Muffinki brownie

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowe muffinki w papilotkach
Muffinki brownie
Muffinki brownie to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Wilgotne i bardzo czekoladowe babeczki idealnie pasują jako dodatek do kawy lub herbaty.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Pieczenie 35 min
410 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Czekolada gorzka - 2 tabliczki (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier (200 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, ceramiczna forma do tarty 25 cm

Przepis na muffinki brownie krok po kroku

W rondlu umieść masło, czekoladę i podgrzej do rozpuszczenia składników.

Do miski wbij jajka i wsyp cukier.

Ubij do powstania białej puszystej masy.

Do masy jajecznej wlej masę czekoladową i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dodaj szczyptę soli i wymieszaj dokładnie.

Formę na muffinki wyłóż papilotkami.

Nakładaj ciasto do foremek do 2/3 wysokości.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.

Wystudź i podawaj na małym talerzyku.

Jak oceniasz przepis na muffinki brownie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat muffinek brownie

Muffinki brownie to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku babeczki mają bardzo czekoladowy smak i świetnie sprawdzą się także podczas imprez urodzinowych dla dzieci. Muffinki można udekorować kremem na bazie masła lub śmietany z mascarpone. Przepis na muffinki brownie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je przygotować. Do zrobienia muffinek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, czekolada gorzka, jajka, masło, cukier, proszek do pieczenia, sól.

Jak zrobić muffinki brownie? W rondlu umieść masło, czekoladę i podgrzej do rozpuszczenia składników. Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Ubij do powstania białej puszystej masy. Do masy jajecznej wlej masę czekoladową i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dodaj szczyptę soli i wymieszaj dokładnie. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Nakładaj ciasto do foremek do 2/3 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Wystudź i podawaj na małym talerzyku.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Czekolada gorzka jest rodzajem czekolady o dużej zawartości masy kakaowej, która powinna wynosić 70-90%. Czekolada gorzka jest jedną z najzdrowszych rodzajów łakoci. Im więcej kakao tym mniej cukru dodane jest do czekolady. Czekolada gorzka zawiera duża ilość magnezu oraz cynku i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Czekolada gorzka świetnie sprawdza się do przygotowywania słodkich wypieków.

Podsumowując pyszne babeczki czekoladowe sprawdzą się idealnie podane podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego wypieku. Najlepsze wilgotne babeczki są smaczne i bają dość zwartą konsystencję. Babeczki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w muffinkach brownie

Lista alergenów dla muffinek brownie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze muffinek brownie

na 100g gotowej potrawy

Muffinki brownie to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru. Podnosi on szybko poziom glukozy we krwi, dlatego powinniśmy ograniczać jego spożywanie. Słodkie wypieki możemy przygotowywać także z zamiennikami cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
431.71
410.13
Białko (g)
6.43
6.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
42.82
40.67
Węglowodany przyswajalne (g)
41.16
39.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.66
1.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
26.82
25.48
Tłuszcze nasycone (g)
17.59
16.71
Tłuszcze nienasycone (g)
9.24
8.78
Cholesterol (mg)
128.61
122.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina A (µg (mcg))
176.12
167.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.45
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.71
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.15
Ryboflawina (mg)
0.19
0.18
Niacyna (mg)
1.20
1.14
Foliany (µg (mcg))
34.51
32.78
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
37.35
35.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
37.74
35.86
Potas (mg)
274.50
260.77
Wapń (mg)
77.44
73.57
Fosfor (mg)
191.48
181.91
Magnez (mg)
44.81
42.57
Żelazo (mg)
2.63
2.50
Cynk (mg)
1.02
0.97
Miedź (mg)
0.31
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek brownie 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek brownie

Koszt składników
27.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czekolada gorzka
200 g
2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 płaskie łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
27.10