Muffinki bez mleka
- Mąka pszenna typ 500 (255 g)
- Cukier (250 g)
- Proszek do pieczenia (8 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy (80 ml)
- Migdały - płatki (80 g)
Przepis na muffinki bez mleka krok po kroku
W dużej misce ubij jajka, wymieszaj cukier, proszek do pieczenia, mąkę i sól.
Dodaj jajka, olej, 120 ml wody i wanilię. Dokładnie rozmieszaj.
Do ciasta dodaj płatki migdałowe i wymieszaj.
Ciasto przełóż do foremek na muffinki.
Piecz babeczki przez około 20 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat muffinek bez mleka
Muffinki bez mleka to doskonała opcja na pyszne wypieki, które sprawdzą się dla osób z alergią pokarmową. Choć nie zawierają mleka, są naprawdę pyszne i łatwe. Ten prosty przepis jest idealny dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Te słodkości można przygotować w kilkanaście minut, są tak łatwe, że z łatwością poradzą sobie z nimi nawet dzieci.
Przepis na muffinki bez mleka to wspaniała opcja na stworzenie prostych babeczek o doskonałym smaku. W łatwy sposób można przygotować je w swoim domu. Na pewno przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale również najmłodszym domownikom. Przepis na babeczki dyniowe jest niezwykle prosty i można je przygotować w ekspresowym tempie. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący amator wypieków. Choć są niezwykle proste, wcale nie są nudne. Do ich przygotowania używa się tylko najprostszych składników, które można znaleźć w każdym sklepie. Choć może się wydawać, że stworzenie ich bez udziału mleka nie ma możliwości stworzenia dobrych muffinek, to nie jest to prawda. Mleko z łatwością można zastąpić napojem roślinnym. Idealnie sprawdzi się w tym wypadku ten sojowy, gdyż zawiera podobną zawartość białka, co mleko krowie. Dobrze sprawdzi się także ten owsiany, ze względu na naprawdę słodki smak. Dobrym wyborem nie będzie za to mleko ryżowe, które nie powinno gościć w diecie dzieci, ze względu na możliwość zanieczyszczenia arsenem. W tym przepisie mleko zostało za to zastąpione... wodą! Tak, i wciąż smakują pysznie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinki bez mleka, które będą wyjątkowo słodkie, a także szybkie i proste, ten przepis sprawdzi się idealnie. Wspaniale sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci, ze względu na pyszny smak. Są idealnie wyrośnięte i miękkie. Choć są bardzo proste, to wcale nie znaczy, że są nudne. Ciasto robi się z olejem, dzięki temu całość jest dużo szybsza i prostsza. Jest również bardziej zdrowa. Te babeczki będą idealnym pomysłem na wszelkie imprezy czy przyjęcia, a także jako słodka przekąska do kawy. Można je ze sobą zabrać do pracy czy szkoły, gdyż całość nie kruszy się i jest bardzo zwarta. W wersji bardziej fit można zastąpić cukier słodzikiem. To wspaniała opcja na deser, który jest naprawdę zdrowy, a przy okazji jest również bez laktozy. Można je również zamienić na wegańskie muffinki, zastępując jajko bananem i namoczonym siemieniem lnianym. Wszystkie te składniki są proste w odnalezieniu w sklepie. Sprawdzą się doskonale dla dzieci, gdyż są pyszne, a przy tym dobre dla zdrowia. Są tak smaczne, że znikają z blachy w mgnieniu oka.
Alergeny w muffinkach bez mleka
Lista alergenów dla muffinek bez mleka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały - płatki
Wartości odżywcze muffinek bez mleka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(77g)
Węglowodany
(77g)
Tłuszcze
(77g)
Witaminy
(77g)
Składniki mineralne
(77g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.