Przepis na muffinki dyniowe krok po kroku

Składniki
  • Puree z dyni 200 g
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 300 g 2 pełne szklanki
  • Proszek do pieczenia 4 g 1 łyzeczka
  • Soda oczyszczona 4 g 1 łyżeczka
  • Cukier 100 g pół szklanki
  • Jajko 3 szt.
  • Mleko 2% 60 ml 4 łyżki
  • Olej rzepakowy 105 ml 1/2 szklanki
Przyprawy
cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia

Do dużej miski wrzuć puree z dyni, wbij jajka, dodaj olej i mleko. Wymieszaj wszystko rózgą tak by nie było grudek.

Do miski przesiej mąkę, proszek, sodę. Dodaj cukier, cynamon i cukier waniliowy.

Wszystko razem dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.

Ciasto wyłóż do papilotek.

Papilotki przełóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25 minut.

Muffinki dyniowe ułożone na kratce i oprószone cukrem pudrem.
muffinki dyniowe
Koszt przygotowania dania
10.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
285 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
79

Muffinki dyniowe - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o muffinkach dyniowych

Muffinki dyniowe to świetny pomysł na pyszny i wartościowy deser. Są niezwykle łatwe w przygotowaniu i można je zrobić w ekspresowym tempie. Są bardzo smaczne i pełne korzennych przypraw. To idealny i sprawdzony pomysł dla wszystkich miłośników słodkości w niecodziennym wydaniu. Dyniowe babeczki pozwalają przenieść jesienny klimat wprost do twojej kuchni i przygotować deser, który zachwyca każdego.

Te babeczki świetnie smakują i są bardzo słodkie, choć robi się je z dyni. To idealny sposób na przemycenie tego warzywa do swojego menu w bardzo pysznym stylu. Sprawdzi się także, jeżeli nie przepada się za tym warzywem, gdyż w babeczkach jest ono niewyczuwalne. Muffinki smakują przepysznie, lekko cynamonowo i są idealną słodką przekąską. Przepis na babeczki dyniowe jest niezwykle prosty i można je przygotować w ekspresowym tempie. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący amator wypieków. Choć są niezwykle proste, wcale nie są nudne.

Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci, ze względu na pyszny słodki smak i dużą zawartość warzywa. Dynia, która jest głównym składnikiem tych babeczek jest niezwykle wartościowym produktem. To źródło beta karotenu, który dobrze wpływa na stan skóry i wzrok. Zawiera również sporo magnezu, potasu i wapnia. Najlepiej korzystać z niej w sezonie jesiennym, gdyż wtedy smakuje najlepiej.

Ten prosty przepis jest idealny dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Te słodkości można przygotować w kilkanaście minut, są tak łatwe, że z łatwością poradzą sobie z nimi nawet dzieci.

Ciasto robione jest z olejem, dzięki czemu całość jest zdrowsza i szybsza w wykonaniu. Wykonanie ciasta jest naprawdę proste. Muffinki z puree z dyni są dużo lepsze i łagodniejsze niż te z tartej dyni. Puree można przygotować z pieczonej dyni, którą należy zblendować. Można również kupić gotowy mus w sklepie. Puree z pieczonej dyni można później zamrozić i użyć do zrobienia zupy czy placuszków. Warto go wtedy odrobinę podgrzać. To ciasto jest zdrowe ze względu na duży udział warzywa, jednak by było bardziej fit wystarczy zamienić cukier na dowolny słodzik.

Wartości odżywcze muffinek dyniowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (92g)
Energia (kalorie)
310.64 kcal
285.79 kcal
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej

Węglowodany w muffinkach dyniowych

Na 100g
Na porcję (92g)
Węglowodany
33.72 g
31.02 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
31.52 g
29.00 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (92g)
Tłuszcz
16.54 g
15.22 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.74 g
2.53 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
13.80 g
12.70 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
9.19 g
8.46 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.61 g
4.24 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki dyniowe

Na 100g
Na porcję (92g)
Sód
87.06 mg
80.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
271.87 mg
250.12 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
58.77 mg
54.07 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.35 mg
1.24 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek dyniowych 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach dyniowych

Lista alergenów dla muffinek dyniowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cynamon, cukier z prawdziwą wanilią.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania muffinek dyniowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Puree z dyni
200 g
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.11
Za 200 g
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
300 g
2 pełne szklanki
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 300 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyzeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Soda oczyszczona
4 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 4 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 2%
60 ml
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 ml
Olej rzepakowy
105 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.73
Za 105 ml
Liczba porcji:
Razem
35.60
Łączny koszt
10.08
Jak oceniasz przepis na muffinki dyniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób