Muffin z mikrofali
- Mąka pszenna typ 500 (50 g)
- Kakao 16% (proszek) (15 g)
- Cukier (20 g)
- Soda oczyszczona (2 g)
- Masło (50 g)
- Mleko 2% (45 ml)
Przepis na muffina z mikrofali krok po kroku
Dodaj mąkę, cukier, sodę, kakao i sól do kubka i wymieszaj.
Dodaj mleko i ekstrakt waniliowy i wymieszaj z pozostałymi składnikami za pomocą rózgi.
Masło wsadź na kilka sekund do mikrofali, by się roztopiło.
Następnie zmieszaj je z pozostałą częścią ciasta.
Kubek z ciastem przełóż do mikrofali i podgrzewaj przez 3 minuty.
Więcej informacji na temat muffina z mikrofali
Muffin z mikrofali to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę szybkie desery. Całość jest prosta i niezwykle smaczna, sprawdzi się na co dzień.
Przepis na muffinę z mikrofali to doskonały pomysł na naprawdę ciekawy deser. Ta czekoladowa babeczka jest po prostu obłędna. Można przygotować ją w kilka minut, nawet bez użycia piekarnika czy miksera. Ta łatwa babka stanowi dobry pomysł na ekspresowy deser dla każdego. Pozwala na stworzenie jednoporcjowego ciasta. Będzie więc dobra dla osób, które pragną stworzyć na szybko deser, który zaspokoi ich apetyt i nie chcą piec dużego ciasta. Do jego stworzenie używa się podobnych składników, co do zrobienia tradycyjnej babki. Głównym elementem jest oczywiście mąka. Najlepiej, by była pszenna, jest delikatna i świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Można zastąpić ją również owsianą. Nie sprawdzi się za to żytnia. Istnieje możliwość przygotowania tego dania w wersji bezglutenowej, warto wtedy użyć gotowej mieszanki mąk bez glutenu, które nadają się do ciast. Warto pamiętać, że w tym przepisie mąka powinna mieć jak najniższy typ, te pełnoziarniste negatywnie wpłyną na efekt końcowy tego deseru. Do środka dodaje się również jajko. Niektórzy mogą być przerażeni faktem używania jajek w mikrofali, jednak nie ma się czego bać. Połączone z innymi składnikami wcale nie wybuchają, to tylko mit. Spokojnie mogą stanowić część ciasta. Bez nich odpowiednie połączenie składników mogłoby być zbyt kłopotliwe.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffinę z mikrofali, by była pyszna, szybka i łatwa, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a jest naprawdę dobra. Można ją przygotować w 5 minut i bez proszku do pieczenia. Do przygotowania tego ciasta wcale nie potrzeba zbyt dużo sprzętu czy umiejętności. Na pewno przyda się mikrofala, to właśnie w niej upiecze się ciastko. To świetna alternatywa dla osób, które nie posiadają piekarnika. Dzięki tej wersji wciąż mogą przygotować naprawdę wspaniały deser, w dodatku w dużo szybszym czasie.
Alergeny w muffinie z mikrofali
Lista alergenów dla muffina z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
Wartości odżywcze muffina z mikrofali
To opcja, która dostarcza sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(182g)
Węglowodany
(182g)
Tłuszcze
(182g)
Witaminy
(182g)
Składniki mineralne
(182g)
-
mąka pszenna,
kakao,
cukier,
masło,
mleko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.