Muffinki dyniowe
- Puree z dyni (200 g)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 2 pełne szklanki (300 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyzeczka (4 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (4 g)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mleko 2% - 4 łyżki (60 ml)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (105 ml)
Przepis na muffinki dyniowe krok po kroku
Do dużej miski wrzuć puree z dyni, wbij jajka, dodaj olej i mleko. Wymieszaj wszystko rózgą tak by nie było grudek.
Do miski przesiej mąkę, proszek, sodę. Dodaj cukier, cynamon i cukier waniliowy.
Wszystko razem dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.
Ciasto wyłóż do papilotek.
Papilotki przełóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25 minut.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat muffinek dyniowych
Muffinki dyniowe to świetny pomysł na pyszny i wartościowy deser. Są niezwykle łatwe w przygotowaniu i można je zrobić w ekspresowym tempie. Są bardzo smaczne i pełne korzennych przypraw. To idealny i sprawdzony pomysł dla wszystkich miłośników słodkości w niecodziennym wydaniu. Dyniowe babeczki pozwalają przenieść jesienny klimat wprost do twojej kuchni i przygotować deser, który zachwyca każdego.
Te babeczki świetnie smakują i są bardzo słodkie, choć robi się je z dyni. To idealny sposób na przemycenie tego warzywa do swojego menu w bardzo pysznym stylu. Sprawdzi się także, jeżeli nie przepada się za tym warzywem, gdyż w babeczkach jest ono niewyczuwalne. Muffinki smakują przepysznie, lekko cynamonowo i są idealną słodką przekąską. Przepis na babeczki dyniowe jest niezwykle prosty i można je przygotować w ekspresowym tempie. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący amator wypieków. Choć są niezwykle proste, wcale nie są nudne.
Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci, ze względu na pyszny słodki smak i dużą zawartość warzywa. Dynia, która jest głównym składnikiem tych babeczek jest niezwykle wartościowym produktem. To źródło beta karotenu, który dobrze wpływa na stan skóry i wzrok. Zawiera również sporo magnezu, potasu i wapnia. Najlepiej korzystać z niej w sezonie jesiennym, gdyż wtedy smakuje najlepiej.
Ten prosty przepis jest idealny dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Te słodkości można przygotować w kilkanaście minut, są tak łatwe, że z łatwością poradzą sobie z nimi nawet dzieci.
Ciasto robione jest z olejem, dzięki czemu całość jest zdrowsza i szybsza w wykonaniu. Wykonanie ciasta jest naprawdę proste. Muffinki z puree z dyni są dużo lepsze i łagodniejsze niż te z tartej dyni. Puree można przygotować z pieczonej dyni, którą należy zblendować. Można również kupić gotowy mus w sklepie. Puree z pieczonej dyni można później zamrozić i użyć do zrobienia zupy czy placuszków. Warto go wtedy odrobinę podgrzać. To ciasto jest zdrowe ze względu na duży udział warzywa, jednak by było bardziej fit wystarczy zamienić cukier na dowolny słodzik.
Alergeny w muffinkach dyniowych
Lista alergenów dla muffinek dyniowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze muffinek dyniowych
Te babeczki to świetny pomysł na przemycenie do swojej diety większej ilości warzyw. W wersji bardziej fit cukier można w nich zastąpić słodzikiem.
Energia i białka
(92g)
Węglowodany
(92g)
Tłuszcze
(92g)
Witaminy
(92g)
Składniki mineralne
(92g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.