Przepis na muffina śniadaniowego krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska

W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodaj płatki owsiane i mleko. Odstaw na 10 minut.

Dodaj cukier, olej i jajka. Wymieszaj.

Ciasto rozdziel do papilotek.

Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.

Muffin śniadaniowy podany w papilotkach.
muffin śniadaniowy
Koszt przygotowania dania
3.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
178 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Muffin śniadaniowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinie śniadaniowym

Muffin śniadaniowy jest niecodzienną propozycją na ten najważniejszy posiłek dnia. Ze względu na dużą ilość ciekawych dodatków jest sycący, a także bardzo smaczny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muffiny śniadaniowe, by były pyszne, a przy okazji niezwykle ciekawe i łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Powstają z niego muffinki lekkie, delikatne i bardzo puszyste. Te babeczki świetnie smakują i są bardzo słodkie. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący amator wypieków. Choć są niezwykle proste, wcale nie są nudne. To idealny pomysł na słodki podwieczorek czy drugie śniadanie. Robi się je niezwykle szybko i pięknie dekorują stół. Najlepiej podawać je oprószone cukrem pudrem. To najlepszy i najszybszy pomysł na pyszne babeczki. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom prostych deserów. Do ich przygotowania używa się tylko kilku składników. Całość jest łatwa, prosta i niezwykle odżywcza. To duża porcja białka, a także zdrowych kwasów tłuszczowych. Do babeczek dobrze jest wybrać odpowiednią mąkę. Najlepiej sprawdzi się pszenna o niskim typie, idealnie wybrać typ 450 czy 500. Oczywiście można też babeczki zrobić na bazie mąk bezglutenowych, jednak w tym wypadku najlepiej użyć gotowej mieszanki mąk, dostępnej w sklepach. To dobre rozwiązanie, gdyż ma się pewność, że babeczki nie będą się rozpadać.

Przepis na muffiny śniadaniowe to doskonały pomysł na wspaniałe danie, które świetnie sprawdza się nie tylko na śniadanie, ale również jako sycąca przekąska i przepyszny deser. W tym wypadku robi się je na słodko. Są idealne nawet dla dzieci. W dodatku nie muszą spędzać w piekarniku długiego czasu, ich pieczenie zajmuje 15 minut. Ten prosty przepis jest idealny dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Te słodkości można przygotować w kilkanaście minut, są tak łatwe, że z łatwością poradzą sobie z nimi nawet dzieci. Te pyszne babeczki zaskakują wspaniałym słodkim smakiem. Są idealnie wyrośnięte i miękkie. Choć są bardzo proste, to wcale nie znaczy, że są nudne.

Wartości odżywcze muffina śniadaniowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kalorie)
324.68 kcal
178.57 kcal
Białko
8.96 g
4.93 g

Węglowodany w muffinie śniadaniowym

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany
44.25 g
24.34 g
Węglowodany przyswajalne
41.87 g
23.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.39 g
1.31 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz
12.69 g
6.98 g
Tłuszcze nasycone
2.56 g
1.41 g
Tłuszcze nienasycone
10.13 g
5.57 g
Cholesterol
39.64 mg
21.80 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na muffina śniadaniowego

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina B6
0.08 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.45 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.38 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.07 mg
1.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
52.25 µg (mcg)
28.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffina śniadaniowego

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód
25.61 mg
14.09 mg
Potas
239.95 mg
131.97 mg
Wapń
82.01 mg
45.10 mg
Fosfor
221.82 mg
122.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
46.21 mg
25.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.74 mg
1.50 mg
Cynk
1.37 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffina śniadaniowego 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinie śniadaniowym

Lista alergenów dla muffina śniadaniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania muffina śniadaniowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Płatki owsiane
130 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.97
Za 130 g
Mleko 3,2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
24.60
Jak oceniasz przepis na muffina śniadaniowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób