Przepis na muffinki brownie krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 150 g
- Czekolada gorzka 200 g 2 tabliczki
- Jajko 4 szt.
- Masło 200 g 1 kostka
- Cukier 200 g
- Proszek do pieczenia 10 g 2 płaskie łyżeczki
W rondlu umieść masło, czekoladę i podgrzej do rozpuszczenia składników.
Do miski wbij jajka i wsyp cukier.
Ubij do powstania białej puszystej masy.
Do masy jajecznej wlej masę czekoladową i wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dodaj szczyptę soli i wymieszaj dokładnie.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
Nakładaj ciasto do foremek do 2/3 wysokości.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.
Wystudź i podawaj na małym talerzyku.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki

(liczba kalorii)
Muffinki brownie - cechy przepisu
Więcej o muffinkach brownie
Muffinki brownie to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku babeczki mają bardzo czekoladowy smak i świetnie sprawdzą się także podczas imprez urodzinowych dla dzieci. Muffinki można udekorować kremem na bazie masła lub śmietany z mascarpone. Przepis na muffinki brownie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je przygotować. Do zrobienia muffinek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, czekolada gorzka, jajka, masło, cukier, proszek do pieczenia, sól.
Jak zrobić muffinki brownie? W rondlu umieść masło, czekoladę i podgrzej do rozpuszczenia składników. Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Ubij do powstania białej puszystej masy. Do masy jajecznej wlej masę czekoladową i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dodaj szczyptę soli i wymieszaj dokładnie. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Nakładaj ciasto do foremek do 2/3 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Wystudź i podawaj na małym talerzyku.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Czekolada gorzka jest rodzajem czekolady o dużej zawartości masy kakaowej, która powinna wynosić 70-90%. Czekolada gorzka jest jedną z najzdrowszych rodzajów łakoci. Im więcej kakao tym mniej cukru dodane jest do czekolady. Czekolada gorzka zawiera duża ilość magnezu oraz cynku i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Czekolada gorzka świetnie sprawdza się do przygotowywania słodkich wypieków.
Podsumowując pyszne babeczki czekoladowe sprawdzą się idealnie podane podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego wypieku. Najlepsze wilgotne babeczki są smaczne i bają dość zwartą konsystencję. Babeczki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Wartości odżywcze muffinek brownie
Energia i białka
(95g)
Węglowodany w muffinkach brownie
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Witaminy w przepisie na muffinki brownie
(95g)
Składniki mineralne w przepisie na muffinki brownie
(95g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w muffinkach brownie
Lista alergenów dla muffinek brownie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło