Muffinki jogurtowe z czekoladą
- Mąka pszenna typ 500 (225 g)
- Cukier (75 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Jogurt naturalny 2% (125 g)
- Olej rzepakowy (80 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
Przepis na muffinki jogurtowe z czekoladą krok po kroku
Czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki.
Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej cukier, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz kakao.
Następnie do miski wybij jajka, dodaj jogurt oraz olej.
Składniki wymieszaj przy pomocy miksera na jednolitą masę.
Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
Ciasto przelej do papilotek na wysokość około 3/4 wysokości.
Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut.
Upieczone babeczki pozostaw do wystudzenia.
-
Muffinki czekoladowe
-
Placki z serka wiejskiego
-
Muffinki z czekoladą
-
Drożdżówki z kruszonką
-
Omlet bananowy
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Tortilla z warzywami
-
Cynamonki z ciasta francuskiego
-
Gofry domowe
-
Zapiekana owsianka
-
Drożdżówki ze śliwkami
-
Szneka z glancem
-
Bułki drożdżowe z jabłkami
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
-
Placki z jogurtem greckim
-
Rogaliki orzechowe
-
Placuszki z dyni na słodko
-
Gofry bez gofrownicy
-
Śniadania do pracy
Więcej informacji na temat muffinek jogurtowych z czekoladą
Muffinki jogurtowe z czekoladą to doskonały pomysł na smaczną przekąskę dla dzieci i dorosłych. Szybkie w przygotowaniu muffinki warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Domowe muffinki warto przygotować na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Prosty przepis na muffinki jogurtowe z czekoladą nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania muffinek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, kakao, jogurt naturalny, olej rzepakowy, jajko, czekolada gorzka oraz proszek do pieczenia. Muffinki możesz zrobić również z białą czekoladą.
A jak zrobić muffinki jogurtowe z czekoladą? Czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki. Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej cukier, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz kakao. Następnie do miski wybij jajka, dodaj jogurt oraz olej. Składniki wymieszaj przy pomocy miksera na jednolitą masę. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj łyżką. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Ciasto przelej do papilotek na wysokość około 3/4 wysokości. Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Upieczone babeczki pozostaw do wystudzenia.
Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka. Jest on dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelita dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych.
Podsumowując pyszne muffinki jogurtowe z czekoladą to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Wypiek warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Muffinki świetnie sprawdzą się również jako posiłek na słodko do pracy. Babeczki z czekoladą są dobre do spożycia dopiero po wystudzeniu. Produkty niezbędne do upieczenia muffinek dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w muffinkach jogurtowych z czekoladą
Lista alergenów dla muffinek jogurtowych z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze muffinek jogurtowych z czekoladą
Muffinki jogurtowe z czekoladą to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Muffinki warto podać z dodatkiem kawy lub herbaty.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.