Mrowisko ciasto

Opublikowano: 10.05.2022 r., 7:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto mrowisko na talerzu
Mrowisko ciasto
Mrowisko ciasto to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Faworki wykorzystane do zrobienia ciasta są doskonałe jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
1372 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Śmietana 12% (230 g)
  • Wódka - 1 kieliszek (50 ml)
  • Mak niebieski (300 g)
  • Rodzynki (300 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (2000 ml)
  • Miód (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, wałek

Przepis na mrowisko ciasto krok po kroku

Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier, szczyptę soli i wymieszaj.

Dodaj żółtka, kwaśną śmietanę oraz wódkę i 70 g masła.

Zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw je na 30 minut do lodówki.

Ciasto podziel na 4 części.

Rozwałkuj cienko i pokrój na prostokątne kawałki.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 st. C.

Smaż chrusty, aż nabiorą złotego koloru.

Chrusty umieść na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

W rondlu umieść 130 g masła, dodaj miód, podgrzej do połączenia składników.

Na talerzu układaj warstwę faworków, polej polewą i posyp makiem oraz rodzynkami.

Powtarzaj czynność do wykończenia składników.

Jak oceniasz przepis na mrowisko ciasto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat mrowiska ciasta

Mrowisko ciasto to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Mrówkowiec, bo tak też jest zwane ciasto, jest tradycyjnym wypiekiem pochodzącym z Podlasia. Mrówkowiec jest słodki i zawiera w sobie mak oraz rodzynki. Przepis na ciasto mrowisko jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, sól, żółtka jaj, śmietana 12%, wódka, masło, miód, mak, rodzynki, olej rzepakowy.

Jak zrobić ciasto mrowisko? Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier, szczyptę soli i wymieszaj. Dodaj żółtka, kwaśną śmietanę oraz wódkę i masło. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je na 30 minut do lodówki. Ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj cienko i pokrój na prostokątne kawałki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 stopni. Smaż chrusty, aż nabiorą złotego koloru. Chrusty umieść na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. W rondlu umieść masło, dodaj miód, podgrzej do połączenia składników. Na talerzu układaj warstwę faworków, polej polewą i posyp makiem oraz rodzynkami. Powtarzaj czynność do wykończenia składników.

Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A, D i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego. Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła.

Podsumowując pyszne ciasto jest dobre jako deser na wiele okazji. Bardzo często podaje się je podczas imprez okolicznościowych. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego wypieku. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto z makiem jest bardzo smaczne i przyjemnie chrupie. Chrusty z polewą są idealne do kawy.

Alergeny w mrowisku cieście

Lista alergenów dla mrowiska ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze mrowiska ciasta

na 100g gotowej potrawy

Mrowisko ciasto to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych, które podnoszą gwałtownie poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
624.02
1372.84
Białko (g)
3.87
8.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
27.40
60.29
Węglowodany przyswajalne (g)
25.51
56.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.89
4.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
56.04
123.29
Tłuszcze nasycone (g)
7.37
16.21
Tłuszcze nienasycone (g)
48.67
107.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
33.48
73.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
15.20
33.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.15
94.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
11.00
24.20
Potas (mg)
145.10
319.23
Wapń (mg)
120.15
264.32
Żelazo (mg)
1.66
3.65
Szacunkowy indeks glikemiczny mrowiska ciasta 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mrowiska ciasta

Koszt składników
96.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śmietana 12%
230 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.53
Za 230 g
Wódka
50 ml
1 kieliszek
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 ml
Mak niebieski
300 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Rodzynki
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Olej rzepakowy
2000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 2
14.00
Za 2000 ml
Miód
300 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
12.86
Za 300 g
Koszt składników
96.90