Przepis na muffinki czekoladowe z kremem krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 200 g
  • Kakao 16% (proszek) 30 g
  • Czekolada gorzka 60 g
  • Olej rzepakowy 60 ml
  • Jajko 2 szt.
  • Cukier 100 g
  • Proszek do pieczenia 20 g
  • Śmietana 12% 200 g
  • mascarpone 200 g
  • Śmietanka kremowa 30% 200 g
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny

Wszystkie składniki umieść w misce (poza śmietaną 30% i serkiem mascarpone). Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełniaj je masą do 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

Śmietanę (schłodzoną) i mascarpone ubij za pomocą miksera na puszysty krem.

Wystudzone muffinki dekoru kremem z ubitej śmietany i mascarpone.

Muffinki czekoladowe z kremem podane na białej desce.
Muffinki czekoladowe z kremem
Koszt przygotowania dania
18.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
495 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
62

Muffinki czekoladowe z kremem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o muffinkach czekoladowych z kremem

Muffinki czekoladowe z kremem to doskonała propozycja na pyszne i szybkie w wykonaniu babeczki. Babeczki czekoladowe z kremem śmietanowym są idealnym połączeniem dla fanów czekolady. Przepis na muffinki czekoladowe z kremem jest bardzo prosty, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia cukierniczego aby go przygotować. Produktami spożywczymi z których wykonasz babeczki są: mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, sól, kakao, czekolada gorzka, proszek do pieczenia, jajka oraz kwaśna śmietana 12%.

Jak zrobić muffinki czekoladowe z kremem? Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Do wysokiej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia dodaj cukier, kakao, posiekaną gorzką czekoladę oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj. W drugiej misce umieść jajka, śmietanę, olej rzepakowy. Ubij mokre składniki. Do ubitej masy dodaj suche składniki, wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Tak przygotowaną masę przekładaj do papilotek. Napełniaj je do 3/4 wysokości. Piecz przez 20 minut. Gotowe i wystudzone muffinki dekoruj kremem z ubitej śmietany i mascarpone. Możesz też na wierzch kremu dodać świeże maliny. Dodadzą nieco kwasowości słodkim babeczkom.

Czekolada gorzka użyta do przygotowania muffinek jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao (70-80%). Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak (A, D, E i K), jest w nich także potas, fosfor, wapń i żelazo. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo-nerwowymi.

Podsumowując pyszne babeczki czekoladowe są świetnym pomysłem na przekąskę z dużą zawartością składników mineralnych. Krem do muffinek równoważy ich mocno czekoladowy smak. Babeczki sprawdzą się idealnie jako dodatek do kawy lub herbaty.

Wartości odżywcze muffinek czekoladowych z kremem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (150g)
Energia (kalorie)
330.47 kcal
495.70 kcal
Białko
5.94 g
8.90 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w muffinkach czekoladowych z kremem

Na 100g
Na porcję (150g)
Węglowodany
28.11 g
42.16 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
26.72 g
40.08 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (150g)
Tłuszcz
22.24 g
33.36 g
Tłuszcze nasycone
15.62 g
23.44 g

Składniki mineralne w przepisie na muffinki czekoladowe z kremem

Na 100g
Na porcję (150g)
Sód
36.06 mg
54.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
134.80 mg
202.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek czekoladowych z kremem 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach czekoladowych z kremem

Lista alergenów dla muffinek czekoladowych z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. ekstrakt waniliowy.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania muffinek czekoladowych z kremem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Czekolada gorzka
60 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Liczba porcji:
Razem
40.80
Łączny koszt
18.57
Jak oceniasz przepis na muffinki czekoladowe z kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób