Muffinki czekoladowe
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 i 1/2 szklanki (240 g)
- Cukier - 2/3 szklanki (135 g)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (130 ml)
- Jajko - 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Sól - 1/4 łyżeczki, szczypta (1 g)
Przepis na muffinki czekoladowe krok po kroku
Do miski wbij dwa jajka, a następnie wlej olej i mleko. Wymieszaj do połączenia się składników.
W większej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i kakao.
Do miski z suchymi składnikami dodaj zawartość pierwszej miski. Nie mieszaj zbyt długo, a tylko do połączenie się wszystkich składników.
W foremce do babeczek umieść jednorazowe papilotki i do każdej z nich nałóż mniej więcej po 2 łyżki masy.
Muffinki piecz ok. 20-25 min w temperaturze 185 stopni.
-
Sałatka gyros
-
Ciasto marchewkowe
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Ciasto drożdżowe
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Ciasto z jabłkami
-
Churros
-
Rogaliki drożdżowe
-
Pieczarki faszerowane
-
Muffiny bananowe
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Przekąski na sylwestra
Więcej informacji na temat muffinek czekoladowych
Muffinki czekoladowe to idealny pomysł na podwieczorek, poczęstunek dla gości lub przekąskę w czasie wycieczki. Przepis na babeczki czekoladowe jest niezwykłe łatwy i szybki. Przygotowanie tych babeczek powinno zająć ok. 30-35 minut.
Jak zrobić babeczki czekoladowe? Tak naprawdę ciasto na muffinki czekoladowe przygotowuje się tak samo, jak na zwykłe muffinki waniliowe. Różnice są trzy. Zamiast jednego dużego jajka (rozmiar L) należy zdecydować się na dwa średnie (rozmiar M). W zwykłych muffinkach dodaje się ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy. W czekoladowych niezbędne jest kakao. W tym przepisie na te pyszne babeczki zostały użyte tylko 2 łyżki kakao, ale jeśli chcesz zrobić je bardziej kakaowe, to możesz dodać jeszcze jedną łyżkę.
Bardzo często przepis na babeczki czekoladowe zawiera jeszcze jeden składnik. Jest nim czekolada. Zazwyczaj dodaje się 1 tabliczkę pokruszonej czekolady. Może być zarówno mleczna, jak i deserowa lub gorzka. Odpowiednia będzie także czekolada biała. Pokruszoną tabliczkę należy połączyć z suchymi składnikami, a potem należy postępować według dalszych kroków. Babeczki czekoladowe możesz też zrobić z dropsami czekoladowymi.
Czekoladę w tych babeczkach możesz też umieścić w inny sposób. Ciasto należy przygotować tak, jak jest to opisane. Dopiero w czasie nakładania ciasta do papilotka, pomiędzy jedną a drugą porcją masy, należy włożyć kostkę czekolady. Czekolada powinna być w całości zakryta.
Te domowe babeczki będą bardzo dobrze smakować z kremem lub lukrem. Krem możesz wykonać z serka mascarpone, śmietany kremówki i cukru pudru. Do tego kremu możesz dodać łyżeczkę fusów z zaparzonej kawy lub łyżeczkę słonego karmelu. Lukier wystarczy zrobić z kilku łyżek wody i dużej ilość cukru pudru. Jeśli zrobić lukier na bazie soku z cytryny, będzie on bardziej orzeźwiający. Każdy z tych dodatków możesz zabarwić odrobiną wybranego barwnika spożywczego. Taki lukier lub krem warto posypać ozdobnymi dekoracjami z cukru (np. perełkami, serduszkami, gwiazdkami).
Alergeny w muffinkach czekoladowych
Lista alergenów dla muffinek czekoladowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze muffinek czekoladowych
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.