Muffinki marchewkowe
- Marchewka - 4 średniej wielkości (180 g)
- Olej rzepakowy - 3/4 szklanki (187 ml)
- Jajko - 4 jaja klasy M (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - półtorej szklanki (195 g)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (2 g)
- Soda oczyszczona - pół łyżeczki (2 g)
- Orzechy włoskie - Garść (30 g)
Przepis na muffinki marchewkowe krok po kroku
Marchew obierz i zetrzyj na małych oczkach.
Jajka wbij do dużej szklanej miski. Dodaj cukier, pół łyżeczki cynamonu, dużą szczyptę imbiru oraz gałki muszkatołowej oraz sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Jajka ubijaj mikserem aż staną się puszyste i ich kolor będzie jaśniejszy. W 3 lub 4 partiach dodaj olej, ciągle ubijając.
Do masy jajecznej przesiej mąkę i delikatnie łyżką drewnianą lub silikonową szpatułką wymieszaj. Na koniec dodaj startą marchew.
Do wgłębień w formie na muffiny włóż papierowe papilotki. Rozdziel ciasto równo do 12 foremek.
Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni na środkowym poziomie piekarnika.
Więcej informacji na temat muffinki marchewkowe
Muffinki marchewkowe są proste, szybkie i smaczne. Wspaniale sprawdzą się w roli drugiego śniadanie dla dzieci, jako przekąska w pracy, podwieczorek, dodatek do niedzielnej kawy czy słodka przekąska na imprezę.
Babeczki z ciasta marchewkowego dają dużą swobodę wyboru dodatków. Przede wszystkim
z powodzeniem wykonasz je z mąki pełnoziarnistej lub płatków owsianych zwiększając ich wartość odżywczą. Dodając różne orzechy, w diecie zwiększysz zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które są niezbędne w profilaktyce chorób układu krążenia. Oprócz tego posiadają witaminy E i K, które pozytywnie wpływają na wzrok, odporność czy wygląd skóry. Orzechy warto włączyć również ze względu na występowanie w nich przeciwutleniaczy, związków, które mają zdolność wymiatania wolnych rodników a tym samym spowalniają procesy starzenia się. Do muffinek z marchewką możesz dodać także wiórki kokosowe. Te dobrej jakości będą cennym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B, pozytywnie wpływając na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Dzięki zawartości magnezu i potasu przyczynią się regulowania pracy układu nerwowego. Oprócz wymienionych związków mineralnych, wiórki kokosowe będą źródłem cynku, wapnia, sodu i fosforu, składników, które są niezbędne w utrzymaniu mocnych kości i zębów. Jednak przejdźmy do samej marchwi, która również jest skarbnicą związków odżywczych. Swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witamina E i K oraz związki mineralne. Muffinki z marchewką mogą być zdrową i smaczną przekąską.
Przepis na babeczki marchewkowe jest bardzo prosty i z łatwością wykonasz je bez użycia drogiego sprzętu kuchennego. Jedyne co będzie potrzebne to foremki do muffinek, dostaniesz je w każdym supermarkecie. Do wykonania możesz zaangażować dzieci, na pewno będziecie się świetnie bawić kiedy zorganizujesz zawody w tarciu marchewki. Wykonane wspólnie będą lepiej smakowały.
Alergeny w muffinki marchewkowe
Lista alergenów dla Muffinki marchewkowe przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze muffinki marchewkowe
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.