Muffinki na słono

Opublikowano: 15.06.2021 r., 12:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wytrawne muffinki na desce.
Muffinki na słono
Muffinki na słono są idealnym pomysłem na kreatywne i pyszne śniadanie. Choć małe, są naprawdę sycące i można w nich przemycić mnóstwo zdrowych warzyw.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
310 kcal
Kcal w porcji
121 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Szpinak mrożony (200 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Ser Feta - pół kostki (100 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 10 łyżek (150 ml)
  • Masło - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, sitko

Przepis na muffinki na słono krok po kroku

Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zarumieni dodaj do niej szpinak. Smaż tak długo aż szpinak zwiędnie.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj olej i mleko, proszek do pieczenia i wbij jajka. Przypraw solą, pieprzem, posiekaną natką i czosnkiem. Wszystko wymieszaj dokładnie rózgą. Wsyp do masy szpinak z cebulą. Pokrusz do masy połowę ilości sera fety.

Na blaszce piekarnika poustawiaj papilotki. Wlej do nich masę na muffiny.

Pozostałą część sera feta pokrój w kostkę i poukładaj na wierzchu babeczek.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na muffinki na słono
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat muffinek na słono

Muffinki na słono to pomysł na kreatywne, pyszne i sycące śniadanie. W łatwy sposób można przygotować je w swoim domu. Na pewno przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale również najmłodszym domownikom. To idealny sposób, by przemycić do diety szpinak, który nie jest zbyt lubianym warzywem, a w takiej wersji smakuje naprawdę pysznie. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka produktów i foremki na muffinki.

Przepis na muffinki na słono jest niezwykle łatwy i szybki, by można je było przygotować na śniadanie. To świetny pomysł nawet dla osób zabieganych, którym zależy na potrawach ekspresowych. Poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. To świetny pomysł na danie dla dzieci, które na pewno poradzą sobie z przygotowaniem pod okiem rodzica.

Słone muffiny są świetną alternatywą dla tych na słodko. Mają taką samą fakturę i kształt, a do ich przygotowania nie potrzeba ani szczypty cukru. To idealna opcja dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za potrawami na słodko.

Babeczki na słono można zapakować do lunch boxa, gdyż równie pysznie smakują na słono. To świetna alternatywa dla naleśników czy placków. Będą również świetnym wyborem na imprezę. Są naprawdę smaczne, mają ciekawy wygląd, który przyciąga wzrok i naprawdę ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Przepis jest tak uniwersalny, że ilość dodatków, a także ich rodzaj można dowolnie modyfikować, by za każdym razem próbować czegoś nowego. Dzięki temu te babeczki nigdy się nie nudzą.

Choć wykonuje się je naprawdę łatwo, są tak dekoracyjne, że spokojnie można powiedzieć, że jest to danie wykwintne. Ser feta, który dekoruje ich wierzch prezentuje się naprawdę elegancko i ciekawie. A zielone liście szpinaku po upieczeniu tworzą piękne wzorki w cieście.

Choć to muffiny śniadaniowe, można je również podawać na kolację czy podwieczorek. Są naprawdę sycące i pożywne, wszystko to ze względu na dodatek jajek i sera feta. To idealna przekąska dla osób na diecie redukcyjnej.

Muffinki wytrawne dla dzieci, to idealny pomysł na przemycenie do diety najmłodszych większej ilości warzyw w naprawdę smaczny sposób, dlatego warto to wykorzystać. Te podane z serem są nie tylko zdrowe, ale również piękne i naprawdę pyszne.

Alergeny w muffinkach na słono

Lista alergenów dla muffinek na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser Feta
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze muffinek na słono

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy pomysł na wartościowe śniadanie. Szpinak i cebula dostarczają mnóstwa odżywczych związków, które przyczynią się do utrzymania organizmu w zdrowiu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(121g)
Energia (kcal)
256.20
310.00
Białko (g)
7.17
8.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(121g)
Węglowodany (g)
20.83
25.21
Węglowodany przyswajalne (g)
20.21
24.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
0.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(121g)
Tłuszcz (g)
16.42
19.87
Tłuszcze nasycone (g)
4.94
5.98
Tłuszcze nienasycone (g)
11.48
13.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.93
12.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.56
1.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(121g)
Witamina A (µg (mcg))
142.88
172.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.56
1.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.92
2.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
47.03
56.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.34
Ryboflawina (mg)
0.29
0.34
Niacyna (mg)
1.81
2.19
Foliany (µg (mcg))
68.42
82.79
Beta karoten (µg (mcg))
1152.56
1394.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(121g)
Sód (mg)
127.65
154.45
Potas (mg)
182.86
221.26
Wapń (mg)
113.14
136.89
Fosfor (mg)
129.78
157.03
Magnez (mg)
27.06
32.75
Żelazo (mg)
1.99
2.41
Cynk (mg)
0.81
0.98
Miedź (mg)
0.08
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek na słono 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek na słono

Koszt składników
56.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Szpinak mrożony
200 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 200 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser Feta
100 g
pół kostki
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
150 ml
10 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 150 ml
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
56.10