Muffinki marchewkowe

Opublikowano: 11.03.2021 r., 12:19 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffinki marchewkowe podane na plastrze drewna
Muffinki marchewkowe
Niezwykle proste, szybkie i smaczne muffinki marchewkowe. Wspaniałe jako drugie śniadanie, przekąska, podwieczorek czy deser. Wypróbuj najlepszy przepis na muffinki marchewkowe.
Przygotowanie 40 min
734 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka 4 średniej wielkości (180 g)
  • Olej rzepakowy 3/4 szklanki (187 ml)
  • Jajko 4 jaja klasy M (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 półtorej szklanki (195 g)
  • Cukier pół szklanki (100 g)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (2 g)
  • Soda oczyszczona pół łyżeczki (2 g)
  • Orzechy włoskie Garść (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir mielony, gałka muszkatołowa, cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, foremka do babeczek, papilotki do muffinek

Przepis na muffinki marchewkowe krok po kroku

Marchew obierz i zetrzyj na małych oczkach.

Jajka wbij do dużej szklanej miski. Dodaj cukier, pół łyżeczki cynamonu, dużą szczyptę imbiru oraz gałki muszkatołowej oraz sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Jajka ubijaj mikserem aż staną się puszyste i ich kolor będzie jaśniejszy. W 3 lub 4 partiach dodaj olej, ciągle ubijając.

Do masy jajecznej przesiej mąkę i delikatnie łyżką drewnianą lub silikonową szpatułką wymieszaj. Na koniec dodaj startą marchew.

Do wgłębień w formie na muffiny włóż papierowe papilotki. Rozdziel ciasto równo do 12 foremek.

Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni na środkowym poziomie piekarnika.

Jak oceniasz przepis na muffinki marchewkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat muffinki marchewkowe

Muffinki marchewkowe są proste, szybkie i smaczne. Wspaniale sprawdzą się w roli drugiego śniadanie dla dzieci, jako przekąska w pracy, podwieczorek, dodatek do niedzielnej kawy czy słodka przekąska na imprezę.

Babeczki z ciasta marchewkowego dają dużą swobodę wyboru dodatków. Przede wszystkim

z powodzeniem wykonasz je z mąki pełnoziarnistej lub płatków owsianych zwiększając ich wartość odżywczą. Dodając różne orzechy, w diecie zwiększysz zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które są niezbędne w profilaktyce chorób układu krążenia. Oprócz tego posiadają witaminy E i K, które pozytywnie wpływają na wzrok, odporność czy wygląd skóry. Orzechy warto włączyć również ze względu na występowanie w nich przeciwutleniaczy, związków, które mają zdolność wymiatania wolnych rodników a tym samym spowalniają procesy starzenia się. Do muffinek z marchewką możesz dodać także wiórki kokosowe. Te dobrej jakości będą cennym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B, pozytywnie wpływając na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Dzięki zawartości magnezu i potasu przyczynią się regulowania pracy układu nerwowego. Oprócz wymienionych związków mineralnych, wiórki kokosowe będą źródłem cynku, wapnia, sodu i fosforu, składników, które są niezbędne w utrzymaniu mocnych kości i zębów. Jednak przejdźmy do samej marchwi, która również jest skarbnicą związków odżywczych. Swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witamina E i K oraz związki mineralne. Muffinki z marchewką mogą być zdrową i smaczną przekąską.

Przepis na babeczki marchewkowe jest bardzo prosty i z łatwością wykonasz je bez użycia drogiego sprzętu kuchennego. Jedyne co będzie potrzebne to foremki do muffinek, dostaniesz je w każdym supermarkecie. Do wykonania możesz zaangażować dzieci, na pewno będziecie się świetnie bawić kiedy zorganizujesz zawody w tarciu marchewki. Wykonane wspólnie będą lepiej smakowały.

Alergeny w muffinki marchewkowe

Lista alergenów dla Muffinki marchewkowe przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze muffinki marchewkowe

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
367.07
734.15
Białko (g)
6.74
13.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
28.98
57.96
Węglowodany przyswajalne (g)
28.20
56.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
1.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
25.27
50.54
Tłuszcze nasycone (g)
3.08
6.17
Tłuszcze nienasycone (g)
22.18
44.37
Cholesterol (mg)
89.34
178.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.48
0.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.64
3.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
49.35
98.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
61.41
122.82
Potas (mg)
159.78
319.55
Wapń (mg)
36.76
73.51
Fosfor (mg)
107.16
214.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.12
36.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.78
3.56
Cynk (mg)
0.69
1.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinki marchewkowe brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinki marchewkowe

Koszt składników
32.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
180 g
4 średniej wielkości
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Olej rzepakowy
187 ml
3/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.31
Za 187 ml
Jajko
4 szt.
4 jaja klasy M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
195 g
półtorej szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 195 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
2 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Soda oczyszczona
2 g
pół łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 2 g
Orzechy włoskie
30 g
Garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
32.60