Muffinki brownie
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Czekolada gorzka - 2 tabliczki (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier (200 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki (10 g)
Przepis na muffinki brownie krok po kroku
W rondlu umieść masło, czekoladę i podgrzej do rozpuszczenia składników.
Do miski wbij jajka i wsyp cukier.
Ubij do powstania białej puszystej masy.
Do masy jajecznej wlej masę czekoladową i wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dodaj szczyptę soli i wymieszaj dokładnie.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
Nakładaj ciasto do foremek do 2/3 wysokości.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.
Wystudź i podawaj na małym talerzyku.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat muffinek brownie
Muffinki brownie to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku babeczki mają bardzo czekoladowy smak i świetnie sprawdzą się także podczas imprez urodzinowych dla dzieci. Muffinki można udekorować kremem na bazie masła lub śmietany z mascarpone. Przepis na muffinki brownie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby je przygotować. Do zrobienia muffinek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, czekolada gorzka, jajka, masło, cukier, proszek do pieczenia, sól.
Jak zrobić muffinki brownie? W rondlu umieść masło, czekoladę i podgrzej do rozpuszczenia składników. Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Ubij do powstania białej puszystej masy. Do masy jajecznej wlej masę czekoladową i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dodaj szczyptę soli i wymieszaj dokładnie. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Nakładaj ciasto do foremek do 2/3 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Wystudź i podawaj na małym talerzyku.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Czekolada gorzka jest rodzajem czekolady o dużej zawartości masy kakaowej, która powinna wynosić 70-90%. Czekolada gorzka jest jedną z najzdrowszych rodzajów łakoci. Im więcej kakao tym mniej cukru dodane jest do czekolady. Czekolada gorzka zawiera duża ilość magnezu oraz cynku i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Czekolada gorzka świetnie sprawdza się do przygotowywania słodkich wypieków.
Podsumowując pyszne babeczki czekoladowe sprawdzą się idealnie podane podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego wypieku. Najlepsze wilgotne babeczki są smaczne i bają dość zwartą konsystencję. Babeczki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w muffinkach brownie
Lista alergenów dla muffinek brownie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze muffinek brownie
Muffinki brownie to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru. Podnosi on szybko poziom glukozy we krwi, dlatego powinniśmy ograniczać jego spożywanie. Słodkie wypieki możemy przygotowywać także z zamiennikami cukru.
Energia i białka
(95g)
Węglowodany
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Witaminy
(95g)
Składniki mineralne
(95g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.