Muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
- Mąka pszenna typ 500 (280 g)
- Drożdże świeże (14 g)
- Mleko 2% (125 ml)
- Cukier (45 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Masło (100 g)
- Erytrytol (65 g)
- Śliwki (125 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (5 g)
Przepis na muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką krok po kroku
Rozpocznij od zaczynu: drożdże pokrusz i wymieszaj z ciepłym mlekiem, 6 g cukru oraz 45 g mąki. Drożdże powinny się rozpuścić. Pozostaw wymieszany rozczyn na 20 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Na patelni roztop 50 g masła i ostudź.
W tym czasie wsyp 185 g mąki do miski. Dodaj do niej 39 g cukru, aromat waniliowy, żółtka i wyrośnięty zaczyn.
Wszystko zacznij wyrabiać, dodając jeszcze roztopione masło.
Ciasto wyrabiaj mikserem, aż wszystkie składniki się dobrze połączą (około 5 minut).
Odstaw ciasto na 90 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby urosło.
W międzyczasie pokrój śliwki w kostkę, wsyp 15 g erytrytolu oraz skrobię. Dokładnie wymieszaj.
Z 50 g mąki, 50 g erytrytolu, aromatu waniliowego oraz 50 g zimnego masła zagnieć kruszonkę i wstaw do lodówki.
Gdy ciasto wyrośnie, dodaj do niego owoce i wymieszaj.
Do blaszki na muffiny wyłóż papilotki.
W każdą papilotkę (15 szt.) nakładaj równą ilość ciasta. Jeżeli będzie trzeba, zwiększ ilość papilotek.
Na końcu, babeczki posyp kruszonką.
Odstaw na jeszcze 30 minut (pod przykryciem).
Nagrzej piekarnik na 190 st. C. z termoobiegiem.
Babeczki wstaw do piekarnika i piecz 25 minut (do suchego patyczka).
-
Ciasto ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Tarta ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasto śliwkowe
-
Placek ze śliwkami i kruszonką
-
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
-
Tarta ze śliwkami i kruszonką
-
Kruchy placek ze śliwkami
-
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
-
Szybki placek ze śliwkami
-
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
Więcej informacji na temat muffinek drożdżowych ze śliwkami i kruszonką
Jak upiec muffinki drożdżowe, które są idealne? Muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką są miękkie, delikatne i puszyste. Sprawdź ten prosty przepis. Babeczki są przepyszne, bardzo dobre dla dzieci. Przepis na muffinki drożdżowe jest trochę czasochłonny. Delikatne ciasto drożdżowe, słodziutka kruszonka i lekko kwaśne śliwki — zaręczam że nie pożałujesz, jak zrobisz muffinki drożdżowe. Upiecz je dla dziecka do szkoły albo weź je do pracy. To domowe, pyszne babeczki, które zawsze dobrze się sprawdzą.
Muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką skradną Twoje serce. Tak dobrego, pysznego i puchatego ciasta drożdżowego jeszcze nie jadłeś. Dla dzieci będą wyśmienite. Przepis na muffinki drożdżowe to proste składniki i sposób wykonania. Jak upiec muffinki drożdżowe, by były idealne? Przeczytaj poniżej parę wskazówek. Z tym prostym przepisem powstaną pyszne babeczki z owocami.
Przygotuj składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz masła do kruszonki). Zaopatrz się także w foremkę do muffinek i papiloty. Jak zrobić muffiny drożdżowe? To prosty przepis, ale wymaga czasu. Wszystko należy zacząć od przygotowania zaczynu oraz roztopienia masła. Masło koniecznie po rozpuszczeniu należy ostudzić, by nie było gorące. Może być lekko ciepłe. Lepiej, by nie było całkowicie zimne. Zaczyn powinien rosnąć około 20 minut. Najszybciej urośnie, jeśli będzie ciepło. Warto przykryć naczynie z zaczynem ściereczką. Gdy zaczyn rośnie, możesz przygotować resztę składników na ciasto. Wymieszaj zaczyn z pozostałymi składnikami – dobre wyrobienie ciasta jest podstawą. Ciasto nie będzie odpowiednie do wyrabiania rękami. Najlepiej będzie użyć miksera. Ciasto odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce i przykryj je ściereczką. Śliwki pokrój i wymieszaj z erytrytolem i skrobią. Zrób kruszonkę (użyj tu masła z lodówki). Jak już ciasto wyrośnie, wymieszaj je ze śliwkami i wyłóż ciasto do papilotek (3/4 wysokości). Gdyby trzeba było, użyj więcej papilotek. Posyp kruszonką, odstaw na jeszcze 30 minut (przykryj ściereczką). Upiecz muffinki drożdżowe (sprawdź patyczkiem). Jak upieczesz muffinki drożdżowe, poczekaj, aż ostygną i posyp je cukrem pudrem.
*Jak zrobić muffinki drożdżowe, jeżeli masz drożdże suche? Jest to jak najbardziej możliwe. W przepisie na muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką wykorzystujesz drożdże świeże, ale można użyć drożdży suchych. Wtedy należy dodać 5 g sproszkowanych drożdży. Tutaj nie ma konieczności robienia zaczynu. Można po prostu wymieszać wszystkie składniki ciasta i odstawić je na około 2 godziny.
Alergeny w muffinkach drożdżowych ze śliwkami i kruszonką
Lista alergenów dla muffinek drożdżowych ze śliwkami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze muffinek drożdżowych ze śliwkami i kruszonką
W przepisie użyto częściowo erytrytolu i cukru. Dzięki temu babeczki mają trochę mniej kilokalorii. Śliwki są doskonałe, jeśli potrzebujesz zwiększyć w diecie podaż błonnika, witaminy A i K oraz witaminy z grupy B.
Energia i białka
(58g)
Węglowodany
(58g)
Tłuszcze
(58g)
Witaminy
(58g)
Składniki mineralne
(58g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.