Przepis na muffinki kakaowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, foremka do babeczek, miska

Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia.

Do suchych składników wlej mleko i wbij jajka, dokładnie wymieszaj.

Na końcu wlej olej, wymieszaj.

Rozlej masę do foremek i wstaw do piekarnika.

Upiecz babeczki w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach C.

Często zadawane pytania

muffinki kakaowe
Muffinki kakaowe
Koszt przygotowania dania
5.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
242 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Muffinki kakaowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o muffinkach kakaowych

Muffinki kakaowe to szybkie i proste w przygotowaniu oraz pyszne w smaku domowe łakocie, które z pewnością zasmakują wszystkim.

Będą dobre nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Babeczki świetnie sprawdzą się na imprezę wśród dorosłych, ale i na zabawę dla najmłodszych członków rodziny.

Pamiętaj, że warto przygotowywać domowe wypieki od początku do końca samodzielnie, wtedy masz pewność, co znajduje się w środku. Dzięki temu nasze słodkie wypieki będą wolne od barwników i konserwantów, nie polecam korzystać z gotowych mieszanek, aby przygotować muffinki.

Słodkie babeczki powstaną dosłownie z kilku składników, które z pewnością masz w domu, a jeśli nie dostaniesz je w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w mąkę, cukier, kakao, jajka, mleko i odrobinę oleju.

Ja skorzystałam z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Jeśli więc cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na mąkę, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka gryczana lub mieszanka mąk bezglutenowych.

Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Wybierając kakao, pamiętaj o sprawdzeniu składu, nie powinien on zawierać dużej ilości cukru. Dodatkowo mleko krowie, które użyłam w przepisie, możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym.

Zatem jak zrobić muffinki kakaowe? Wystarczy, że mąkę przesianą przez sito wsypiesz do miski, dodasz kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, wlej mleko, wbij jajka. Połącz wszystkie składniki i wlej olej. Rozlej ciasto do specjalnych foremek do babeczek i upiecz je w piekarniku. Nasze najlepsze muffinki za 15 minut będą dobre.

Sam widzisz jak łatwe i proste w przygotowaniu są nasze babeczki.

Skoro już znasz mój przepis na muffinki kakaowe, spróbuj je przygotować w swoim domu. Możesz postawić na słodkie dodatki, takie jak świeże maliny, cukier puder lub polewa czekoladowa. Muffinki to świetny pomysł na przyjęcie lub domowy deser.

Wartości odżywcze muffinek kakaowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kalorie)
322.91 kcal
242.19 kcal
Białko
7.03 g
5.27 g

Węglowodany w muffinkach kakaowych

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany
37.63 g
28.22 g
Węglowodany przyswajalne
36.79 g
27.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.84 g
0.63 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz
16.76 g
12.57 g
Tłuszcze nasycone
2.61 g
1.96 g
Tłuszcze nienasycone
14.15 g
10.61 g
Cholesterol
48.77 mg
36.58 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na muffinki kakaowe

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina B6
0.06 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.56 µg (mcg)
0.42 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.95 mg
1.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
48.36 µg (mcg)
36.27 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki kakaowe

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód
30.30 mg
22.73 mg
Potas
133.42 mg
100.07 mg
Wapń
51.24 mg
38.43 mg
Fosfor
105.92 mg
79.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
26.45 mg
19.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.12 mg
1.59 mg
Cynk
0.74 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek kakaowych 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach kakaowych

Lista alergenów dla muffinek kakaowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania muffinek kakaowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na muffinki kakaowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób