Przepis na muffinki bez jajek krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, rózga

Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem do miski.

W rondelku roztop masło i ostudź je.

Banany obierz i rozgnieć widelcem.

W osobnej misce wymieszaj roztopione masło, ekstrakt waniliowy, rozgniecione banany i maślankę przy pomocy rózgi.

Mokre i suche składniki wymieszaj widelcem.

Ciasto przełóż ostrożnie do foremek na babeczki.

Całość piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Muffinki bez jajek podane w naczyniu żaroodpornym.
muffinki bez jajek
Koszt przygotowania dania
5.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
198 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Muffinki bez jajek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o muffinkach bez jajek

Muffinki bez jajek to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów, którzy z powodu alergii nie mogą używać jajek. W tej opcji, choć bez jajek są pyszne.

Przepis na muffinki bez jajek to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Te babeczki są proste, ale niezwykle smaczne. To idealny pomysł na słodki podwieczorek czy drugie śniadanie. Robi się je niezwykle szybko i pięknie dekorują stół. Najlepiej podawać je oprószone cukrem pudrem. To najlepszy i najszybszy pomysł na pyszne babeczki. Te babeczki będą idealnym pomysłem na wszelkie imprezy czy przyjęcia, a także jako słodka przekąska do kawy. Można je ze sobą zabrać do pracy czy szkoły, gdyż całość nie kruszy się i jest bardzo zwarta. W wersji bardziej fit można zastąpić cukier słodzikiem. Nie są klejące, nie mają kremu, dlatego wspaniale sprawdzą się do zabierania ze sobą w lunch boksie. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom prostych deserów. Do ich przygotowania używa się tylko kilku składników. Do babeczek dobrze jest wybrać odpowiednią mąkę. Najlepiej sprawdzi się pszenna o niskim typie, idealnie wybrać typ 450 czy 500. Oczywiście można też babeczki zrobić na bazie mąk bezglutenowych, jednak w tym wypadku najlepiej użyć gotowej mieszanki mąk, dostępnej w sklepach. To dobre rozwiązanie, gdyż ma się pewność, że babeczki nie będą się rozpadać.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinki bez jajek, by były pyszne i szybkie, a także dobre dla alergików, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. Powstają z niego najlepsze babeczki. W dodatku wszystkie składniki masz już w domu. Sprawdzą się dla dzieci. To przepis na naprawdę fantastyczny deser, który nie tylko doskonale smakuje, ale również jest piękny. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka produktów i foremki na muffinki. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący amator wypieków. Choć są niezwykle proste, wcale nie są nudne. Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci, ze względu na pyszny słodki smak i dużą zawartość owoców. Ciasto robione jest z olejem, dzięki czemu całość jest zdrowsza i szybsza w wykonaniu. Wykonanie ciasta jest naprawdę proste.

Wartości odżywcze muffinek bez jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(86g)
Energia (kalorie)
230.29 kcal
198.05 kcal
Białko
5.17 g
4.45 g

Węglowodany w muffinkach bez jajek

Na 100g
Na porcję
(86g)
Węglowodany
37.47 g
32.22 g
Węglowodany przyswajalne
36.37 g
31.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.10 g
0.95 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(86g)
Tłuszcz
7.38 g
6.35 g
Tłuszcze nasycone
5.15 g
4.43 g
Tłuszcze nienasycone
2.24 g
1.92 g
Tłuszcze jednonasycone
1.96 g
1.68 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.28 g
0.24 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
18.10 mg
15.57 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na muffinki bez jajek

Na 100g
Na porcję
(86g)
Witamina A
59.03 µg (mcg)
50.77 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
3.82 mg
3.29 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.24 mg
0.20 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
56.57 µg (mcg)
48.65 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
0.25 mg
Ryboflawina
0.43 mg
0.37 mg
Niacyna
2.06 mg
1.77 mg
Foliany
52.08 µg (mcg)
44.79 µg (mcg)
Beta karoten
23.92 µg (mcg)
20.57 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki bez jajek

Na 100g
Na porcję
(86g)
Sód
24.26 mg
20.86 mg
Potas
258.07 mg
221.94 mg
Wapń
46.69 mg
40.15 mg
Fosfor
92.20 mg
79.29 mg
Magnez
23.66 mg
20.35 mg
Żelazo
1.77 mg
1.53 mg
Cynk
0.38 mg
0.33 mg
Brak danych dla: maślanka 1%.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.13 mg
Mangan
0.33 mg
0.29 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek bez jajek 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach bez jajek

Lista alergenów dla muffinek bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Maślanka 1%

Cena przygotowania muffinek bez jajek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Masło
70 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Banan
360 g
0.80
Za 120.0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 360 g
Maślanka 1%
125 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Koszt składników
16.00
Jak oceniasz przepis na muffinki bez jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób