Mu pat prio wan

Opublikowano: 17.01.2022 r.
Mu pat prio wan to prawdziwa uczta dla miłośników azjatyckiej kuchni! Główne składniki przepisu to soczysta szynka wieprzowa, papryka czerwona, czosnek oraz cebula. Całość dopełniają aromatyczny sos sojowy i odrobina cukru, która nadaje potrawie charakterystyczną słodko-słoną nutę. Idealna propozycja na szybki obiad lub kolację!
Składniki dla 4 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 400 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Sos sojowy - 120 ml (8 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, czerwona pasta curry, trawa cytrynowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, wok
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
- Mięso oczyść z błonek i pokrój w paseczki. Natrzyj solą i pieprzem.
- Mięso dodaj do cebuli i smaż przez 5 minut.
- Paprykę pokrój w paseczki i dodaj do mięsa, podsmaż przez 5 minut.
- W miseczce zmieszaj sos sojowy z cukrem, posiekanym drobno czosnkiem i przyprawami.
- Sos wlej do mięsa i duś całość przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Skrobię z mieszaj z 50 ml ciepłej wody i wlej na patelnię.
- Zamieszaj dokładnie i odczekaj do zagotowania.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, jednak czerwone mięso nie powinno gościć w menu częściej, niż 2 razy w tygodniu, ze względu na dużą ilość tłuszczów nasyconych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny