Muffinki czekoladowe z kremem
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Kakao 16% (proszek) (30 g)
- Czekolada gorzka (60 g)
- Olej rzepakowy (60 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (100 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Śmietana 12% (200 g)
- Mascarpone (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Przepis na muffinki czekoladowe z kremem krok po kroku
Wszystkie składniki umieść w misce (poza śmietaną 30% i serkiem mascarpone). Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełniaj je masą do 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Śmietanę (schłodzoną) i mascarpone ubij za pomocą miksera na puszysty krem.
Wystudzone muffinki dekoru kremem z ubitej śmietany i mascarpone.
Więcej informacji na temat muffinek czekoladowych z kremem
Muffinki czekoladowe z kremem to doskonała propozycja na pyszne i szybkie w wykonaniu babeczki. Babeczki czekoladowe z kremem śmietanowym są idealnym połączeniem dla fanów czekolady. Przepis na muffinki czekoladowe z kremem jest bardzo prosty, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia cukierniczego aby go przygotować. Produktami spożywczymi z których wykonasz babeczki są: mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, sól, kakao, czekolada gorzka, proszek do pieczenia, jajka oraz kwaśna śmietana 12%.
Jak zrobić muffinki czekoladowe z kremem? Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Do wysokiej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia dodaj cukier, kakao, posiekaną gorzką czekoladę oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj. W drugiej misce umieść jajka, śmietanę, olej rzepakowy. Ubij mokre składniki. Do ubitej masy dodaj suche składniki, wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Tak przygotowaną masę przekładaj do papilotek. Napełniaj je do 3/4 wysokości. Piecz przez 20 minut. Gotowe i wystudzone muffinki dekoruj kremem z ubitej śmietany i mascarpone. Możesz też na wierzch kremu dodać świeże maliny. Dodadzą nieco kwasowości słodkim babeczkom.
Czekolada gorzka użyta do przygotowania muffinek jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao (70-80%). Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak (A, D, E i K), jest w nich także potas, fosfor, wapń i żelazo. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo-nerwowymi.
Podsumowując pyszne babeczki czekoladowe są świetnym pomysłem na przekąskę z dużą zawartością składników mineralnych. Krem do muffinek równoważy ich mocno czekoladowy smak. Babeczki sprawdzą się idealnie jako dodatek do kawy lub herbaty.
Alergeny w muffinkach czekoladowych z kremem
Lista alergenów dla muffinek czekoladowych z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze muffinek czekoladowych z kremem
Muffinki czekoladowe z kremem możesz przygotować z czekoladą deserową, będą wtedy zawierały mniej cukru. Dodatkowo cukier możesz zamienić na ksylitol. Babeczki będą wtedy mniej kaloryczne i lepsze dla naszego zdrowia.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.