Białko (g)
5.54
4.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
25.84
21.97
Węglowodany przyswajalne (g)
22.43
19.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.41
2.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
5.13
4.36
Tłuszcze nasycone (g)
1.83
1.55
Tłuszcze nienasycone (g)
3.30
2.81
Cholesterol (mg)
48.58
41.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina A (µg (mcg))
33.40
28.39
Witamina B6 (mg)
0.10
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.16
Witamina E (mg)
0.78
0.67
Retinol (µg (mcg))
31.97
27.18
Tiamina (mg)
0.11
0.09
Ryboflawina (mg)
0.13
0.11
Niacyna (mg)
0.91
0.78
Foliany (µg (mcg))
18.70
15.89
Beta karoten (µg (mcg))
13.03
11.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
46.96
39.92
Potas (mg)
315.85
268.47
Wapń (mg)
99.52
84.59
Fosfor (mg)
227.16
193.08
Magnez (mg)
37.89
32.20
Żelazo (mg)
1.24
1.05
Cynk (mg)
1.01
0.86
Miedź (mg)
0.09
0.08
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek owsianych 39
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek owsianych

Koszt składników
29.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
150 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Mleko 2%
120 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 ml
Proszek do pieczenia
12 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 12 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
40 g
2 łyżki
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
1.90
Za 40 g
Jabłko
370 g
2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.03
Za 370 g
Suszona żurawina
60 g
lub inne suszone owoce
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 60 g
Koszt składników
29.60