Mu pat prio wan

Opublikowano: 17.01.2022 r., 9:39 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mu pat prio wan podane w eleganckiej miseczce.
Mu pat prio wan
Mu pat prio wan to tajska wersja słodko - kwaśnej wieprzowiny z warzywami. Jest niezwykle aromatyczna, a mięso tak przygotowane staje się miękkie i soczyste.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 45 min
428 kcal
Kcal w porcji
238 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Szynka wieprzowa surowa (400 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (20 g)
  • Papryka czerwona 1 szt (230 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
  • Cukier 2 łyżki (20 g)
  • Sos sojowy 8 łyżek (120 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, czerwona pasta curry, trawa cytrynowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, wok

Przepis na mu pat prio wan krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.

Mięso oczyść z błonek i pokrój w paseczki. Natrzyj solą i pieprzem.

Mięso dodaj do cebuli i smaż przez 5 minut.

Paprykę pokrój w paseczki i dodaj do mięsa, podsmaż przez 5 minut.

W miseczce zmieszaj sos sojowy z cukrem, posiekanym drobno czosnkiem i przyprawami.

Sos wlej do mięsa i duś całość przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Skrobię z mieszaj z 50 ml ciepłej wody i wlej na patelnię.

Zamieszaj dokładnie i odczekaj do zagotowania.

Jak oceniasz przepis na mu pat prio wan
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat mu pat prio wan

Mu pat prio wan to tajska wersja słodko - kwaśnej wieprzowiny z warzywami. Jest niezwykle aromatyczna, a mięso tak przygotowane staje się miękkie i soczyste. Świetnie sprawdzi się na szybki posiłek, gdyż całość zajmuje niewiele czasu, to dzięki użyciu woka. Danie wspaniale sprawdza się w towarzystwie ryżu, czy makaronu.

To danie wywodzi się z Tajlandii, jednak popularne jest w wielu krajach azjatyckich. W Polsce można spotkać je najczęściej w małych orientalnych restauracjach. Jego smak jest niezwykle intensywny, dlatego ma wielu zwolenników. Na pewno przypadnie do gustu fanom pikantnych dań. Jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil.

Mu pat prio wan bazuje na niewielkiej ilości składników. Pomimo prostoty jest niezwykle aromatycznym daniem. Bazuje na mięsie wieprzowym. Najlepiej wybrać kawałki miękkie i bardzo delikatne. Świetnie sprawdzi się szynka, która nie jest ani zbyt tłusta, ani sucha. Duszona w ostrym sosie staje się bardzo miękka i soczysta. Czerwone mięso dostarcza dość sporo nasyconego tłuszczu, dlatego niezwykle ważne jest, by wybierać kawałki bardzo chude. Dobrze jest również łączyć je z warzywami. W tym daniu dodatek stanowi papryka i cebula. Oba te warzywa są niezwykle aromatyczne i świetnie komponują się z mięsem. Dzięki temu to danie dostarcza również sporo witaminy C i kwercetyny, które wspierają układ immunologiczny.

Kluczem tej potrawy, poza dobrym mięsem są niewątpliwe przyprawy. Do najważniejszych należy czerwona pasta curry, która sprawia, że danie jest tak smaczna. Pastę można dostać w większości dużych sklepów. Da się ją również zrobić samodzielnie w domu, jednak jest to dość czasochłonne, więc warto postawić na kupny produkt. Pasta nie tylko dostarcza smaku, ale też koloru. To właśnie dzięki niej mięso skąpane jest w charakterystyczny czerwonym sosie.

To danie dla prawdziwych miłośników Azji. Mięso jest lekko słodkie i ostre. Dzięki dodatkowi sosu sojowego ma również dość słony smak. Na pewno warto przygotować to danie i spróbować jak smakuje prawdziwa, tradycyjna tajska potrawa.

Alergeny w mu pat prio wan

Lista alergenów dla Mu pat prio wan przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • czerwona pasta curry

Wartości odżywcze mu pat prio wan

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, jednak czerwone mięso nie powinno gościć w menu częściej, niż 2 razy w tygodniu, ze względu na dużą ilość tłuszczów nasyconych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(238g)
Energia (kcal)
180.21
428.89
Białko (g)
8.96
21.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(238g)
Węglowodany (g)
7.43
17.69
Węglowodany przyswajalne (g)
6.49
15.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
2.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(238g)
Tłuszcz (g)
12.87
30.63
Tłuszcze nasycone (g)
4.45
10.58
Tłuszcze nienasycone (g)
8.43
20.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.00
16.66
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.42
3.39
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.74
73.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(238g)
Witamina A (µg (mcg))
38.01
90.47
Witamina B6 (mg)
0.31
0.73
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.63
Witamina C (mg)
32.56
77.50
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.50
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.34
0.81
Ryboflawina (mg)
0.13
0.32
Niacyna (mg)
2.54
6.04
Foliany (µg (mcg))
18.43
43.85

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(238g)
Sód (mg)
716.57
1705.45
Potas (mg)
281.51
669.98
Wapń (mg)
14.68
34.95
Fosfor (mg)
120.06
285.74
Magnez (mg)
23.49
55.90
Żelazo (mg)
0.75
1.79
Cynk (mg)
1.03
2.45
Miedź (mg)
0.05
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny mu pat prio wan 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mu pat prio wan

Koszt składników
75.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
400 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 5
30.00
Za 400 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Sos sojowy
120 ml
8 łyżek
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
5.60
Za 120 ml
Koszt składników
75.00