Przepis na muffinki czekoladowe z truskawkami krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, foremka do babeczek, papilotki do muffinek, miska, szklana miska

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W garnku zagrzej wodę. Do garnka włóż szklaną miskę, która oprze się o jego brzegi, żeby nie wpaść do środka. Do miski włóż czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i podgrzewaj wodę, aby czekolada się rozpuściła.

Gdy czekolada się rozpuści ubij jajka z cukrem i dodaj do nich czekoladę, cały czas miksując.

Do miski dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Nakładaj ciasto do formy z papilotkami. Nałóż ciasto do około 1/3 wysokości, włóż kilka połówek truskawek i dołóż ciasto do wysokości 2/3 foremki. Możesz też posypać muffinki kawałkami truskawek.

Piecz 25-30 minut w 180 C.

Czekoladowe muffinki z truskawkami na drewnianej desce.
muffinki czekoladowe z truskawkami
Koszt przygotowania dania
14.09 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
147 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
83

Muffinki czekoladowe z truskawkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o muffinkach czekoladowych z truskawkami

Czekolada to jeden z ulubionych deserów dzieci i dorosłych. Idealnie komponuje się z owocami, które dodają słodko-kwaśnego smaku. Muffinki czekoladowe z truskawkami prezentują właśnie takie połączenie. Zrobione są z czekoladą z dodatkiem kakao, co daje im podwójnie czekoladowy smak. Ten przepis na muffinki czekoladowe z truskawkami jest też bardzo łatwy do przygotowania. Truskawki zatopione są w cieście i znajdują się na wierzchu babeczki. Zarówno kakao, jak i owoce mają w sobie substancje będące przeciwutleniaczami. Dzięki temu zmniejszają one stres oksydacyjny. Wolne rodniki powstają na skutek palenia papierosów, opalania się, niewłaściwego stylu życia, w tym złej diety, nadmiaru stresu i niewystarczającego odpoczynku, ale też przez czynniki, na które nie mamy wpływu, jak zanieczyszczenie powietrza, którym oddychamy. Ich kumulacja prowadzi do uszkadzania komórek, a co za tym idzie do starzenia i rozwoju wielu chorób. Dlatego ważne jest dbanie o prowadzenie zdrowego stylu życia i wprowadzanie do diety produktów, które zawierają substancje o działaniu przeciwutleniającym. Do takich produktów zaliczamy przyprawy, owoce, warzywa, kawę i herbatę, tłuszcze z rodziny omega 3, ale też kakao i wyroby kakaowe, jak czekolada. Najlepiej oczywiście wybierać tą gorzką, ponieważ zawiera więcej antyoksydantów i nie zawiera cukru lub zawiera go mniej. Niestety ze względu na dodatek cukru i użycie białej mąki babeczki nie są zbyt zdrowe. Żeby to trochę zmienić, możesz zamienić cukier na słodzik a białą mąkę na razową. W ten sposób sprawisz, że muffinki z truskawkami będą zdrowsze. To sprawdzony przepis, ale podany jest w mniej zdrowej wersji, ponieważ wiem, że nie wszyscy mają słodzik lub mąkę razową, lub nie mogą ich jeść, co w rezultacie może ich zniechęcić, ale warto spróbować zdrowszej wersji. Natomiast jeżeli zależy Ci na wersji o niższym indeksie glikemicznym, to warto wprowadzić te proste modyfikacje. Możesz je też zrobić w formie małych brownies lub w bardziej delikatnej, puszystej wersji, z dodatkiem proszku do pieczenia. Dokładną instrukcję jak zrobić babeczki czekoladowe z truskawkami znajdziesz w przepisie, który jest powyżej.

Wartości odżywcze muffinek czekoladowych z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(58g)
Energia (kalorie)
253.50 kcal
147.03 kcal
Białko
6.94 g
4.03 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w muffinkach czekoladowych z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(58g)
Węglowodany
42.93 g
24.90 g
Węglowodany przyswajalne
40.60 g
23.55 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(58g)
Tłuszcz
6.89 g
3.99 g
Tłuszcze nasycone
4.39 g
2.55 g

Witaminy w przepisie na muffinki czekoladowe z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(58g)
Witamina B6
0.07 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.16 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.12 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Niacyna
2.06 mg
1.20 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, cukier.
czytaj dalej
Foliany
55.65 µg (mcg)
32.27 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka, cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki czekoladowe z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(58g)
Sód
23.57 mg
13.67 mg
Potas
349.85 mg
202.91 mg
Wapń
92.37 mg
53.58 mg
Fosfor
216.23 mg
125.41 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
46.97 mg
27.24 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
3.05 mg
1.77 mg
Cynk
0.98 mg
0.57 mg
Miedź
0.30 mg
0.18 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek czekoladowych z truskawkami 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach czekoladowych z truskawkami

Lista alergenów dla muffinek czekoladowych z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania muffinek czekoladowych z truskawkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 550
220 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 220 g
Kakao niesłodzone
15 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 15 g
Proszek do pieczenia
12 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 12 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Truskawki
250 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Liczba porcji:
Koszt składników
32.10
Jak oceniasz przepis na muffinki czekoladowe z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób