Muffinek z mikrofali
- Cukier (10 g)
- Mąka pszenna typ 500 (40 g)
- Mleko 2% (30 ml)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Kakao 16% (proszek) (45 g)
- Posypka czekoladowa (30 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na muffinka z mikrofali krok po kroku
Do kubeczka dodaj cukier, mąkę, mleko i olej, wszystko dobrze wymieszaj.
Dodaj kakao do kubka i ponownie wymieszaj.
Dodaj również posypkę czekoladową i wymieszaj.
Jajko wbij do miseczki i rozmieszaj delikatnie widelcem.
Dodaj jajko do kubka i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat muffinkaz mikrofali
Muffinek z mikrofali to coś idealnie dla wszystkich miłośników prostych i szybkich przepisów. Całość jest prosta i szybka. Tę pyszną babeczkę przygotujesz w 10 minut.
Przepis na muffinki z mikrofali to dobre rozwiązanie dla wszystkich miłośników prostych deserów. Ta babeczka jest idealnym pomysłem na mały głód, a także jako słodka przekąska do kawy. W dodatku całość nie kruszy się i jest bardzo zwarta. W wersji bardziej fit można zastąpić cukier słodzikiem. To przepis na naprawdę fantastyczny deser, który nie tylko doskonale smakuje, ale również jest piękny. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka produktów i filiżanka lub kubek. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący amator wypieków. Choć są niezwykle proste, wcale nie są nudne. Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci, ze względu na pyszny słodki smak.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinki z mikrofali, by były szybkie i łatwe, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. Najlepsze jest to, że zrobisz go z pomocą tylko kuchenki mikrofalowej. Nie potrzeba do niego nawet piekarnika. Wszystkie składniki masz już pewnie w swojej szafce kuchennej. W dodatku robi się je tylko z kilku składników. Podstawą jest oczywiście mąka. Najlepiej sprawdzi się mąka pszenna o niższym typie, gdyż jest bardzo delikatna, przez co dobrze komponuje się ze słodkimi ciastami. Można również zamienić ją na mąkę owsianą, która również charakteryzuje się słodkim smakiem. Ciasto łączy się z bananami, dzięki czemu ma niepowtarzalny, bardzo słodki smak. Babeczki są pyszne i łatwe w przygotowaniu. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy kochają szybkie i smaczne desery. Z tego przepisu dowiesz się ile czasu podgrzewać i jakie składniki użyć, by stworzyć najlepsze muffinki z mikrofali. Z jego pomocą można przygotować naprawdę fantastyczne słodkości. Są delikatne, miękkie i po prostu najlepsze. To deser prosty, ale naprawdę smaczny. Jest idealny dla każdego, kto ma ochotę na coś słodkiego na szybko. W kilka chwil można przygotować wspaniałą babeczkę.
Alergeny w muffinku z mikrofali
Lista alergenów dla muffinkaz mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze muffinkaz mikrofali
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(235g)
Węglowodany
(235g)
Tłuszcze
(235g)
Witaminy
(235g)
Składniki mineralne
(235g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.