Muffin śniadaniowy
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Płatki owsiane (130 g)
- Mleko 3,2% (125 ml)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Cukier (40 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na muffina śniadaniowego krok po kroku
W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodaj płatki owsiane i mleko. Odstaw na 10 minut.
Dodaj cukier, olej i jajka. Wymieszaj.
Ciasto rozdziel do papilotek.
Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.
Więcej informacji na temat muffina śniadaniowego
Muffin śniadaniowy jest niecodzienną propozycją na ten najważniejszy posiłek dnia. Ze względu na dużą ilość ciekawych dodatków jest sycący, a także bardzo smaczny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffiny śniadaniowe, by były pyszne, a przy okazji niezwykle ciekawe i łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Powstają z niego muffinki lekkie, delikatne i bardzo puszyste. Te babeczki świetnie smakują i są bardzo słodkie. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący amator wypieków. Choć są niezwykle proste, wcale nie są nudne. To idealny pomysł na słodki podwieczorek czy drugie śniadanie. Robi się je niezwykle szybko i pięknie dekorują stół. Najlepiej podawać je oprószone cukrem pudrem. To najlepszy i najszybszy pomysł na pyszne babeczki. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom prostych deserów. Do ich przygotowania używa się tylko kilku składników. Całość jest łatwa, prosta i niezwykle odżywcza. To duża porcja białka, a także zdrowych kwasów tłuszczowych. Do babeczek dobrze jest wybrać odpowiednią mąkę. Najlepiej sprawdzi się pszenna o niskim typie, idealnie wybrać typ 450 czy 500. Oczywiście można też babeczki zrobić na bazie mąk bezglutenowych, jednak w tym wypadku najlepiej użyć gotowej mieszanki mąk, dostępnej w sklepach. To dobre rozwiązanie, gdyż ma się pewność, że babeczki nie będą się rozpadać.
Przepis na muffiny śniadaniowe to doskonały pomysł na wspaniałe danie, które świetnie sprawdza się nie tylko na śniadanie, ale również jako sycąca przekąska i przepyszny deser. W tym wypadku robi się je na słodko. Są idealne nawet dla dzieci. W dodatku nie muszą spędzać w piekarniku długiego czasu, ich pieczenie zajmuje 15 minut. Ten prosty przepis jest idealny dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Te słodkości można przygotować w kilkanaście minut, są tak łatwe, że z łatwością poradzą sobie z nimi nawet dzieci. Te pyszne babeczki zaskakują wspaniałym słodkim smakiem. Są idealnie wyrośnięte i miękkie. Choć są bardzo proste, to wcale nie znaczy, że są nudne.
Alergeny w muffinie śniadaniowym
Lista alergenów dla muffina śniadaniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze muffina śniadaniowego
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(55g)
Węglowodany
(55g)
Tłuszcze
(55g)
Witaminy
(55g)
Składniki mineralne
(55g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.