Muffinki czekoladowe z nutellą
- Krem czekoladowy typu nutella (200 g)
- Czekolada gorzka (100 g)
- Mąka pszenna typ 550 (220 g)
- Jajko (2 szt.)
- Proszek do pieczenia (10 g)
- Cukier (100 g)
- Kakao niesłodzone (15 g)
Przepis na muffinki czekoladowe z nutellą krok po kroku
Na talerzu połóż papier do pieczenia i wyłóż na niego kupki nutelli. Zamroź nutellę.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W garnku zagrzej wodę. Do garnka włóż szklaną miskę, która oprze się o jego brzegi, żeby nie wpaść do środka. Do miski włóż czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i podgrzewaj wodę, aby czekolada się rozpuściła.
Gdy czekolada się rozpuści ubij jajka z cukrem i dodaj do nich czekoladę, cały czas miksując.
Do miski dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Nakładaj ciasto do formy z papilotkami. Nałóż ciasto do około 1/3 wysokości, włóż kawałek zamarzniętej nutelli (żeby łatwiej oderwać nutellę od papieru, możesz położyć talerz z nutellą nad garnkiem z ciepłą wodą, żeby się rozgrzał) i dołóż ciasto do wysokości 2/3 foremki.
Piecz 25-30 minut w 180 C.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat muffinek czekoladowych z nutellą
Czekolada to jeden z ulubionych deserów dzieci i dorosłych. Muffinki czekoladowe z nutellą to potrójnie czekoladowe babeczki. Zrobione są z czekoladą i dodatkiem kakao oraz z nadzieniem z nutelli, co daje im potrójnie czekoladowy smak. Kakao ma w sobie substancje będące przeciwutleniaczami. Dzięki temu zmniejszają one stres oksydacyjny. Wolne rodniki powstają na skutek palenia papierosów, opalania się, niewłaściwego stylu życia, w tym złej diety, nadmiaru stresu i niewystarczającego odpoczynku, ale też przez czynniki, na które nie mamy wpływu, jak zanieczyszczenie powietrza, którym oddychamy. Ich kumulacja prowadzi do uszkadzania komórek, a co za tym idzie do starzenia i rozwoju wielu chorób. Dlatego ważne jest dbanie o prowadzenie zdrowego stylu życia i wprowadzanie do diety produktów, które zawierają substancje o działaniu przeciwutleniającym. Do takich produktów zaliczamy przyprawy, owoce, warzywa, kawę i herbatę, tłuszcze z rodziny omega 3, ale też kakao i wyroby kakaowe, jak czekolada. Najlepiej oczywiście wybierać gorzką czekoladę, ponieważ zawiera więcej kakao, a co za tym idzie więcej antyoksydantów i nie zawiera cukru lub zawiera go mniej. Niestety ze względu na dodatek nutelli, która jest bogata w cukier, dodatkowego cukru do ciasta i użycie białej mąki babeczki nie są zbyt zdrowe. Żeby to trochę zmienić, możesz zamienić cukier na słodzik a białą mąkę na razową. W ten sposób sprawisz, że babeczki czekoladowe z nutellą w środku będą trochę zdrowsze. Natomiast główny przepis na muffinki czekoladowe z nutellą podany jest w mniej zdrowej wersji, ponieważ wiem, że nie wszyscy mają słodzik lub mąkę razową, lub nie mogą ich jeść, co w rezultacie może ich zniechęcić, ale jeżeli możesz, to warto spróbować zdrowszej wersji. Natomiast jeżeli zależy Ci na wersji o niższym indeksie glikemicznym, to warto wprowadzić te proste modyfikacje. Możesz je też zrobić w formie małych brownies lub w bardziej delikatnej, puszystej wersji, z dodatkiem proszku do pieczenia. Dokładną instrukcję jak zrobić ten prosty przepis na potrójnie czekoladowe babeczki znajdziesz powyżej.
Alergeny w muffinkach czekoladowych z nutellą
Lista alergenów dla muffinek czekoladowych z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze muffinek czekoladowych z nutellą
Muffinki czekoladowe z nutellą powinno jeść się z umiarem z powodu ich wysokiej kaloryczności i wysokiego indeksu glikemicznego.
Energia i białka
(55g)
Węglowodany
(55g)
Tłuszcze
(55g)
Witaminy
(55g)
Składniki mineralne
(55g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.