Muffinki czekoladowe

Opublikowano: 14.05.2021 r., 21:49 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pyszne czekoladowe babeczki na talerzu
Muffinki czekoladowe
Muffinki czekoladowe przygotowuje się bardzo szybko, a składniki na te babeczki zazwyczaj ma się w domu. Sprawdź, jak wygląda przepis na babeczki czekoladowe!
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
217 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 i 1/2 szklanki (240 g)
  • Cukier - 2/3 szklanki (135 g)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (130 ml)
  • Jajko - 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Sól - 1/4 łyżeczki, szczypta (1 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka do babeczek, papilotki do muffinek, duża miska, miska, drewniana łyżka

Przepis na muffinki czekoladowe krok po kroku

Do miski wbij dwa jajka, a następnie wlej olej i mleko. Wymieszaj do połączenia się składników.

W większej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i kakao.

Do miski z suchymi składnikami dodaj zawartość pierwszej miski. Nie mieszaj zbyt długo, a tylko do połączenie się wszystkich składników.

W foremce do babeczek umieść jednorazowe papilotki i do każdej z nich nałóż mniej więcej po 2 łyżki masy.

Muffinki piecz ok. 20-25 min w temperaturze 185 stopni.

Jak oceniasz przepis na muffinki czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat muffinek czekoladowych

Muffinki czekoladowe to idealny pomysł na podwieczorek, poczęstunek dla gości lub przekąskę w czasie wycieczki. Przepis na babeczki czekoladowe jest niezwykłe łatwy i szybki. Przygotowanie tych babeczek powinno zająć ok. 30-35 minut.

Jak zrobić babeczki czekoladowe? Tak naprawdę ciasto na muffinki czekoladowe przygotowuje się tak samo, jak na zwykłe muffinki waniliowe. Różnice są trzy. Zamiast jednego dużego jajka (rozmiar L) należy zdecydować się na dwa średnie (rozmiar M). W zwykłych muffinkach dodaje się ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy. W czekoladowych niezbędne jest kakao. W tym przepisie na te pyszne babeczki zostały użyte tylko 2 łyżki kakao, ale jeśli chcesz zrobić je bardziej kakaowe, to możesz dodać jeszcze jedną łyżkę.

Bardzo często przepis na babeczki czekoladowe zawiera jeszcze jeden składnik. Jest nim czekolada. Zazwyczaj dodaje się 1 tabliczkę pokruszonej czekolady. Może być zarówno mleczna, jak i deserowa lub gorzka. Odpowiednia będzie także czekolada biała. Pokruszoną tabliczkę należy połączyć z suchymi składnikami, a potem należy postępować według dalszych kroków. Babeczki czekoladowe możesz też zrobić z dropsami czekoladowymi.

Czekoladę w tych babeczkach możesz też umieścić w inny sposób. Ciasto należy przygotować tak, jak jest to opisane. Dopiero w czasie nakładania ciasta do papilotka, pomiędzy jedną a drugą porcją masy, należy włożyć kostkę czekolady. Czekolada powinna być w całości zakryta.

Te domowe babeczki będą bardzo dobrze smakować z kremem lub lukrem. Krem możesz wykonać z serka mascarpone, śmietany kremówki i cukru pudru. Do tego kremu możesz dodać łyżeczkę fusów z zaparzonej kawy lub łyżeczkę słonego karmelu. Lukier wystarczy zrobić z kilku łyżek wody i dużej ilość cukru pudru. Jeśli zrobić lukier na bazie soku z cytryny, będzie on bardziej orzeźwiający. Każdy z tych dodatków możesz zabarwić odrobiną wybranego barwnika spożywczego. Taki lukier lub krem warto posypać ozdobnymi dekoracjami z cukru (np. perełkami, serduszkami, gwiazdkami).

Alergeny w muffinkach czekoladowych

Lista alergenów dla muffinek czekoladowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze muffinek czekoladowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
362.67
217.60
Białko (g)
5.44
3.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
44.58
26.75
Węglowodany przyswajalne (g)
43.07
25.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.51
0.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
18.64
11.19
Tłuszcze nasycone (g)
2.36
1.42
Tłuszcze nienasycone (g)
16.28
9.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.48
6.89
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.81
2.89
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.64
32.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
36.97
22.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.07
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.47
0.28
Witamina E (mg)
0.16
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
36.97
22.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.21
1.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
66.62
39.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.51
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
102.06
61.24
Potas (mg)
172.15
103.29
Wapń (mg)
59.83
35.90
Fosfor (mg)
127.25
76.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.90
13.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.95
1.77
Cynk (mg)
0.63
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek czekoladowych 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek czekoladowych

Koszt składników
27.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
240 g
1 i 1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 240 g
Cukier
135 g
2/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Mleko 2%
130 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 ml
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Soda oczyszczona
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 3 g
Sól
1 g
1/4 łyżeczki, szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Koszt składników
27.90