Przepis na muffinki brownie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, ceramiczna forma do tarty 25 cm

W rondlu umieść masło, czekoladę i podgrzej do rozpuszczenia składników.

Do miski wbij jajka i wsyp cukier.

Ubij do powstania białej puszystej masy.

Do masy jajecznej wlej masę czekoladową i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dodaj szczyptę soli i wymieszaj dokładnie.

Formę na muffinki wyłóż papilotkami.

Nakładaj ciasto do foremek do 2/3 wysokości.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.

Wystudź i podawaj na małym talerzyku.

Muffinki brownie podane w papilotkach do pieczenia.
Muffinki brownie
Koszt przygotowania dania
20.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
410 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
57

Muffinki brownie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o muffinkach brownie

Muffinki brownie to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku babeczki mają bardzo czekoladowy smak i świetnie sprawdzą się także podczas imprez urodzinowych dla dzieci. Muffinki można udekorować kremem na bazie masła lub śmietany z mascarpone. Przepis na muffinki brownie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je przygotować. Do zrobienia muffinek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, czekolada gorzka, jajka, masło, cukier, proszek do pieczenia, sól.

Jak zrobić muffinki brownie? W rondlu umieść masło, czekoladę i podgrzej do rozpuszczenia składników. Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Ubij do powstania białej puszystej masy. Do masy jajecznej wlej masę czekoladową i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dodaj szczyptę soli i wymieszaj dokładnie. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Nakładaj ciasto do foremek do 2/3 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Wystudź i podawaj na małym talerzyku.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Czekolada gorzka jest rodzajem czekolady o dużej zawartości masy kakaowej, która powinna wynosić 70-90%. Czekolada gorzka jest jedną z najzdrowszych rodzajów łakoci. Im więcej kakao tym mniej cukru dodane jest do czekolady. Czekolada gorzka zawiera duża ilość magnezu oraz cynku i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Czekolada gorzka świetnie sprawdza się do przygotowywania słodkich wypieków.

Podsumowując pyszne babeczki czekoladowe sprawdzą się idealnie podane podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego wypieku. Najlepsze wilgotne babeczki są smaczne i bają dość zwartą konsystencję. Babeczki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze muffinek brownie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kalorie)
431.71 kcal
410.13 kcal
Białko
6.43 g
6.11 g

Węglowodany w muffinkach brownie

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany
42.82 g
40.67 g
Węglowodany przyswajalne
41.16 g
39.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.66 g
1.57 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz
26.82 g
25.48 g
Tłuszcze nasycone
17.59 g
16.71 g
Tłuszcze nienasycone
9.24 g
8.78 g
Cholesterol
128.61 mg
122.18 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na muffinki brownie

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina A
176.12 µg (mcg)
167.32 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.06 mg
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.45 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.71 mg
0.67 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.18 mg
Niacyna
1.20 mg
1.14 mg
Foliany
34.51 µg (mcg)
32.78 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
37.35 µg (mcg)
35.48 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki brownie

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód
37.74 mg
35.86 mg
Potas
274.50 mg
260.77 mg
Wapń
77.44 mg
73.57 mg
Fosfor
191.48 mg
181.91 mg
Magnez
44.81 mg
42.57 mg
Żelazo
2.63 mg
2.50 mg
Cynk
1.02 mg
0.97 mg
Miedź
0.31 mg
0.29 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek brownie 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach brownie

Lista alergenów dla muffinek brownie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania muffinek brownie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czekolada gorzka
200 g
2 tabliczki
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 płaskie łyżeczki
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
27.10
Jak oceniasz przepis na muffinki brownie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób