Muffinki bananowe fit

Opublikowano: 20.05.2022 r., 20:14 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowe bananowe muffinki fitness
Muffinki bananowe fit
Jesteś na diecie lub liczysz kalorie, ale masz ochotę na coś słodkiego? Koniecznie poznaj mój przepis na fit muffinki bananowe.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
101 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Banan - 3 sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (60 ml)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Masło orzechowe - 3 łyżki (30 g)
  • Erytrytol (100 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka do babeczek, miska

Przepis na muffinki bananowe fit krok po kroku

Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem w misce.

Wsyp mąkę, wlej mleko i wbij jajko, całość dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.

Dodaj pozostałe składniki i połącz.

Przełóż masę ciasta do foremek i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na muffinki bananowe fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat muffinek bananowych fit

Muffinki bananowe fit to świetne rozwiązanie dla osób na diecie lub takich, które liczną na co dzień kalorie. Jeśli, najdzie Cię ochota na coś słodkiego, koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis na fit muffinki bananowe.

Bananowiec to smaczny pomysł na drugie śniadanie w słodkiej wersji lub przekąskę w ciągu dnia.

Do przygotowania babeczek będziesz potrzebować: banany, olej rzepakowy, mleko, jajka, masło orzechowe, cukier i odrobinę proszku do pieczenia. W moim przepisie użyłam zwykłej mąki pszennej, naturalnie zawierającej gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Cukier możesz zastąpić dowolnymi substytutami no. Ksylitol, stewia. Nie ma znaczenia czy zdecydujesz się na cukier biały, czy brązowy, różnią się one tylko źródłem pochodzenia.

Jeśli chcesz, aby Twoje babeczki były jeszcze bardziej fit, mąkę pszenną możesz zastąpić płatkami owsianymi. Polecam płatki owsiane górskie, są one mniej przetworzone niż błyskawiczne, mają większą strukturę i dostarczą nam więcej błonnika. Charakteryzują się, także niższym indeksem glikemicznym niż błyskawiczne. Dodatkowo są bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, potas, cynk oraz błonnika pokarmowego, który między innymi usprawnia pracę naszych jelit. Warto włączyć produkty zawierające płatki owsiane do naszej codziennej diety np. wykorzystać je do porannej owsianki lub koktajlu. Dokładnie jak zrobić fit muffinki bananowe opisuję krok po kroku nieco niżej. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszne w smaku mogą być dietetyczne przekąski na słodko.

Babeczki idealnie sprawdzą się jako przekąska w ciągu dnia dla Ciebie i całej Twojej rodziny, ale także na przyjęcie urodzinowe dla dzieci lub imprezę dla dorosłych. Składniki są uniwersalne, nie ma chyba osoby, która nie lubi połączenia bananów i masła orzechowego.

Alergeny w muffinkach bananowych fit

Lista alergenów dla muffinek bananowych fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masło orzechowe
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze muffinek bananowych fit

na 100g gotowej potrawy

Zamiast mąki możesz skorzystać z płatków owsianych, które są źródłem błonnika, zapewnią Ci sytość na długi czas.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
203.98
101.99
Białko (g)
5.77
2.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
35.44
17.72
Węglowodany przyswajalne (g)
34.54
17.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
0.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
8.88
4.44
Tłuszcze nasycone (g)
2.01
1.01
Tłuszcze nienasycone (g)
6.87
3.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.84
2.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.03
1.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
22.24
11.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.17
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.36
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.06
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.01
23.01
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
30.45
15.23
Potas (mg)
286.41
143.20
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Wapń (mg)
80.45
40.22
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
144.64
72.32
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.73
12.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.61
0.80
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.54
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek bananowych fit 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek bananowych fit

Koszt składników
49.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
300 g
3 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
60 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło orzechowe
30 g
3 łyżki
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
1.43
Za 30 g
Erytrytol
100 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Koszt składników
49.50