Przepis na muffinki czekoladowe wilgotne krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia, cukier, kakao
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, miska, forma na muffiny

Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i szczyptę soli i całość utrzyj na jasny, puszysty krem.

Wlej olej oraz mleko i wymieszaj.

Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj do połączenia składników.

Czekoladę posiekaj nożem na małe kawałki. Dodaj do ciasta i wymieszaj.

Przełóż ciasto do foremki na muffiny wyłożone papilotkami.

Piecz do suchego patyczka około 15-20 minut w 175 st. C.

Muffinki czekoladowe wilgotne na niebieskim blacie
Muffinki czekoladowe wilgotne
Koszt przygotowania dania
8.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
brak danych
Liczba alergenów w daniu
3
85

Muffinki czekoladowe wilgotne - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinkach czekoladowych wilgotnych

Muffinki czekoladowe wilgotne to pyszne wypieki idealne na deser. Kochają je dzieci i dorośli, szczególnie jako dodatek do kawy.

Przepis na wilgotne muffinki czekoladowe potrzebuje kilka podstawowych składników, takich jak mleko, jajka, olej, mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Konieczne będzie również prawdziwe kakao i czekolada gorzka (minimum 65% kakao). Na początku wymieszaj dokładnie cukier z jajkami. Dodaj do nich mleko i olej. Ponownie wymieszaj. Teraz wsyp kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Gotowe ciasto rozlewaj do papilotek ustawionych w foremce na muffiny. Pamiętaj, by ciasto napełniało foremki do ¾ wysokości. Babeczki znacznie wyrosną podczas pieczenia i dzięki temu, będą miały ładny kształt. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić wilgotne muffinki czekoladowe. Jeśli chcesz, by były smaczniejsze, to po wystudzeniu możesz ozdobić je kremem z mascarpone i śmietanki oraz posypać posypką czekoladową. Takie muffinki to świetny pomysł na szybki niedzielny deser lub drugie śniadanie.

Mianem czekolady określamy produkt powstający z tłuszczu kakaowego, ziaren kakaowca i cukru. W zależności od rodzaju rozróżniamy czekolady gorzkie, mleczne, deserowe czy białe. Biała czekolada nie zawiera ziaren kakaowca i jest to połączenie tylko tłuszczu kakowego, cukru i mleka.

Czekolada deserowa zawiera więcej cukru i mniej miazgi kakaowej niż czekolada gorzka. Wraz z gorzką czekoladą dostarczamy do organizmu magnez, potas, żelazo, cynk, miedź czy niacynę. Czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w gorzkiej czekoladzie, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca. Czekolada to również źródło kofeiny, która nie tylko pobudza, ale również poprawia pamięć i czas reakcji.

Wartości odżywcze muffinek czekoladowych wilgotnych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kalorie)
335.62 kcal
0.00 kcal
Białko
7.39 g
0.00 g

Węglowodany w muffinkach czekoladowych wilgotnych

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany
40.28 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
39.11 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz
16.85 g
0.00 g
Tłuszcze nasycone
3.69 g
0.00 g
Tłuszcze nienasycone
13.16 g
0.00 g

Witaminy w przepisie na muffinki czekoladowe wilgotne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina B6
0.07 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.32 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.17 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
52.65 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, czekolada gorzka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki czekoladowe wilgotne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód
28.38 mg
0.00 mg
Potas
255.65 mg
0.00 mg
Wapń
93.12 mg
0.00 mg
Fosfor
183.26 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
34.69 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.61 mg
0.00 mg
Cynk
0.86 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.21 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek czekoladowych wilgotnych 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach czekoladowych wilgotnych

Lista alergenów dla muffinek czekoladowych wilgotnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania muffinek czekoladowych wilgotnych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
310 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 310 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Cukier drobny
120 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 120 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 płaskie łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Czekolada gorzka
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
32.60
Jak oceniasz przepis na muffinki czekoladowe wilgotne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób