Przepis na muffina z mikrofali krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka mikrofalowa, kubek z uchem w stylu retro

Dodaj mąkę, cukier, sodę, kakao i sól do kubka i wymieszaj.

Dodaj mleko i ekstrakt waniliowy i wymieszaj z pozostałymi składnikami za pomocą rózgi.

Masło wsadź na kilka sekund do mikrofali, by się roztopiło.

Następnie zmieszaj je z pozostałą częścią ciasta.

Kubek z ciastem przełóż do mikrofali i podgrzewaj przez 3 minuty.

Często zadawane pytania

Muffin z mikrofali podany w kubku.
muffin z mikrofali
Koszt przygotowania dania
2.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
673 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
89

Muffin z mikrofali - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o muffinie z mikrofali

Muffin z mikrofali to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę szybkie desery. Całość jest prosta i niezwykle smaczna, sprawdzi się na co dzień.

Przepis na muffinę z mikrofali to doskonały pomysł na naprawdę ciekawy deser. Ta czekoladowa babeczka jest po prostu obłędna. Można przygotować ją w kilka minut, nawet bez użycia piekarnika czy miksera. Ta łatwa babka stanowi dobry pomysł na ekspresowy deser dla każdego. Pozwala na stworzenie jednoporcjowego ciasta. Będzie więc dobra dla osób, które pragną stworzyć na szybko deser, który zaspokoi ich apetyt i nie chcą piec dużego ciasta. Do jego stworzenie używa się podobnych składników, co do zrobienia tradycyjnej babki. Głównym elementem jest oczywiście mąka. Najlepiej, by była pszenna, jest delikatna i świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Można zastąpić ją również owsianą. Nie sprawdzi się za to żytnia. Istnieje możliwość przygotowania tego dania w wersji bezglutenowej, warto wtedy użyć gotowej mieszanki mąk bez glutenu, które nadają się do ciast. Warto pamiętać, że w tym przepisie mąka powinna mieć jak najniższy typ, te pełnoziarniste negatywnie wpłyną na efekt końcowy tego deseru. Do środka dodaje się również jajko. Niektórzy mogą być przerażeni faktem używania jajek w mikrofali, jednak nie ma się czego bać. Połączone z innymi składnikami wcale nie wybuchają, to tylko mit. Spokojnie mogą stanowić część ciasta. Bez nich odpowiednie połączenie składników mogłoby być zbyt kłopotliwe.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinę z mikrofali, by była pyszna, szybka i łatwa, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a jest naprawdę dobra. Można ją przygotować w 5 minut i bez proszku do pieczenia. Do przygotowania tego ciasta wcale nie potrzeba zbyt dużo sprzętu czy umiejętności. Na pewno przyda się mikrofala, to właśnie w niej upiecze się ciastko. To świetna alternatywa dla osób, które nie posiadają piekarnika. Dzięki tej wersji wciąż mogą przygotować naprawdę wspaniały deser, w dodatku w dużo szybszym czasie.

Wartości odżywcze muffina z mikrofali

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(182g)
Energia (kalorie)
370.16 kcal
673.70 kcal
Białko
6.61 g
12.02 g

Węglowodany w muffinie z mikrofali

Na 100g
Na porcję
(182g)
Węglowodany
36.95 g
67.24 g
Węglowodany przyswajalne
33.90 g
61.69 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.05 g
5.55 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(182g)
Tłuszcz
24.37 g
44.35 g
Tłuszcze nasycone
16.59 g
30.19 g
Tłuszcze nienasycone
7.78 g
14.16 g
Cholesterol
61.04 mg
111.10 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na muffina z mikrofali

Na 100g
Na porcję
(182g)
Witamina A
208.43 µg (mcg)
379.35 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.18 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.27 µg (mcg)
0.50 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.65 mg
1.19 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
204.86 µg (mcg)
372.85 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
0.52 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.34 mg
Niacyna
2.02 mg
3.68 mg
Foliany
43.79 µg (mcg)
79.70 µg (mcg)
Beta karoten
44.15 µg (mcg)
80.35 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffina z mikrofali

Na 100g
Na porcję
(182g)
Sód
79.43 mg
144.56 mg
Potas
206.62 mg
376.05 mg
Wapń
53.63 mg
97.60 mg
Fosfor
126.62 mg
230.45 mg
Magnez
54.51 mg
99.20 mg
Żelazo
2.68 mg
4.87 mg
Cynk
0.98 mg
1.79 mg
Miedź
0.37 mg
0.68 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny muffina z mikrofali 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinie z mikrofali

Lista alergenów dla muffina z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Cena przygotowania muffina z mikrofali

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Kakao 16% (proszek)
15 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 g
Cukier
20 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Soda oczyszczona
2 g
1.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 2 g
Masło
50 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mleko 2%
45 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 ml
Koszt składników
19.00
Jak oceniasz przepis na muffina z mikrofali
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób