Przepis na muffinki czekoladowe z truskawkami krok po kroku
- Czekolada gorzka 100 g
- Jajko 2 szt.
- Mąka pszenna typ 550 220 g
- Kakao niesłodzone 15 g
- Proszek do pieczenia 12 g
- Cukier 100 g
- Truskawki 250 g
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W garnku zagrzej wodę. Do garnka włóż szklaną miskę, która oprze się o jego brzegi, żeby nie wpaść do środka. Do miski włóż czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i podgrzewaj wodę, aby czekolada się rozpuściła.
Gdy czekolada się rozpuści ubij jajka z cukrem i dodaj do nich czekoladę, cały czas miksując.
Do miski dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Nakładaj ciasto do formy z papilotkami. Nałóż ciasto do około 1/3 wysokości, włóż kilka połówek truskawek i dołóż ciasto do wysokości 2/3 foremki. Możesz też posypać muffinki kawałkami truskawek.
Piecz 25-30 minut w 180 C.
Często zadawane pytania
-
Charlotte
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Drożdżówki z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Ciasto z truskawkami

(liczba kalorii)
Muffinki czekoladowe z truskawkami - cechy przepisu
Więcej o muffinkach czekoladowych z truskawkami
Czekolada to jeden z ulubionych deserów dzieci i dorosłych. Idealnie komponuje się z owocami, które dodają słodko-kwaśnego smaku. Muffinki czekoladowe z truskawkami prezentują właśnie takie połączenie. Zrobione są z czekoladą z dodatkiem kakao, co daje im podwójnie czekoladowy smak. Ten przepis na muffinki czekoladowe z truskawkami jest też bardzo łatwy do przygotowania. Truskawki zatopione są w cieście i znajdują się na wierzchu babeczki. Zarówno kakao, jak i owoce mają w sobie substancje będące przeciwutleniaczami. Dzięki temu zmniejszają one stres oksydacyjny. Wolne rodniki powstają na skutek palenia papierosów, opalania się, niewłaściwego stylu życia, w tym złej diety, nadmiaru stresu i niewystarczającego odpoczynku, ale też przez czynniki, na które nie mamy wpływu, jak zanieczyszczenie powietrza, którym oddychamy. Ich kumulacja prowadzi do uszkadzania komórek, a co za tym idzie do starzenia i rozwoju wielu chorób. Dlatego ważne jest dbanie o prowadzenie zdrowego stylu życia i wprowadzanie do diety produktów, które zawierają substancje o działaniu przeciwutleniającym. Do takich produktów zaliczamy przyprawy, owoce, warzywa, kawę i herbatę, tłuszcze z rodziny omega 3, ale też kakao i wyroby kakaowe, jak czekolada. Najlepiej oczywiście wybierać tą gorzką, ponieważ zawiera więcej antyoksydantów i nie zawiera cukru lub zawiera go mniej. Niestety ze względu na dodatek cukru i użycie białej mąki babeczki nie są zbyt zdrowe. Żeby to trochę zmienić, możesz zamienić cukier na słodzik a białą mąkę na razową. W ten sposób sprawisz, że muffinki z truskawkami będą zdrowsze. To sprawdzony przepis, ale podany jest w mniej zdrowej wersji, ponieważ wiem, że nie wszyscy mają słodzik lub mąkę razową, lub nie mogą ich jeść, co w rezultacie może ich zniechęcić, ale warto spróbować zdrowszej wersji. Natomiast jeżeli zależy Ci na wersji o niższym indeksie glikemicznym, to warto wprowadzić te proste modyfikacje. Możesz je też zrobić w formie małych brownies lub w bardziej delikatnej, puszystej wersji, z dodatkiem proszku do pieczenia. Dokładną instrukcję jak zrobić babeczki czekoladowe z truskawkami znajdziesz w przepisie, który jest powyżej.
Wartości odżywcze muffinek czekoladowych z truskawkami
Energia i białka
(58g)
Węglowodany w muffinkach czekoladowych z truskawkami
(58g)
Tłuszcze
(58g)
Witaminy w przepisie na muffinki czekoladowe z truskawkami
(58g)
Składniki mineralne w przepisie na muffinki czekoladowe z truskawkami
(58g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w muffinkach czekoladowych z truskawkami
Lista alergenów dla muffinek czekoladowych z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia