Muffinki czekoladowe z kremem

Opublikowano: 25.08.2021 r., 9:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowe muffinki z kremem
Muffinki czekoladowe z kremem
Muffinki czekoladowe z kremem to doskonała propozycja na słodki dodatek do kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzą się na spotkaniach z rodziną i ze znajomymi.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
495 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) (30 g)
  • Czekolada gorzka (60 g)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Śmietana 12% (200 g)
  • Mascarpone (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny

Przepis na muffinki czekoladowe z kremem krok po kroku

Wszystkie składniki umieść w misce (poza śmietaną 30% i serkiem mascarpone). Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełniaj je masą do 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

Śmietanę (schłodzoną) i mascarpone ubij za pomocą miksera na puszysty krem.

Wystudzone muffinki dekoru kremem z ubitej śmietany i mascarpone.

Jak oceniasz przepis na muffinki czekoladowe z kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat muffinek czekoladowych z kremem

Muffinki czekoladowe z kremem to doskonała propozycja na pyszne i szybkie w wykonaniu babeczki. Babeczki czekoladowe z kremem śmietanowym są idealnym połączeniem dla fanów czekolady. Przepis na muffinki czekoladowe z kremem jest bardzo prosty, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia cukierniczego aby go przygotować. Produktami spożywczymi z których wykonasz babeczki są: mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, sól, kakao, czekolada gorzka, proszek do pieczenia, jajka oraz kwaśna śmietana 12%.

Jak zrobić muffinki czekoladowe z kremem? Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Do wysokiej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia dodaj cukier, kakao, posiekaną gorzką czekoladę oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj. W drugiej misce umieść jajka, śmietanę, olej rzepakowy. Ubij mokre składniki. Do ubitej masy dodaj suche składniki, wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Tak przygotowaną masę przekładaj do papilotek. Napełniaj je do 3/4 wysokości. Piecz przez 20 minut. Gotowe i wystudzone muffinki dekoruj kremem z ubitej śmietany i mascarpone. Możesz też na wierzch kremu dodać świeże maliny. Dodadzą nieco kwasowości słodkim babeczkom.

Czekolada gorzka użyta do przygotowania muffinek jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao (70-80%). Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak (A, D, E i K), jest w nich także potas, fosfor, wapń i żelazo. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo-nerwowymi.

Podsumowując pyszne babeczki czekoladowe są świetnym pomysłem na przekąskę z dużą zawartością składników mineralnych. Krem do muffinek równoważy ich mocno czekoladowy smak. Babeczki sprawdzą się idealnie jako dodatek do kawy lub herbaty.

Alergeny w muffinkach czekoladowych z kremem

Lista alergenów dla muffinek czekoladowych z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze muffinek czekoladowych z kremem

na 100g gotowej potrawy

Muffinki czekoladowe z kremem możesz przygotować z czekoladą deserową, będą wtedy zawierały mniej cukru. Dodatkowo cukier możesz zamienić na ksylitol. Babeczki będą wtedy mniej kaloryczne i lepsze dla naszego zdrowia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
330.47
495.70
Białko (g)
5.94
8.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
28.11
42.16
Węglowodany przyswajalne (g)
26.72
40.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.38
2.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
22.24
33.36
Tłuszcze nasycone (g)
15.62
23.44
Tłuszcze nienasycone (g)
6.62
9.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
36.06
54.10
Wapń (mg)
134.80
202.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.93
2.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek czekoladowych z kremem 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek czekoladowych z kremem

Koszt składników
40.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Czekolada gorzka
60 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
40.80