Muffinki dla dzieci
- Mąka pszenna typ 500 (260 g)
- Cukier (140 g)
- Cukier waniliowy (20 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (12 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 3,2% (250 ml)
- Olej rzepakowy (90 ml)
- Borówka amerykańska (250 g)
Przepis na muffinki dla dzieci krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i małą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce umieść jajka, mleko i olej i dokładnie wymieszaj.
Mokre składniki wlej do suchych. Wymieszaj. Dodaj borówki i ponownie delikatnie wymieszaj.
Ciasto rozlej do foremek na muffinki.
Piecz 20 minut w 195 st. C.
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z jagodami
-
Tarta z borówkami
-
Sernik z borówkami
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Placek z borówkami
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Szybkie ciasto z budyniem
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Szybki tort bez pieczenia
-
Beza Pavlova Thermomix
-
Ciasto z borówkami
Więcej informacji na temat muffinków dla dzieci
Muffinki dla dzieci przygotowane z borówkami lub innymi owocami to najsmaczniejszy pomysł na podwieczorek na słodko. Tak przygotowany deser świetnie sprawdzi się również jako pyszne drugie śniadanie.
Przepis na muffinki dla dzieci to super pomysł na wspólne, rodzinne spędzanie czasu w kuchni. Na początku do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i małą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj. W drugiej misce umieść jajka, mleko i olej i dokładnie wymieszaj. Mokre składniki wlej do suchych. Wymieszaj. Dodaj borówki i ponownie delikatnie wymieszaj. Ciasto rozlej do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w 195 stopniach. Najlepsze będą dodatkowo oprószone cukrem pudrem lub polane domowym lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić muffinki dla dzieci. Będą szczególnie dobre, gdy przygotujecie je wspólnie z dziećmi.
Do wykonania muffinek konieczny jest cukier waniliowy, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu babeczkom. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu, jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.
Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.
Alergeny w muffinkach dla dzieci
Lista alergenów dla muffinków dla dzieci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze muffinków dla dzieci
Borówki to dobre źródło witamin.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.