Muffinki czekoladowe wilgotne
- Mąka pszenna typ 500 (310 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy (125 ml)
- Cukier drobny (120 g)
- Mleko 2% (250 ml)
- Kakao 16% (proszek) 2 płaskie łyżki (20 g)
- Czekolada gorzka (50 g)
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (10 g)
Przepis na muffinki czekoladowe wilgotne krok po kroku
Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i szczyptę soli i całość utrzyj na jasny, puszysty krem.
Wlej olej oraz mleko i wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj do połączenia składników.
Czekoladę posiekaj nożem na małe kawałki. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
Przełóż ciasto do foremki na muffiny wyłożone papilotkami.
Piecz do suchego patyczka około 15-20 minut w 175 st. C.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat muffinek czekoladowych wilgotnych
Muffinki czekoladowe wilgotne to pyszne wypieki idealne na deser. Kochają je dzieci i dorośli, szczególnie jako dodatek do kawy.
Przepis na wilgotne muffinki czekoladowe potrzebuje kilka podstawowych składników, takich jak mleko, jajka, olej, mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Konieczne będzie również prawdziwe kakao i czekolada gorzka (minimum 65% kakao). Na początku wymieszaj dokładnie cukier z jajkami. Dodaj do nich mleko i olej. Ponownie wymieszaj. Teraz wsyp kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Gotowe ciasto rozlewaj do papilotek ustawionych w foremce na muffiny. Pamiętaj, by ciasto napełniało foremki do ¾ wysokości. Babeczki znacznie wyrosną podczas pieczenia i dzięki temu, będą miały ładny kształt. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić wilgotne muffinki czekoladowe. Jeśli chcesz, by były smaczniejsze, to po wystudzeniu możesz ozdobić je kremem z mascarpone i śmietanki oraz posypać posypką czekoladową. Takie muffinki to świetny pomysł na szybki niedzielny deser lub drugie śniadanie.
Mianem czekolady określamy produkt powstający z tłuszczu kakaowego, ziaren kakaowca i cukru. W zależności od rodzaju rozróżniamy czekolady gorzkie, mleczne, deserowe czy białe. Biała czekolada nie zawiera ziaren kakaowca i jest to połączenie tylko tłuszczu kakowego, cukru i mleka.
Czekolada deserowa zawiera więcej cukru i mniej miazgi kakaowej niż czekolada gorzka. Wraz z gorzką czekoladą dostarczamy do organizmu magnez, potas, żelazo, cynk, miedź czy niacynę. Czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w gorzkiej czekoladzie, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca. Czekolada to również źródło kofeiny, która nie tylko pobudza, ale również poprawia pamięć i czas reakcji.
Alergeny w muffinkach czekoladowych wilgotnych
Lista alergenów dla muffinek czekoladowych wilgotnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze muffinek czekoladowych wilgotnych
Czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.