Muffinki na słono
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Szpinak mrożony (200 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Jajko (2 szt.)
- Ser Feta - pół kostki (100 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 10 łyżek (150 ml)
- Masło - 1 łyżka (10 g)
Przepis na muffinki na słono krok po kroku
Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zarumieni dodaj do niej szpinak. Smaż tak długo aż szpinak zwiędnie.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj olej i mleko, proszek do pieczenia i wbij jajka. Przypraw solą, pieprzem, posiekaną natką i czosnkiem. Wszystko wymieszaj dokładnie rózgą. Wsyp do masy szpinak z cebulą. Pokrusz do masy połowę ilości sera fety.
Na blaszce piekarnika poustawiaj papilotki. Wlej do nich masę na muffiny.
Pozostałą część sera feta pokrój w kostkę i poukładaj na wierzchu babeczek.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Więcej informacji na temat muffinek na słono
Muffinki na słono to pomysł na kreatywne, pyszne i sycące śniadanie. W łatwy sposób można przygotować je w swoim domu. Na pewno przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale również najmłodszym domownikom. To idealny sposób, by przemycić do diety szpinak, który nie jest zbyt lubianym warzywem, a w takiej wersji smakuje naprawdę pysznie. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka produktów i foremki na muffinki.
Przepis na muffinki na słono jest niezwykle łatwy i szybki, by można je było przygotować na śniadanie. To świetny pomysł nawet dla osób zabieganych, którym zależy na potrawach ekspresowych. Poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. To świetny pomysł na danie dla dzieci, które na pewno poradzą sobie z przygotowaniem pod okiem rodzica.
Słone muffiny są świetną alternatywą dla tych na słodko. Mają taką samą fakturę i kształt, a do ich przygotowania nie potrzeba ani szczypty cukru. To idealna opcja dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za potrawami na słodko.
Babeczki na słono można zapakować do lunch boxa, gdyż równie pysznie smakują na słono. To świetna alternatywa dla naleśników czy placków. Będą również świetnym wyborem na imprezę. Są naprawdę smaczne, mają ciekawy wygląd, który przyciąga wzrok i naprawdę ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Przepis jest tak uniwersalny, że ilość dodatków, a także ich rodzaj można dowolnie modyfikować, by za każdym razem próbować czegoś nowego. Dzięki temu te babeczki nigdy się nie nudzą.
Choć wykonuje się je naprawdę łatwo, są tak dekoracyjne, że spokojnie można powiedzieć, że jest to danie wykwintne. Ser feta, który dekoruje ich wierzch prezentuje się naprawdę elegancko i ciekawie. A zielone liście szpinaku po upieczeniu tworzą piękne wzorki w cieście.
Choć to muffiny śniadaniowe, można je również podawać na kolację czy podwieczorek. Są naprawdę sycące i pożywne, wszystko to ze względu na dodatek jajek i sera feta. To idealna przekąska dla osób na diecie redukcyjnej.
Muffinki wytrawne dla dzieci, to idealny pomysł na przemycenie do diety najmłodszych większej ilości warzyw w naprawdę smaczny sposób, dlatego warto to wykorzystać. Te podane z serem są nie tylko zdrowe, ale również piękne i naprawdę pyszne.
Alergeny w muffinkach na słono
Lista alergenów dla muffinek na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Ser Feta
- Masło
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze muffinek na słono
To zdrowy pomysł na wartościowe śniadanie. Szpinak i cebula dostarczają mnóstwa odżywczych związków, które przyczynią się do utrzymania organizmu w zdrowiu.
Energia i białka
(121g)
Węglowodany
(121g)
Tłuszcze
(121g)
Witaminy
(121g)
Składniki mineralne
(121g)
- mąka pszenna, szpinak, mleko, jajka, ser feta, cebula, oliwa z oliwek, oliwki, masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.